Calgarys peeti maha tõsine valmisdebatt ja lõpuks võitsid olümpiavastased. Foto: THE CANADIAN PRESS/Scanpix
Olümpia
14. november 2018, 12:12

Olümpiamängud kriisis! Kes küll sooviks korraldada 2026. aasta talimänge? (1)

Olümpiamängudele korraldaja leidmine muutub üha raskemaks. Heaks näiteks on 2026. aasta talimängud, mille potentsiaalsed läbiviijad ükshaaval kaovad.

Nüüd toimus Calgarys rahvahääletus, mille tulemusel ei peeta olümpiamänge ka Kanadas. 304 000 hääletajast 56,5% ei soovinud Calgaryt olümpialinnaks. Tulemus oli etteaimatav, sest viimased üheksa eri linnades toimunud sarnast hääletust on lõppenud kandideerimisest loobumistega.

2026. aasta mängude korraldamisest on aastate jooksul olnud huvitatud kümned linnad üle maailma, kuid nüüd on alles jäänud vaid Milano ja Stockholmi kandidatuurid.

Calgarys peeti maha tõsine valmisdebatt ja lõpuks võitsid olümpiavastased. Foto: THE CANADIAN PRESS/Scanpix

Erinevatel põhjustel on sel aastal eemale jäänud Erzurum, Sapporo, Graz, Sion ja Galgary. Juba varem langesid ära Lillehammeri, Telemarki, Almatõ, Innsbrucki, Austa, Graubündeni, Barcelona, Dresdeni, Aucklandi, Quebec City, Bostoni, Bozemani, Lake Placidi ja Sal Lake City võimalused. Tõsi, mitte päris kõik eelmainitud pole loobunud rahva vastuseisu tõttu.

Tänavu suvel teatas Rahvusvaheline Olümpiakomitee, et nad toetavad korraldavat riiki 925 miljoni dollariga. Sellest on aga vähe, sest näiteks Calgary puhul oleks kulud ulatunud enam kui viie miljardini. 

Milano ja Stockholmi vahel tehakse otsus 2019. aasta suvel. Seda muidugi juhul, kui kumbki oma kandidatuurist ei loobu. Tegelikult pole ka Rootsis ega Itaalias olümpiamängude korraldamise osas lõplikku üksmeelt ning miljardite olemasolu on küsitav. 

Calgarys peeti maha tõsine valmisdebatt ja lõpuks võitsid olümpiavastased. Foto: THE CANADIAN PRESS/Scanpix

Alles kuu aja eest liitusid Stockholmi linnajuhtimisega kaks uut võimu. Keskpartei liige Karin Ernlund teatas seejärel, et kõigi erakondade ühise seisukoha kohaselt ei tohiks taliolümpiat rahastada maksumaksjate taskust. Samuti ei tohi see kahjustada keskkonda ja tekitada kliimamõjutusi.

"Lisaks seisab Stockholmi ees teisi väljakutseid, millega peame hakkama saama. Seega ei korralda Stockholm 2026. aasta taliolümpiat," teatas Ernlund resoluutselt.

Milano mängude puhul teatas Itaalia valitsus, et nad toetavad olümpia korraldamise ideed, kuid raha peavad korraldajad leidma erasektorist.