Taavi Jurkatamm.Foto: Erakogu
Korvpall
12. november 2018, 10:35

AJAKIRI BASKETBALL | Jurkatamm rassis suvel teiste hulgas koos NBA palluri ja endise tartlasega

21aastane Taavi Jurkatamm alustab sel sügisel USA üliõpilasliigas teist hooaega. NCAA I divisjonis palliva San Francisco ülikooli (USF) ridadesse kuuluv eestlane pole suvel loorberitel puhanud, vaid nägi enda oskuste kallal kõvasti vaeva.

Jurkatamme jaoks lõppes eelmine võistlushooaeg märtsi viimastel päevadel, kui NCAA turniirilt eemale jäänud USF kaotas College Basketball Invitational turniiri kolmandas ja otsustavas finaalkohtumises North Texasele.

Mai keskel õnnestus Jurkatammel kolmeks nädalaks Eestisse tulla ning USAsse naastes jätkusid tal treeningud kooliga. „Rõhk oli individuaalsetel oskustel, viskamisel ja jõusaalil. Juuli lõpus said harjutuskorrad kooliga läbi ning sõitsin Los Angelesse, kus veetsin umber kuu aega eratreeneriga trenni tehes. Alates 20. augustist oleme jälle kõik koos kooliga treeninud,“ selgitab pallur.

Inglite linnas – nii Los Angelest kutsutakse – hoolitses Jurkatamme arengu eest individuaaloskustele keskenduv Jordan Lawley, kes on varem koostööd teinud ka näiteks Boston Celticsi korvialuse jõu Aron Bayensiga.

Olenevalt päevast tegi Jurkatamm Lawley all trenni veel koos viie kuni kümne mängijaga, kellest kuulsaimad nimed on tänavu suvel Philadelphia 76ersiga lepingu sõlminud Jonah Bolden ning NBAs ja Euroliigas pallinud Josh Childress. „Eestlastele lähemalt teada peaksid olema Venky Jois ja Jerome Randle,“ lisab Jurkatamm. Kui esimene kuulus hooajal 2016/17 Tartu Ülikooli ridadesse, siis viimane mängis 2015. aasta EMil Ukraina koondise särgis ka Eesti vastu.

Eks suvi olegi korvpalluri jaoks parim aeg enda mäng uuele tasemele tõsta, ütlevad klassikud. Nii ka kahtlemata on, kuid USAs soodustavad seda ka NCAA kehtestatud juhised. „Meeskonnaga võib suvel reeglite kohaselt trenni teha neli tundi nädalas,“ selgitab meie mees. „Ülejäänud aja veedame jõusaalis või individuaalselt trenni tehes. Viimaste juures ei tohi treenereid olla, aga saame kasutada meeskonna juures olevad nö pallipoisse, kes tulevad ja aitavad palli tagasi sööta. Saali saame kasutada 24/7.“

Suur eesmärk

Eelmisel hooajal teenis Jurkatamm USFi ridades mänguaega 31 matšis ning eestlase keskmisteks näitajateks jäid 11,3 minutit, 1,3 punkti ja 1,9 lauapalli. Sealjuures jättis Jurkatamme hooajale oma jälje tänavu jaanuaris ühes kohtumises saadud peapõrutus, mistõttu ei lubanud arstid tal kaks nädalat mängida.

Ehkki 205 cm pikkuse ääremängija statistilised numbrid polnud debüüthooajal vägevad, oldi temaga USFis rahul. „Me suutsime Taavile juba tänavu leida häid minuteid ning temast saab minu nägemusel järeltulija samas rollis, mida hetkel täidab Nate Renfro – dünaamiline ääremängija, kes suudab kaitses vastaseid kinni võtta ja teha häid otsuseid,“ sõnas USFi peatreener Kyle Smith pärast hooaega.

Ka Jurkatamm rääkis kevadel, et ta pidi hooaja jooksul tihtipeale katma vastaste paremaid mängijaid. „Mu isa on alati rõhutanud, et kui sa kaitses ei pinguta, siis suures mängus sa väljakule ei saa ehk olen väiksest saadik kaitsele rõhku pannud. Aga ma ei ütleks, et olen selles kogu aeg tugev olnud. Pigem on see välja löönud viimastel aastatel,“ ütleb ta nüüd.

Jurkatamme hinnangul eristab head kaitsjat keskmisest kaitsjast oma vastaste tundmine. „Hea kaitsja püüab mõtetes ründajast sammu võrra eespool olla ehk teab või eeldab, mis on vastase järgmine liigutus,“ lisab USFi üliõpilane.

Tema eesmärgiks algaval hooajal on teenida võimalikult palju mänguminuteid ning neid kasulikult ära kasutada. „Minutid ja rollid pannakse paika hooajaeelsetes treeningutel,“ tõdeb ta.

Meeskondlikult on USFi sihiks NCAA turniirile pääs. 1950ndatest on USFil ette näidata ka kaks NCAA tiitlit, kuid viimati pääses tiim USA paremate ülikoolide sekka täpselt 20 aastat tagasi, mil turniirile lunastasid koha 64 võistkonda. Alates 2011. aastast pääsevad tõotatud maale 68 meeskonda.

Eelmisel hooajal võitis USF West Coast Conferencis 18 mängust täpselt pooled, mis andis kümne võistkonna konkurentsis viienda koha. Kui lisada patta konverentsivälised kohtumised, oli USFi saldoks 22 võitu ja 17 kaotust, mis on nende parimaks tulemuseks pärast hooaega 1981/82, mil võideti 25 kohtumist.

Kahe hooaja vahel on üheks tähtsaimaks meeskonnast lahkujaks Souley Boum, kes viskas eelmisel hooajal keskmiselt 10,9 punkti. Ameeriklasest tagamees läks üle El Pasos asuva Texase ülikooli ridadesse. „Souley oli väga hea rünnakumängija, kuid samas naaseb vigastuspausilt tema positsioonil mängiv Charles Minlend, kes on sarnane pallur. Souley lahkumine ei tohiks midagi oluliselt mõjutada,“ usub Jurkatamm.

Eestlase hinnangul saab algaval hooajal meeskonna liidriks olema Frankie Ferrari. 22aastane ja 180 cm pikkune hea viskekäega mängujuht alustab USFis oma viimast aastat ning Ferrari näitas juba eelmisel hooajal head minekut, kui tõi keskmiselt 11,4 punkti ja 4,5 korvisöötu.

USFi jaoks algas uus NCAA hooaeg USA aja järgi 6. novembril. 3. jaanuaril on USFi vastaseks aga Saint Mary’s, kelle ridadest leiame Matthias Tassi. Eestlaste koduülikoolide korduskohtumine mängitakse 2. veebruaril.