Niimoodi reageeris Donetski Šahtari väravavaht Andrei Pjatov kohtunik Viktor Kassai poolt määratud penaltile.Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
8. november 2018, 11:53

Kohtunike koolitusjuht: Kassai ei saa ilmselt järgmistes voorudes vilistada (6)

Kurikuulus ungari jalgpallikohtunik Viktor Kassai pani eile endast rääkima terve Euroopa, määrates Meistrite liiga mängus Manchester City - Donetski Šahtar kodumeeskonna kasuks täiesti olematu penalti.

Kohtumise 24. minutil sööstis Raheem Sterling palliga karistusalasse, komistas murupinna otsa ja kukkus. Kassai osutas penaltipunktile, kuid videokordused näitasid halastamatult, et Ukraina klubi mängijatel polnud juhtunuga vähimatki otsest seost.

"Kohtunikke hindab vaatleja. Ega siin selle olukorra hindamiseks muud võimalust ole kui suur eksimus. Seega võib arvata, et järgmistes Meistrite liiga voorudes ei saa Kassai määramisi. Eriti kui see olukord on nii fookuses ja üsna halvamaiguline," kommenteeris Eesti Jalgpalli Liidu kohtunike koolitusjuht Hannes Kaasik Õhtulehele.

Kohtunike koolitustel rõhutatakse, et vilistada tuleb seda, mida näed, mitte asju "välja mõelda". Kaasiku arvates ei mõelnud Kassai penaltit välja, vaid nägi olukorda halva nurga alt. "Kohtunikku tuleb püüda mõista, talle võis tunduda, et tagant tehti väike mahatõmbamine. Kuid videokordused toovad tõe halastamatult välja," nentis vilemees.

Säärased ekslikud otsused ei tähenda kindlasti, et kohtuniku karjäär lõppenuks kuulutatakse. "Seda kindlasti ei juhtu, et Kassaid enam ei näe jalgpalliväljakutel. Kassai kuulub Meistrite liiga vilistajate gruppi. Kui sul on halb periood, siis lihtsalt langed staatuselt madalamasse gruppi. Inimlikke eksimusi teinuid keegi üles ei poo. Ühe mängu põhjal veel allapoole ei arvata, sul peab olema mitu halba mängu. Aga kui kukud ülalt alla, siis tagasi ülespoole liikujaid pole näha olnud," tutvustas Kaasik. Eluaegseid karistusi määratakse vaid kohtunikele, kes lähevad halvale teele ja manipuleerivad mängutulemustega.

Kas lisakohtunik nägi olukorda paremini ning miks ta ei sekkunud, saab Kaasiku sõnul ainult spekuleerida. "Me ei tea seda. Võib-olla ta sekkus, aga võib-olla Kassai ei võtnud teda kuulda."

Sterling ise vabandas telekanali BT Sport eetris: "Jooksin palliga ega oska öelda, mis juhtus. Ma ei tundnud kontakti. Vabandan kohtuniku ja Šahtari ees."

Kuidas peaks kohtunik reageerima, kui mängija tõuseb püsti, läheb tema juurde ja ütleb, et kukkus ise, vastaste abita? "Sel juhul oleks mängija tõsine kandidaat aasta Fair Play auhinnale," muheles Kaasik. "Kohtunik saab sel juhul oma otsust muuta ja jätkata mängu "kohtuniku palliga"."

Viktor Kassai sai eestlaste jaoks kurikuulsaks 2012. aasta EMi play-off'i mängus, kus Eesti kaotas kodus Iirimaale 0:4.