Foto: AP/Scanpix
Doping
8. november 2018, 15:42

Venelased kurdavad: ka Rumeenia pettis WADAt, aga karistus on sümboolne (1)

Rahvusvaheline antidopinguagentuur WADA peatas Bukaresti dopingulabori litsentsi laias laastus samal põhjusel, mille tõttu jäi mõne aasta eest sellest ilma ka Moskva labor - pettuste pärast. Ent kui venelasi karistati igal tasandil täie rauaga, siis rumeenlaste karistus on selle kõrval sümboolne.

Faktidega tõestatult vahetati Bukaresti laboris positiivseid dopinguproove negatiivsete vastu, kirjutas Venemaa ajaleht Sport-Ekspress. Lugu meenutab üks-ühele Venemaa oma. Informaatori teke, proovide vahetamise faktid, riiklikul tasemel korruptsioon... Oluliselt erineb ainult WADA poliitika. Venemaale maksis skandaal osalemise kahtedel olümpiamängudel ja tähtajatu eemaldamise maailma spordisüsteemist. Rumeenia pääses aga kergelt. Isegi labori litsentsi ei võetud lõplikult ära, vaid selle tegevus peatati kuueks kuuks.

Ajalehe teatel selgitas WADA uurimiskomitee juht Günter Younger välja, et proovide vahetamisega tegelesid Bukaresti labori juht Valentin Pop ja tolle asetäitja. Skeem oli samasugune nagu omal ajal Moskvas hilisemaks WADA informaatoriks saanud Grigori Rodtšenkovil. Sportlane andis proovi ja kui see osutus esmase uurimise järel positiivseks, kanti ADAMSi süsteemi ikkagi negatiivne tulemus. Võimalus, et suurte testimismahtude juures hakkaks keegi sama proovi uuesti uurima, oli kaduvväike. Pole vaid selge, kui kaua juba niisugust skeemi kasutati.

Erinevus Venemaaga seisneb selles, et Rumeenia-poolse WADA informaatori isik on jäänud saladusse. WADA kaastöötajad tegid laborisse ootamatu visiidi 1. juunil 2016 ja konfiskeerisid kõik proovid. Rumeenlased lihtsalt ei jõudnud midagi ära peita.

Edasi hakkas juhtuma kummalisi asju. Mõni päev hiljem sisenes kasutaja nimega valentin.pop ADAMSi elktroonilisse süsteemi ning vahetas kahe Rumeenia maadleja proovide staatuse "negatiivsest" "positiivseks"! Kordusuurimisel selgus, et mõlema sportlase proovid sisaldasid keelatud ainet furosemiid, kuid algselt oli Pop seda WADA eest varjanud.

"Me pole eriti professionaalsed," püüdis Pop oma tegutsemist Youngerile ja tolle kolleegidele selgitada. Tõsi, uuringute käigus selgus, et labor ei osanud tuvastada kasvuhormooni ja meldooniumi sisaldust proovides!

WADA alustas kõigi nende rikkumiste tulemusena sisemist uurimisprotsessi, mis kestab juba peaaegu kaks aastat. Tulemusi veel pole, küll on selgunud, et Pop koos oma asetäitjaga ei tegutsenud üksi. Niite tõmmati kõrgemalt. Kõik on sarnane Venemaaga selle vahega, et proovide vahetamise täpne mastaap on Rumeenia puhul veel selgusetu.

Sport-Ekspress ei saa aru, miks erineb WADA poliitika Venemaa ja Rumeenia juhtumite puhl kardinaalselt. Erinevalt Venemaa omast ei peatatud Rumeenia antidopinguagentuuri volitusi, tolle riigi sportlastel lubatakse jätkuvalt osaleda rahvusvahelistel võistlustel.