Michael Schumacher karjääri lõpuaastatel. Foto: Reuters/Scanpix
Vormel 1
13. november 2018, 19:49

TÄNA 24 AASTAT TAGASI: kas karjääri esimese tiitli kindlustanud Michael Schumacher rammis meelega Damon Hilli? (1)

Täpselt 24 aastat tagasi võitis kõigi aegade edukaim vormelipiloot Michael Schumacher oma karjääri esimese MM-tiitli.

Tegemist oli ülipõneva hooajaga. Schumcacher diskvalifitseeriti Belgia GP-l ja pidi vahele jätkma ka Itaalia ja Portugali etapid. See kõik andis võimaluse Damon Hillil talle kandadele astuda. Hooaja eelviimase etapi Jaapanis võitis Hill Schumacheri ees, mis tähendas, et viimasele Austraalias toimuvale GP-le mindi Schumacheri ühepunktises eduseisus.

Michael Schumacher aastal 1994 Foto: AFP/Scanpix

Saabus otsustav päev ehk 13. november. 35. ringil tegi Schumacher sõiduvea ja Hill jõudis talle tuulde. Britt proovis sakslasest mööduda, kuid Schumacher kaitses agressiivselt. Autod põrkasid kokku, Schumacher lendas vastu seina, Hill veeres edasi. Ometi pidi ka britt peagi boksi pöörama ja seal avastati, et jätkamine on võimatu.

Nigel Mansell võitis etapi, Schumacher aga tiitli. Hilli jäi lahutama üksainus punkt. Tänase päevani arutatakse, kas Schumacher rammis Hilli meelega või mitte. Lisaks pole teada, kui palju sai sakslase auto kahjustada kokkupõrkele eelnenud intsidendis. Võimalik, et ta oleks niikuinii katkestama pidanud, kuid kavalalt õnnestus tal endaga kaasa võtta ka suurim konkurent Hill.

«Kardisõidus oli selline asi lubatud. Alguses ma arvasin, et rikkusin ise oma sõidu, kuid hiljem kordusi vaadates oli selge, et Schumacher teadis, mida ta teeb. Ta teadis, et auto pole enam korras,» on Hill aastaid hiljem meenutanud.

Vormel 1 hooaeg aastal 1994:

  • Michael Schumacher 92 punkti
  • Damon Hill 91
  • Gerhard Berger 41
  • Mika Häkkinen 26
  • Jean Alesi 24
  • Rubens Barrichello 19