Martin Reim Ungari koondise avavärava autori Willi Orbaniga kätt surumas. Foto: Martin Ahven
Jalgpall
16. november 2018, 01:16

ÕL BUDAPESTIS | Martin Reim: mul pole poistele midagi ette heita, jäime lihtsalt võistkonnana Ungarile alla

Eesti jalgpallikoondis kaotas Rahvuste liiga viienda vooru mängus võõrsil 0:2 Ungarile ning kukkus seeläbi järgmiseks korraks kõige nõrgemasse ehk D-liigasse. Peatreener Martin Reimi sõnul ongi see lihtsalt paratamatus, sest üle oma varju ei saa hüpata. 

"Alustasime mängu hästi ning meil oli ka oma võimalus, aga vastane lõi sarnase [meile] ära ja sealt see initsiatiiv vaikselt Ungarile läks. Nende tempoga me üks-üks olukordades hakkama ei saanud, mistõttu pidime hakkama üksteist julgestama ja vajusime aina allapoole. Tänu sellele see palli hoidmine ja surve alt välja tulek oligi halb.

Ungari oli täna tunduvalt parem kui meie. Teame, et võõrsil on meil alati mingid perioodid keerulised. Ungari oli enamus mängu domineeriv ja kontrollis seda mängu korralikult. Kaitses neil probleeme polnud ja meil oli terve mäng raske, pärast palli võitmist surve alt lahendusi leida."

Täna eksisid väga paljud kogenud mängijad, näiteks ka Mihkel Aksalu. Kas mängijatel oli ikkagi kuklas see surve, et kui kaotame, siis langeme alla? 

Ei usu. Meil on iga mäng võitlus iseendaga, et hakkama saada. Me pole nii naiivsed, et rind ees läheme ja lööma jalaga ukse maha. Teadsime, et meil on omad võimalused, aga peame selleks väga hästi õnnestuma ning tegema ideaalilähedase mängu. Kui kogu koosseisu vaadata, siis ega paljudel mängijatel on sellised mängud täna ka ühed raskemad olnud. Ei ole iganädalast kogemust, et sellisel tempol ja tasemel vastastega mängida.

Näiteks Joonas Tamme kõrval keskkaitses alustanud Madis Vihman?

Madis oli tegelikult väga tubli, ei ühtegi halba sõna. Aga ega ta Bundesliga mehe vastu väga tihti väljakul ei saa olla.

Eile oli Eestil paar küsimärki õhus mängijate osas. Kes need olid ja kuidas see koosseisu valikut ja mängu mõjutas?

Taijo Teniste on oma jalgadega natukene hädas, aga mängis lõpuni. Praegu on kahtluse all, kas ta järgmist mängib. Õnneks pidas täna vastu ja saime teha vahetusi ettepoole, et midagi muuta, aga kahjuks nende vahetustega midagi ei muutunud.

Kas pühapäevasesse mängu Kreekaga suhtume nüüd kui treeningmängu, kus saavad ehk võimalusi ka teised mehed või läheb platsile põhikoosseis?

Vaatame, et kes meil alles on. Eks Henri Anier on kaartidega meil väljas, aga Nikita Baranov on tagasi. Tuleb vaadata, mis seisus Konstantin Vassiljev on ja mismoodi mängime. Eks tal on ka raske ja pika peale see [heal tasemel mänguaja puudumine] mõjub ka. Loomulikult ei lähe me seda mängu kaotama. Kindlasti on mängijaid, kes saavad seal n-ö tuleristsed ehk vahetusi kindlasti tuleb.

Kohtumise lisaminutitel jooksis väljakule Eesti koondise särgis fänn, kes haaras platsi kõrvalt palli ning virutas selle ise Ungari koondise väravasse. Mida sina sellest žestist (et kui teie ei löö, siis lööme meie) arvad?

Ei, väga tubli oli. Peaks üle vaatame, et ründes päris hea (naerab).

Kas Sergei Lepmets saab nüüd Mihkel Aksalu ebakindla mängu järel oma võimaluse?

Kindlasti ei olnud paljudel ideaalne mäng, aga võin ka öelda, et paljud mängisid oma võimete piiril. Üle varju ei hüppa. Loomulikult sel tasemel oli palju praaki, ka palliga, aga see on loomulik, et kui pead palju ilma pallita töötama. Täna ei olnud sellise kvaliteedi ja kogemusega mängijaid, kes suudaks neid olukordi paremini rünnakule ehitada. Sergeil on väga suur šanss, et ta mängib.

Kui pettunud oleme, et üks mäng enne turniiri lõppu on allalangemine juba kindel?

Loomulikult tahtsime, et meil oleks ka viimases mängus võimalus veel võidelda, aga midagi teha pole. Ka Ungaril oli palju mängijaid väljas, aga juu siis meid mõjutavad need puudujad tunduvalt rohkem. Pole midagi heita nendele poistele siin ette, et panevad nii kuidas jõudu ja oskusi on, aga võistkonnana jäime täna lihtsalt alla. Sellist kvaliteeti meil väljakul polnud, mida neile vastu panna.

Kas Ungari meeskond üllatas meid oma hea pressinguga või oskasime seda ikkagi oodata?

Alustasime ju kohtumist hästi. Üritasime ise kõrgelt suruda ja me polnud ju alguses hädas, aga aina rohkem ja rohkem vastane pärast seda selle initsiatiivi sai. Paljud mängijad on mänginud sarnaseid mänge varem ja nad teavad, mis tempodel ja kuidas. Aga kui sa iga kuu või kahe tagant ainult seda mängid, siis see pole sul mitte kontides vaid natukene piiri peal.

See ongi lihtsalt Bundesliga ja meie meeste vahe?

See on suhteliselt loogiline, jah. Meil on omad mängijad Seria A-s, Hollandi liigas ja kuskil seal Inglismaa pinnapeal, kes kindlasti suudaks neid mänge mängida. Võib-olla siin väljakul olijatest jõuab kuskile Bundesligasse. Ma olen optimistlik. Eks meil on väheseid, kes sinna küündivad praegu.

Teine asi on see, et õudselt pigistab see konkurent koondisesse. Nagu Arbeiter ütles, et võiks noori kaasata. Ma väga hea meelega võtaks, kui nad oleks võimelised. Ma ei usu, et U21 või U23 mängija oleks keskväljal saanud paremini hakkama kui Ilja Antonov või Artjom Dmitrjev, kuigi ka neil oli väga raske. Mängisid oma piiri peal. Pole midagi teha, tuleb saada kõrgemale tasemel mängima, aga see ei tule nii lihtsalt.