Odaviskaja Magnus Kirdi tase on nii kõrge, et teda IAAFi otsus ilmselt ei mõjuta.Foto: Stanislav Moškov
Kergejõustik
12. november 2018, 17:30

Rahvusvahelise kergejõustikuliidu ootamatu otsus: revolutsiooniline edetabel on uuel aastal kasutu (3)

Rahvusvaheline kergejõustikuliit IAAF andis uuele maailma edetabelile tagasikäigu. Reiting küll tuleb, aga sellel pole esialgu mingit tähtsust, sest järgmisel aastal Dohas peetavale MMile pääsemiseks tuleb täita norm. Edetabelit ei arvestata. Kõik on täpselt nii nagu alati.

Pühapäeva õhtul tulnud uudis tuli ootamatult nii maailma kergejõustikuavalikkusele kui ka Eesti ametnikele. Siinse alaliidu president Erich Teigamägi ütles Õhtulehele, et tal on täpselt sama palju infot kui seisab IAAFi kodulehel avaldatud teates.

„Ühelt poolt läks elu lihtsamaks. Vanast ja sissetöötatud skeemist saavad kõik aru ning see toimib. Aga uuest edetabelist räägiti kui kindlast asjast. Kui minult oleks pühapäeva hommikul küsitud, kas edetabel tuleb, oleksin vastanud, et kindlasti tuleb. Olen viimaste kuude jooksul käinud mitmetel rahvusvahelistel koosolekutel, kus IAAFi inimesed edetabelit tutvustasid,“ rääkis Teigamägi.

IAAFi juht Sebastian Coe põhjendas vana süsteemi juurde pöördumist asjaoluga, et reiting võib esialgu segadust tekitada. „Doha MMiks valisime parima lahenduse. Normid annavad alaliitudele, sportlastele ja treeneritele kindlustunde ja nad saavad rahulikult MMiks valmistuda,“ sõnas ta.

Teigamägi ütles, et alaliidud said sügisel teha ettepanekuid, kuidas edetabel saaks võimalikult õlitatult töötama hakata. Sisuliselt oli aga kõik valmis.

Maailma edetabelisse pääsemiseks peab sportlane 12 kuu jooksul osalema vähemalt viiel võistlusel. Erandiks on keskmaajooksud, kus läheb vaja kolme tulemust ning pikamaajooksud, käimine ja mitmevõistlused, kus piisab kahest võistlusest. Ka periood on viimatimainitud aladel pikem ehk 18 kuud.

Lõviosa punktidest määrab saavutatud tulemus, sellele lisanduvad punktid koha ja võistluse taseme eest. Teemantliiga etapi esikoht annab rohkem punkte kui Eesti meistritiitel.

Kui odaviskaja Magnus Kirt teeb sama võimsa hooaja kui 2018. aastal, pääseb ta MMile sõltumata kasutatavast süsteemist. Kaugushüppaja Ksenija Balta on aga olnud vigastuste küüsis ja ühe-kahe võistlusega tal maailma edetabelisse asja poleks.

Käputäis atleete oleks MMile pääsenud ka ühe tulemusega, aga see pidanuks olema tõelisest tippklassist. À la 90 meetrit meeste odaviskes või 7 meetrit naiste kaugushüppes.

Doha MMi puhul oleks kvalifikatsiooniperiood käima läinud 2018. aasta 6. septembrist.

„Loodan, et keegi ei võistelnud sügisel puhtalt eesmärgiga, et saada maailma edetabelisse tulemus kirja,“ lausus Teigamägi. Nüüd tuleb sportlastel oodata detsembri algust – just siis kinnitatakse Doha MMi normid.

IAAF kinnitas, et tulevikus hakatakse maailma reitingut siiski suurvõistlustele pääsemiseks kasutama. Kas see juhtub juba 2020. aasta Tokyo olümpial, pole veel teada.