HOOS: Luka Doncic (paremal) on 10 mänguga visanud keskmiselt ligi 20 punkti.Foto: Reuters/Scanpix
Korvpall
7. november 2018, 18:32

Kas Luka Doncici särav algus NBAs on tiimikaaslased kadedaks teinud?

Numbreid vaadates on Luka Doncic alustanud NBA-karjääri paremini, kui võinuks arvata. Ent Sloveenia korvpalli imelaps on suutnud ookeani taga juba korralikult tolmu üles keerutada. Mitmete märkide järgi ei soovi Doncici tiimikaaslased Dallas Mavericksist uustulnukale isegi siis palli anda, kui ta käsi kuum on. Miks nii?

Eelmise nädala lõpus levis internetis kulutulena video, kus Mavericksi olümpiavõitjast keskmängija DeAndre Jordan varastas kohtumises New York Knicksiga Doncicilt lihtlabaselt lauapalli ära.

See võib tunduda tühise seigana, aga Doncic on viimasel ajal olnud hädas valutava alaseljaga ja Mavericksi füsioterapeudid on pidanud kulutama tunde, et 19aastane sloveen mängida saaks. Ja Jordan lükkas Doncicit just... selga. Pärast vahejuhtumit heitis segaduses Doncic pilgu võistkonna pingi poole.

“Olen tiimikaaslastelt lauapalle varastanud juba 11 hooaega. Tunnen, et iga lauapall peaks minu oma olema. Seega olen süüdi. Aga kui pallile järele lähen, ei pane ma kedagi teist tähele,” ütles Jordan Dallas Morning Newsile. Peatreener Rick Carlisle lisas, et austab Jordani kompromissitut võitlust ja tegemist oli tühise vahejuhtumiga, aga seekord läks ameeriklane pisut üle piiri.

Teine näide. Mängus San Antonio Spursiga tabas Doncic teisel veerandajal kaugviske ja pomises kaamerate nähes “Andke see kuradi pall mulle!” Tõsi, lõpuks sai ta oma tahtmise ning saatis Spursi vastu teele 18 viset ja kogus 31 punkti. Lõputult ei saa Doncicit eirata, aga eriti on tendents nähtav olnud otsustavatel hetkedel.

Kollanokad avanssi ei saa

Doncic sattus NBAsse minnes hoopis teise olukorda, kui ta harjunud oli. Madridi Realis tõusis ta tiimi vaieldamatuks liidriks ja pälvis Euroopa mõistes haruldaselt palju tähelepanu. Nando De Colo, Jan Vesely ja Sergio Rodriguez võivad ennast pidada Euroliiga staarideks, aga Doncici-haip oli hoopis midagi muud.

Ka enne NBA hooaja algust polnud võimalik Mavericksist rääkida ilma Doncicita. Kuigi Dallas pole kaugeltki NBA tippmeeskond, leiab sealt kopsakate lepingutega kogenud pallureid. DeAndre Jordan teenib käesoleval hooajal 22,9, Wesley Matthews 18,6 ja Harrison Barnes koguni 24,1 miljonit dollarit. Draft'is kolmandana valitud Doncici palk on samuti soliidne – 6,6 miljonit –, aga ta on siiski uustulnuk. Ja Euroopast.

Kollanokkadega käitumist võib NBAs võrrelda kooli rebaste ristimisega. Korvpallis kestab see nädala asemel terve hooaja. Tuleb kanda roosat seljakotti, tassida veteranide pagasit ja olla valmis igasugusteks üllatusteks. 2006. aastal toppis Washington Wizardsi staar Gilbert Arenas esimest hooaega liigas mänginud Andray Blatche'i tossu sisse koerajunni. Arenas selgitas hiljem, et tegemist oli kättemaksuga – Blatche olevat Wizardsi skooriliidri riided vanni visanud.

Jääb vaid üle oletada, kas Doncic ei täida korralikult talle antud ülesandeid või on tiimikaaslased tema peale lihtsalt kadedad. NBAs tuleb taolisi asju ette. Omal ajal Los Angeles Lakersis ohtralt punkte visanud Norm Nixon ei söötnud noorele Magic Johnsonile ja karjääri esimesel Tähtede mängul ei saanud palli isegi Michael Jordan.

Mavericksi nigel seis

Selge on see, et Maverciksis pole asjad korras. Kümnest mängust on võidetud kolm ja helgeid hetki on peaasjalikult pakkunud Doncic. Vahel sähvatab ka teist aastat NBAs mängiv Dennis Smith juunior, aga sekka tuleb ka tõeliselt halbu esitusi.

“Peame korra majja saama, nii platsil kui ka sellest väljaspool,” ütles Mavericksi varumängujuht J.J. Barea paljutähenduslikult ESPNile.

Ent Doncici numbrid on tõepoolest muljetavaldavad. Kümne mänguga on ta visanud keskmiselt 19,8 punkti, võtnud 6,5 lauapalli, jaganud 4,4 resultatiivset söötu ja teinud 0,9 vaheltlõiget. Visketabavus väljakult on 47,7 protsenti, sealhulgas kolmesed 38,2 protsenti. Doncic loob enam kui pooled oma kaugvisetest ise ja tema 203 cm pikkuse juures on neid üliraske takistada.

NBA mängutempo on võrreldes eelmise hooajaga hüppeliselt kasvanud ja seega on mängijatel lihtsam statistikat koguda. Nii on Doncic skooriliidrite seas alles 29. kohal. Pealegi on mängitud vaid 9-11 kohtumist.

Söödugeenius Jokic ja võitev Nuggets

Kolme nädalaga on korvpalliliigas NBA välja kujunenud neljaliikmeline juhtgrupp. Läänekonverentsi juhib kolmapäevase seisuga tiitlikaitsja Golden State Warriors, kellel on 10 võitu ja 1 kaotus. Üks võit vähem on Denver Nuggetsil. Idakonverentsis on Toronto Raptorsi seis 10-1, Milwaukee Bucksil 8-2.

Nelikust kõige üllatavam on Nuggets. Serblase Nikola Jokici vedamisel oodati Nuggetsilt läbimurret juba eelmisel hooajal, aga siis jäädi ülinapilt play-off'ist välja. Nüüd on astutud kaitses samm edasi ja rünnakul on isegi arenguruumi, sest algviisiklane Will Barton on kuni kuu aega vigastusega audis.

Jokic on taas tõestanud, miks teda peetakse läbi aegade parimaks söötvaks tsentriks – keskmiselt 7,7 resultatiivset söötu annavad talle tänavuse hooaja edetabelis seitsmenda koha.

Nikola Jokic (viskel). Foto: Reuters/Scanpix