Jacques VilleneuveFoto: AFP/Scanpix
Vormel 1
12. november 2018, 13:00

Vormeli eksmaailmameister nimetas Verstappenit ramminud prantslast häbiplekiks

Eilse vormel 1 Brasiilia GP järel on kahtlemata kuumim teema Max Verstappeni ja Esteban Oconi kokkupõrge ning võidusõidule järgnenud Verstappeni tõuklemine. 

1997. aasta vormel 1 maailmameister Jacques Villeneuve asus intsidendis hollandlase poolele ning nimetas Oconi häbiplekiks. "See oli naeruväärne. Ja mis kõige hullem, kõik nägid, mis juhtus, kuid ta isegi ei vabandanud raadiosides," lausus Villeneuve väljaandele Motorsport.

Olgu meenutatud, et ringiga maha jäänud Ocon sõitis Verstappenile 44. ringil tagant otsa, põhjustas talle pirueti, mis langetas hollandlase esikohalt teiseks. Samal kohal ta võidusõidu ka lõpetas.

"Muidugi võib ringiga mahajääja liidrilt ringi tagasi võtta, kuid seda tuleb teha korrektselt. Liidrit ei tohi ohustada. Sirgel möödumine on okei, kuid see nägi välja nagu võitlus esikohale.

Niisamuti näitab juhtunu, et Oconil pole absoluutselt sõidutaju. Kõik viimase kahe aasta jooksul juhtunud intsidendid võisid olla tema süü, aga võib-olla ka mitte. Igatahes pole ta midagi õppinud, sest ei tunnista kunagi oma süüd."

Rahvusvaheline autospordiliit FIA määras Verstappenile sõidujärgse tõuklemise eest karistuseks kaks päeva ühiskondllikult kasulikku tööd, mis tuleb ära kanda kuue kuu jooksul. Ocon täiendavat karistust ei saanud.

"Verstappen isegi ei löönud teda!" ütles ekstšempion. "Mida me näha tahame? Emotsiooni! Tahame näha gladiaatoreid. Seda oli hea näha. Pealegi, Ocon on Verstappenist pikem."

Force India kaitseb Oconi

Force India tiimi pealik Otmar Szafnauer kaitses oma pilooti ehk Oconi. "Esteban proovis ringi tagasi võtta, sest oli tol momendil tänu rehvidele kiirem," sõnas Szafnauer.

"Maxil võtnuks tõenäoliselt viis kuni seitse ringi, et oma rehvid sisse sõita. Me ei saa sellist pidurdamist lubada, isegi mitte liidri poolt. Meil on oma võistlus pidada.

Seega Esteban küsis, kas tohib ringi tagasi võtta ja sai vastuseks "jah, sul on rehvieelis, sa oled kiirem". Max teadis, et ta on seal, sest nad sisenesid esimesse kurvi külg külje kõrval. See ei juhtunud ootamatult. Kus mujal ta oleks pidanud manöövri tegema?"