Autod liikusid Peetri külast Austraaliasse lennukiga.Foto: Robin Roots
WRC
14. november 2018, 09:13

LUGEJA KÜSIB | Kuidas jõudis Ott Tänaku auto Peetri külast teisele poole planeeti ehk Austraaliasse (5)

Kuigi autoralli MM-sari toimub enamasti Euroopas, siis vahel käiakse ka teisel pool maakera. Õhtulehe lugeja tundis huvi, kuidas jõudis Ott Tänaku auto planeedi kuklapoolele ehk Austraaliasse. Selgub, et suurem osa tiimi tarvikuid liikusid mööda mereteed, kuid autod paigutati spetsiaalsetesse lennukonteineritesse.

Pikemalt selgitas logistikat Toyota meeskonna avalike suhete spetsialist Henri Rump:

Rallid jaotuvad logistikaliselt kaheks: üle-mere rallid ja Euroopa rallid. Euroopa rallide puhul liigub kogu varustus ja karavan ratastel ning meil on selleks 6-7 rekat, mis kogu karusselli omale peale võtavad ja siis vastavalt vajadusele edasi liigutavad. Enamasti tuuakse autod kohe peale rallit Tallinnasse hooldusesse ning vajaduse ja ajalise võimaluse korral vaadatakse üle ka varustuse ja muu pudi-padi reka sisu.

Üle-mere rallid ehk siis ookeani taga olevad võidusõidud viiakse läbi spetsiaalsete merekonteinerite abil. Hetkel on meil üle-mere rallisid kolm: Mehhiko, Argentina ja Austraalia. Järgmisel aastal lisandub ka Tšiili.

Nende rallide jaoks oleme teinud kolm suurt merekonteinerit, mis liiguvad sisuliselt aasta otsa mööda maailma ringi, vaid suvel, peale Argentina rallit tulevad nad korraks Tallinnasse, kus siis täiendatakse varusid ja tehakse vajalikke korrektuure.

Üle-mere rallide puhul liiguvad autod spetsiaalsetes lennukonteinerites ning näiteks Austraaliasse asusid need teele paar nädalat enne rallit. Austraalia ralli puhul on eriline see, et siin kehtivad väga karmid impordipiirangud, mistõttu tuleb kogu varustus ja masinad enne teelesaatmist piinlikult puhtaks saada, et vältida sekeldusi tollis.