Rein Taaramäe (vasakul) ja Tanel Kangert: Vändrast pärit tippratturid.Foto: Alar Truu
Jalgrattasport
1. november 2018, 21:47

Vaatamissoovitus! Tanel Kangerti ja Rein Taaramäe karjäär jõudis kinolinale

Isiklik. Inimlik. Inspireeriv. Just need kõlavad sõnad seisavad homme üldsuse jaoks kinolinale jõudva filmi „Mäed, mida polnud“ reklaampostril. Teose, mille peaosas on profiratturid Tanel Kangert ja Rein Taaramäe, loojate ees tuleb aga kaabut kergitada: kõlavaid sõnu on üldjuhul lihtsam õhku loopida kui täita, ent Eesti kõige uuem spordidokumentaal vaatajat ei peta. 

Filmi idee autoriks on kogenud spordiajakirjanik Ivar Jurtšenko, kes on koos abilistega suutnud kinolinale tuua nii Taaramäe kui ka Kangerti teekonna head ja halvad ajad. Nii Taaramäe pulma kui ka Kangerti valusa - füüsilises ja psühholoogilises mõttes - kukkumise 2017. aasta esimesel suurtuuril Giro d'Italial, kus ta oli liikumas üldarvestuse esikümne koha suunas.

Lisaks sportlastele on filmis oma tähetunni saanud ka nende lähimad abilised: Kangerti abikaasa Silvia ning Taaramäe teine pool Hanna, mõistagi pole kalevi alla lükatud ka meeste esimest treenerit Erich Pernerit. On tehtud selgeks, milline on nende tähtsus ratturite karjääris.

Kui pahatihti on spordidokumentaalide mõistmiseks vaja aru saada ka spordist, siis „Mäed, mida polnud“ sellesse kategooriasse ei lange. Film on mõeldud kõigile ning rattasporti pole vaja peensusteni tunda.

Tõsine spordifänn on muidugi kurb, et film kestab umbes 75 minutit, sest meeste karjäär on olnud nii pikk kui ka sündmusterikas. Ent teose tegijaid tuleb taas kiita: kahe ratturi teekond on pakitud kompaktseks, tänu millele film ei veni.

Praegu on hea aeg olla Eesti spordi fänn. Spordidokumentaal on žanr, mis tundus meil vahepeal unustuse hõlma vajuvat, ent viimasel ajal on hakatud tühimikku täitma. Muide, kuulduste kohaselt on töös ka dokumentaalfilm Ott Tänakust.