PEALIK: Eesti naiskonna kapten Marie Turmann on võimeline naiskonna B-grupi tippu aitama. Foto: Alar Truu
Talisport
15. november 2018, 20:20

EM toob Eestisse oma ala Ronnie O´Sullivani!

Eurosport, Viasat, NBC on vaid valik 14 telekanalist, mis toovad enam kui 20 miljonile inimesele üle maailma jääkeegli EMi koju kätte. Just sellesama võistluse, mida 16.-24. novembrini peetakse Tallinnas Tondiraba jäähallis.

Kohal on 46 Euroopa paremat võistkonda, sealhulgas valitsevad olümpiavõitjad ja maailma edetabeli tipud. Üsna haruldane juhus, et Eestis korraldatakse olümpiaala täiskasvanute tiitlivõistlust. Võimalus, millest tuleb kinni haarata!

Tõsi, curling ehk jääkeegel pole Maarjamaal (veel) kuigi populaarne ega tuntud, kuid maailma mõistes on tegemist arvestatava alaga. Suurvõistlus ongi parim võimalus uueks tutvuseks ja suhte loomiseks. Õhtuleht arutles EMi peakorraldaja Fred Randveriga, mida säärane võimalus tähendab, ning miks võiks publik tee jäähalli leida. 

Vaid plussid

„Ma pole leidnud ühtegi head põhjust, miks seda mitte korraldada,“ ütleb Randver. „Võistlus toimub pealinnas, meil on hea areen, korralikud hotellid, lõpubankett toimub Lennusadamas… kogu kompott. Enamasti peetakse EMi väiksemates linnades, aga meie oleme ka külalistele atraktiivne koht.“

Ta lisab: „A-areenilt on teleülekanded. Kokku on õigused tellinud 14 kanalit üle Euroopa, pluss Kanadast ja USAst. Eelmisel aastal vaatas EMi 24 miljonit inimest. Rahvusvaheline teletiim on 50liikmeline. Esimest korda ajaloos on ka B-areenilt telepilt, ERR näitab meie koondise mänge. Seeläbi on võimalik mängu tutvustada Eesti inimestele.“

Vähetähtis pole ka majanduslik pool. „Võistlus kestab pikka aega. Kõik maksavad ise oma majutused, söögid. See pole ühe õhtu üritus. Türklased tulid siia juba teisipäeval ja lähevad ära järgmisel pühapäeval, 14 liiget. Nad elavad selle aja ju oma raha eest. Eesti majandusele kindlasti kasulik,“ kinnitab Randver. 

Et nõnda suurt võistlust korraldatakse esmakordselt, siis pealtvaatajate osas ulmelist sihti ei seata. Peakorraldaja sõnul on neljapäevase seisuga müüdud veidi üle 1000 pileti, millega on täidetud umbes pool eesmärgist. Kusjuures 95% pääsme soetanutest on välismaalased, eelkõige fännid Šotimaalt ja Šveitsist. 

On teada, et näiteks soomlased ja lätlased plaanivad võistlust külastada kahel nädalavahetusel ning soetavad pileti kohapealt. Randveri info kohaselt on sarnane plaan ka nii mõnelgi teisel fännigrupil. 

Kohal maailma tipud

Ja jäähalli on tõepoolest mõtet minna, sest kohal on maailma tipptegijad. Rootsi meeste võistkond on valitsev Euroopa meister, naised võitsid kulla Pyeongchangi olümpialt. Mõlemad hoiavad maailma edetabelis esikohta. Hiilgavate tulemustega koondisi on teisigi. 

„Rootsist on kohal selle generatsiooni legend. Niklas Edin on kuuekordne Euroopa meister, kolmekordne maailmameister, tal on olümpialt hõbe ja pronks. Ta oli olümpial lipukandja. Nagu snuukris Ronnie O´Sullivan, on Edin samasugune legend curling'us. Olenemata alast on tipptegijat igal juhul nauditav vaadata,“ pole Randver kiitusega kitsi. 

Naiste maailma esikümnest moodustavad Euroopa võistkonnad poole, meeste seas on tippsatse koguni kuus, kellest kohal viis. Tallinnas tulevad jääle ka tänavuselt olümpialt medali võitnud sportlased, nii et tase on igatahes vägev. 

Kahjuks tippseltskonnas Eesti võistkondi pole, kuid B-grupis võib salamisi kõrgeid kohti loota. Eelkõige on ootused naiskonnal, kes on viimasel kahel aastal leppinud kolmanda kohaga, ehk jäänud A-grupist esimesena välja. Siht on astuda samm edasi.

Meeste puhul liialt unistada ei tasu, sest oma alagrupis ollakse kõige kehvema edetabelikohaga. Mullused võistlused, kus kaotati kõik viis matši ülinapilt, andsid siiski põhjust optimismiks. Lisaks aitab tiimi nõuga 2015. aasta maailmameister Kristian Lindström. 

Ühtehoidev kogukond

Mis siin salata, jääkeeglikultuur on Eestis lapsekingades. Ka Randver tõdeb, et täielikul võhikul on alast esialgu üsna keeruline aru saada. Sellele vaatamata pole põhjust jäähallist kaarega mööda astuda!

„Kohal on palju curling'u-mängijaid ja vabatahtlike. Tuleb tõmmata kellelgi varrukast ja öelda, et oled uus ja vajaksid veidi selgitust. Curling'u kogukond on väga ühtehoidev ja toetav. Keegi ei pane pahaks, kui abi palutakse,“ julgustab Randver. „Üritame ka ise eksinud inimestele juurde minna ja uurida, äkki saame aidata.“

Nii nagu kohalikele spordisõpradele on ka korraldajatele tegemist esimese kogemusega, nõnda suurt vastutust pole varem õlgadel olnud. Randver tõdeb, et töö käigus õpivad kõik ning rõhub avatusele. Eesti rahvas võiks anda curling'ule võimaluse, sest tegemist on vinge alaga!

Eesti võistkonnad

Eesti naiskonnas mängivad: Liisa Turmann, Erika Tuvike, Heili Grossmann, Kerli Laidsalu ja kapten Marie Turmann. Treener on šveitslanna Nicole Strausak. Maailma edetabelis ollakse 18. kohal. Vastamisi minnakse Norra, Ungari, Türgi, Inglismaa, Poola, Slovakkia, Hispaania, Leedu ja Sloveeniaga. 

Eesti meeskonnas mängivad: Mikk Reinsalu, Karl Kukner, Ingar Mäesalu, Tanel Toomväli ja kapten Harri Lill. Treener on rootslane Kristian Lindström. Maailma edetabelis hoitakse 32. kohta. Alagrupis kohtutakse Tšehhi, Hispaania, Prantsusmaa, Ungari, Läti, Slovakkia ja Türgiga. 

B-grupis alustatakse 17. novembril, mängud toimuvad iga päev. Parimad selguvad 23. novembril.