20-aastane Joona „Serral“ SotalaFoto: Kuvatõmmis
Esport
1. november 2018, 14:23

Soome strateegiamängur on murdmas 18 aastat kestnud Korea ülemvõimu

Korealaste dominantsus reaalaja strateegiamängudes on kestnud alates professionaalse e-spordi algusaegadest, kui 1999. aastal jõudsid Lõuna-Korea televaatajateni esimesed „Starcrafti“ turniirid.

Viimane kord, kui maailma parim „Starcrafti“ mängija pärines väljaspoolt Korea Vabariiki, oli aastal 2000, mil kanadalane Guillaume Patry (mängunimega „Grrrr...“) võitis suurturniiri Ongamenet Starleague. See tõi mehele palju kuulsust ning tänase päevani näeb teda regulaarselt Korea televisiooni tõsielusarjades.

2010. aastal välja mängu järjeosa „Starcraft 2“ ning suurturniire hakati korraldama ka väljastpoolt Lõuna-Koread. Kuigi üksikud Euroopa ja Ameerika mängijad jõudsid oma karjääri kõrgpunktis lühikeseks ajaks korealastele auväärseteks vastasteks olla, ei ulatunud keegi parima staatuse lähedale.

Käesoleva nädala reedel toimub Anaheimis iga-aastane Blizzcon, kus peetakse 700 000 dollarilise auhinnafondiga turniir, 2018 StarCraft II World Championship Series. Tänavusest finaalturniirist võib saada üks e-spordi ajaloo märkimisväärsemaid sündmusi, kus lõpuks ometi võidakse kukutada 18 aastat troonil istunud Korea.

Kokku peeti 2018. aasta finaalile eelnevas seerias 11 eraldiseisvat turniiri, mis jagati viimase ülitugeva esindatuse tõttu kaheks regiooniks: Korea ja muu maailm. Vastasel juhul olnuks tõenäoline juhtuma, et maailma finaalile jõuavadki ainult Korea esindajad. Kaks globaalset turniiri olid ilma regioonipiiranguta ja avatud kõigile mängijatele, leides aset Lõuna-Koreas ja Poolas.

21aastane Cho „Maru“ Seong Ju võitis sel aastal enda regioonis kolm tiitlit viiest, tõstest sellega oma karjääri teenistuse 671 000 dollarini. „Maru“ jõudis esimest korda professionaalsele turniirile 2010. aastal, olles siis kõigest 13aastane. Kui ta 15aastaselt Starleague'i võitis, spekuleeris meedia, et temast võib saada järgmine imelaps nagu seda oli Lee Young Ho ehk „Flash“, kes samuti 15aastaselt Starleague'i tiitli võitis ning kellest on saanud vaieldamatult parim profimängur läbi aegade. Võidule järgnevatel aastatel ei vastanud „Maru“ karjäär aga talle asetatud ootustele.

20-aastane Joona „Serral“ Sotala sisenes „Starcrafti“ maailma justkui välk selgest taevast. Augustis oli Soomest pärit e-sportlasel võimalus võistelda Korea pinnal globaalses turniiris kohalike vastu. Noormees alistas seal maailma parimaks mängijaks kuulutatud „Maru“, saades järjestikku jagu veel kolmest teisest tugevast korealasest ning noppides sellega võõrsilt tiitlivõidu. Enne 2018. aasta finaalturniiri võitis ta ära ka kõik neli enda regiooni seeriaturniiri.



„Starcraft 2“ 8-aastase ajaloo jooksul on ainult üks mängija suutnud ühe aasta jooksul sama võimsaid tulemusi näidata. Korealane Jung „Mvp“ Jong Hyun võitis 2011. aastal seitse suurturniiri ja teenis aasta peale kokku 260 000 dollarit. See kõik toimus enne suurt e-spordibuumi ning selle summaga oli „Mvp“ tollal enim teeninud e-sportlane. Võrdluseks – tänavuse finaali võitja teenib esikoha eest 280 000 dollarit.

Meie põhjanaabrile „Serralile“ saab kaasa elada sel reedel 21.00 algavates veerandfinaalides, kus tal on võimalik lõppfinaalides kohtuda oma rivaali „Maru-ga“ ning lõpetada 18 aastat kestnud korealaste ülemvõim.

Otseülekande leiab „Starcrafti“ Twitch.tv kanalilt.