Foto: ALDO LUUD
Liigume
5. november 2018, 12:04

Spordiarsti loeng: milliseid tervisiseuuringuid vajab harrastussportlane?

Et treenida teadlikult, on oluline orienteeruda erinevates tervisekontrollides - need aitavad ennetada ülekoormusvigastusi, optimeerida treeninguid ja taastumist, saavutada paremaid sportlikke jm sportimisega seatud eesmärke.

Üsna sageli ei oska harrastussportlased õiget tervisekontrolli valida. Sellel teel toob selgust spordiarst dr Pii Müller, ainus Eestis, kes omab ka Rahvusvahelise Olümpiakomitee spordimeditiinialast diplomit (IOC Diploma in Sports Medicine). Nimelt peab arst  6. novembri õhtul kõigile huvilistele loengu “Terviseuuringu roll treeningprotsessis”. 

“Ülemäärane sport ja mitte teadlik sportimine võivad anda vastupidist efekti. Spordivigastused on kõige lihtsam näide, kus treeningu mittesobimine organismile annab vastupidise efekti,” toob spordiarst dr Pii Müller näite tervisekontrolli kasust vigastuste ennetamiseks.

Spordimeditsiini SA spordiarst dr Mülleri loeng toimub Tallinna Ülikoolis Treeni teadlikult loengusarjas 6. novembri õhtul, algusega kell 18. Loengule on oodatud harrastussportlased, treenerid, perearstid ja -õed ning füsioterapeutid.

Loengus saab teada, kas ja millist terviseuuringut (koormustest, vereanalüüsid, elektrokardiogramm,  sporiograafia, ehhokardiograafia) teha, kui tihti, lähtuvalt oma sportimisest. Samamoodi õpetatakse loengus, kuidas infot lugeda -  saab ülevaate terviseuuringu käigus saadavast erinevatest näitajatest ning kuidas neid kasutada treeningu optimaalsema planeerimise juures. Samas vaadatakse ka üle sagedasemad terviseprobleemid, mida spordiarstid näevad harrastajate terviseuuringutel.

Loengu kestus on ca 1,5 tundi. Osavõtutasu on 6 € (maksmine kohapeal, sularahas). Loengule saab end kirja panna siin.