Martin Reim. Foto: Martin Ahven
Jalgpall
14. november 2018, 19:53

ÕL BUDAPESTIS | Martin Reim vihjas ründavale taktikale: peame elus püsimiseks siiski väravaid lööma

Eesti jalgpallikoondis läheb homme Budapestis Rahvuste liiga kohtumises vastamisi Ungariga. C-liigasse püsima jäämiseks oleks vaja vähemalt punkt teenida, kaotuse korral ootab meid ees kõige nõrgemale tasandile langemine. Peatreener Martin Reimi sõnul tuleb eelseisvas kohtumises just seetõttu ründama minna. 

Kui oluline see mäng on, sest kaotuse korral langete D-liigasse?
Muidugi on see väga tähtis mäng, aga teadsime juba enne võistluse algust, et see grupp tuleb meie jaoks keeruline. On väga hea, et oleme endiselt konkurentsis ja praegu on kõik meie endi kätes, et homme tulemust teha ning koht siin tasandil säilitada.

Kas Eesti läheb väljakule ründavalt või kaitsvalt?
Meie jaoks pole vahet. Loomulikult on parem võita ning esimene prioriteet on ikkagi oma värav puhtana hoida. Jalgpallis pole küsimus ainult, et kas kaitsta või rünnata, see on palju komplekssem. Loomulikult tuleb võõrsilmäng keerulisem, aga läheme platsile võitma.

Millises seisus meeskond on? Paljudel meestel on juba hooaeg läbi.
Need mängijad, kes praegu kohal on, on peaaegu 100% terved. Paar küsimärki on õhus, aga ei hakka neid enne mainima, kui tänane trenn on tehtud. Eks siis näe, mis seisus nad on. Täna tuleb 100% trenni teha, et homseks mänguks valmis olla.

Norra ja Eesti liiga mängijatel pole hullu, et hooaeg on lõpusirgel, pigem isegi hooajalõpu väsimus sees. Soomes on paar nädalat läbi olnud. Teadsime seda eelnevalt ja oleme mängijatel silma peal hoidnud. Paljud on Eestis võistkondade juures treeninud, end vormis hoidnud ja loodan, et kahe nädalaga pole suurt mängulist või füüsilist tagasilööki olnud. Aga eks see selgub lõpuks mängus.

Artjom Artjunin on esimest korda sinu käe all, mis mulje mees on jätnud?
Keeruline on nende kahe trenni pealt midagi öelda. Esmaspäeval kõik tulevad alles kohale ja oleme treeninud piduriga, et taastada neid reisimistest ja eelnevatest mängudest, et olla homseks valmis. Väga suurt nõudlikkust pole need Artjuninile avaldanud. Millegi halvaga pole silma jäänud. Meil on aega, ehk saame mõne parema treeningu organiseerida, see annaks pildi. Ja no kõige parem oleks, kui ta mängus ennast näitaks.

Kaitsjaid on palju puudu ja viimases mängus kaitse ka lekkis. Jääme neljase kaitseliini peale?
Eelmine mäng oli tegelikult natukene omapärane mõlematpidi, nii löödud kui ka sisselastud väravate pärast. Palju oli õnnega pooleks, rikošetid-asjad. Aga see on jalgpalli üks osa, kui momente ei teki, siis jah. Mida rohkem viid mehi ette, seda rohkem ruumi tekib taga ja kõik oleneb, kuidas mees-mehe vastu olukordades hakkama saame.

Palju sõltub mängijatüüpidest ja kui väga suudame selle tasakaalu ära hinnata, et milliste jõududega rünnata ja kaitsta. Kindlasti on see meie kaitsele suur väljakutse, aga nad on võimelised sellega hakkama saama. Neid asju, mis eelmises mängus halvasti läksid, oleme püüdnud parandada ja mõtteid saada. Aga nüüd on uus mäng ja ka vastastel uued mängijad.

Kas nelja või viie kaitsjaga, selle otsuse oleme teinud. Midagi pole teha, peame siin mängus püsima või vähemalt 0:0ga jääks mingi šanss viimases voorus, aga õhkõrn. Eks peame ka väravaid lööma - see annab märku, milliseks mäng võib kujuneda.

Mida arvad Argo Arbeiteri kriitika kohta, et sellistes mängudes võiks rohkem noori kasutada?
Igaühel on omad arvamused. Kui ta on koondise peatreener, siis võib tulla noortega mängima. Ma kindlasti kaasan noori, kui nad on selleks valmis. Praegused U21 mängud pole selleks enesekindlust andnud. Kui eest mängijaid erru läheb ja kaob, siis pole valikut. Aga praeguse alagrupi ja vastaste näol... eks igaühel ole omad arvamused ja see on ka normaalne.

Kas kohtumisele võib mingi pitseri vajutada asjaolu, et Ungari peatreeneril on juhendamiskeeld?
Ma ei tea, mul selles vallas kogemusi pole. Abitreener on neil olemas, kes võib püsti seista ja karjuda - kätega vehkida. Mängu ajal ma ei jälgi vastaste treenerit ega mõtle, kes seal nüüd püsti seisab. Suur töö tehakse enne mängu ära treeningutel ja koosolekutel. Võib-olla mingeid näpunäiteid on keerulisem edasi anda.