Mihkel Aksalu. Foto: Robin Roots
Jalgpall
16. november 2018, 01:41

ÕL BUDAPESTIS | Mihkel Aksalu: jah, see oli minu viga (2)

Eesti jalgpallikoondise väravavaht Mihkel Aksalu polnud pärast 0:2 kaotusmängu arusaadaval põhjusel (tema eksimus põhjustas teise värava) just kõige paremas meeleolus, kuid nõustus siiski ajakirjanike küsimustele vastama. 

"Oli väga raske mäng. Me ei suutnud oma soovitud eesmärke täita ja vastane oli täna lihtsalt meist parem," oli puuriluku kiire kokkuvõte mängust. 

Soola haavale raputava küsimuse peale - kuidas teine värav tuli ja kelle eksimus see oli - oli vastus järgmine: "Taijo Teniste üritas palli klaarida. Vastasmees sai pallile jala ette ja pall põrkas kasti sees. Vastasmeeskonna ründaja tuli ja lõi värava. Minu viga, kui seda soovite. Minu viga."

Väravavahi sõnul on ilmselge, et me oleks saanud igas väravaolukorras midagi paremini teha, kuid ilma videopilti vaatamata on keeruline detaile välja tuua. "Iga värava, mis lüüakse, võtab väravavaht enda peale. Me oleks saanud kõik igas olukorras paremini teha," sõnas Aksalu. 

Küll ei soovinud ta nõustuda lausega, et Eesti mängijate õlgadel oli väljalangemisohu tõttu suurem koormus. "Surve oli sama nagu igas mängus. Läheme igat mängu võitma ja üritame saada head tulemust. Lihtsalt vastasmeeskond mängib meile vastu ja täna olid nad kiiremad ja paremad kui Eestis," jätkas ta. 

Võrreldes Tallinna mänguga tõi Aksalu välja ungarlaste sirgjoonelisuse: "Nad panid kiire palli ette Szalaile, kes seda hoidis ja kattis, et meeskond järele jõuaks. Seejärel läksid äärtele ja tekitasid teravusi."

Lisaks väravaolukorrale pani Aksalu avapoolajal ennast ja Eesti koondise fänne mitmel puhul küüsi närima, kui ta väljasöödul eksis ning ungarlastele häid momente kinkis. Oli vastaste kõrge pressing, mis teda eksima sundis, kuidagi üllatus?

"Teadsime, et nad noolivad seda, ja tulevad nelja-viie mängijaga survestama kui tagant alustamine ja väravavahile tagasi söödame. Meil on vaja see olukord üle mängida, aga kui kõik ei mõtle samamoodi, siis tekib otsimisi ja olukordi ei lahendata selliselt nagu vaja. See muutis meid jälle kaitseliinina närviliseks. Me ei suutnud palli piisavalt hoida, ega lasta ründavatel mängijatel puhata."

Kui peatreener Martin Reim sõnas pärast mängu, et üle oma varju ei saagi hüpata (viidates, et D-liigasse langemine oli loogiline asjade käik), siis Aksalu oli juhendajast optimistlikum. "Ikka saab [üle oma varju hüpata]. Jalgpallis on kõik võimalik. Iga mäng algab 0:0st. Oleme ajaloos näinud küll mänge, kus on üle oma varju hüpatud. Täna meil see ei õnnestunud."