Roman Neustädter tähistab Venemaa eest löödud väravat.Foto: Sputnik/Scanpix
Jalgpall
14. november 2018, 10:49

Üks jalgpallur, kaks identiteeti! „Laulan kaasa nii Venemaa kui ka Saksamaa hümni!“

Roman Neustädter on huvitava elulooga jalgpallur. Ukrainas Dnipropetrovskis sündinud 30aastase kaitsja ema on venelanna, isa aga endine Kasahstani koondislane Peter Neustädter, kelle juured on siiski selgelt pärit Saksamaalt.

Perekonna segase mineviku tõttu sai Neustädter jalgpallurina valida, kas soovib esindada Saksamaa, Ukraina, Venemaa, Kõrgõzstani või Kasahstani koondist. Ta räägib nii saksa, vene kui ka inglise keeles.

Mainzis sportlaseks sirgunud Roman tegi kaasa erinevates Saksamaa noortekoondistes ja pälvis aastatel 2012 ja 2013 ka täiskasvanute peatreeneri Joachim Löwi usalduse. Kokku käis ta meeste eest Saksamaa särgis väljakul kaks korda.

2016. aasta alguses kohtus Neustädter Venemaa jalgpalliliidu esindajatega. Selgus, et venelastele kuluks üks heal tasemel kaitsja ära ning juba maikuus oligi Neustädteri tasuks Venemaa pass. Debüüdi tegi ta 1. juunil, samal aastal kuulus ta ka EMil käinud venelaste koosseisu.

Roman Neustädter sai Venemaa passi vahetult enne 2016. aasta EMi. Foto: Sputnik/Scanpix

Huvitava karjääriga jalgpalluri elu üks veidramaid matše toimub aga homme, kui Leipzigis kohtuvad Saksamaa ja Venemaa koondised ehk Neustädter läheb vastamisi endiste võitluskaaslastega oma endisel kodumaal.

Putiniga pildile? Miks mitte.

Bildile antud intervjuus tunnistas ta, et matši eel ringlevad peas väga erinevad mõtted. "See on väga eriline ja emotsionaalne mäng. Tunnen Saksamaa mängijaid ja Jogi Löwi. Olen suure osa oma elust Saksamaal veetnud."

Neustädter kinnitas, et kavatseb kaasa laulda ka Venemaa hümni, nagu tal oli tavaks seda teha Saksamaa koondises. "Muidugi. Mängin ju oma riigi eest. Venemaal on normaalne, et kõik laulavad kaasa. Tegin seda ka siis, kui mängisin Saksamaa eest. Siit saategi välja lugeda, et identifitseerin end mõlema riigi inimesena.

Roman Neustädter tähistab Venemaa eest löödud väravat. Foto: Reuters/Scanpix

Olen end alati nii venelase kui ka sakslasena tundnud. Sündisin Ukrainas, isa on saksa-venelane, ema venelane. Kolisin viieaastasena Saksamaale, sest isa hakkas Karlsruhes jalgpalli mängima. Siis tekkiski esimene kokkupuude saksa keelega."

Saksamaal lõi kevadel ja suvel kõvasti laineid Türgi pärituolu jalgpallurite Mesut Özili ja Ilkay Gündogani skandaalne foto koos president Recep Tayyip Erdoganiga. Lõpuks survestati Özili nii palju, et ta lõpetas koondisekarjääri ja süüdistas sakslasi rassismis.

Bild uuris, kas Neustädter oleks nõus näiteks Vladimir Putiniga ühisel fotol poseerima? "Muidugi, miks ma ei peaks? Mängin ju Venemaa koondises."

Neustädter kinnitas, et on oma mõlema päritolu üle uhke: sakslastelt päris ta täpsuse ja distsipliini, venelastelet aga emotsionaalsuse ja perekonna tähtsustamise.

Roman Neustädter (vasakul). Foto: TASS/Scanpix

Roman Neustädteri klubikarjäär:

  • 1994-2006 Mainzi noortesüsteem
  • 2006-2009 Mainz
  • 2009-2012 Mönchengladbachi Borussia
  • 2012-2016 Schalke 04
  • 2016-... Fenerbahce