Martin Paasoja. Foto: Karl Juhkami
Korvpall
17. november 2018, 20:15

ÕL ATEENAS | Psychiko mänguvankrit vedanud Paasoja teenis esitusega vanameestelt patsud ning koolieelikutelt ühispildid

Meie jalgpallikoondislased pole sel nädalavahetusel ainsad Kreeka pinnal mängivad Eesti sportlased. Nimelt hullavad igapäevaselt Kreeka korvpalli esiliigas Rait-Riivo Laane, Sten Sokk ning Martin Paasoja, kellest viimase mängu Õhtuleht ka kohapeal vaatamas käis.

Psychiko spordikompleksi, mis meenutas pigem vana Mustamäe kooli võimlat, väravas tervitas iga saabujat kolm politseinikku. Midagi peale põgusa kotikontrolli mundrimehed aga ei teinud ning pärast väravast sisse astumist uuriti, mis välismaalasi sellisesse kohta tõi. Märksõnad Eesti ja Paasoja kohe võimuesindajatel pirni põlema ei löönud, kuid lausejupi „one Estonian plays here” peale tõmbus korrakaitsjate suu kõrvuni. „Good”, oli nende vastus.

Kuigi väljast meenutas Psychiko spordisaal tõepoolest suvalist lennukiangaari või Kadaka spordihalli, siis sisse minnes muutusid tingimused paremaks. Vähemalt korvpalluri vaatevinklist. Jah, korvid võisid olla küll aastaid näinud, kuid parkett nägi (võrdlemisi) uue lakikihiga igati viisakas välja.

Spordihalli sissepääs. Foto: Karl Juhkami

Kuna siinkirjutaja Kreeka korvpalli kokkupuude põhines siiamaani erinevate Youtube’i klippidega, kus saalis lendavad prügikastid, plastikistmed ning pürotehnika, oli üllatus suur, kui koos palluritega astus väljakule ka üks naiskohtunik. Etteruttavalt võib aga öelda, et mängu ohjamisega sai ta võrdlemisi hästi hakkama. Kuigi tribüünidel leidus nii mõnigi (demonstratiivselt) teist meelt olnud kodanik.

Puitlaudisega tribüünil, mis sobinuks ka vägagi edukalt vanasse Kalevi spordihalli, naljalt vaba ruumi ei leidnud ning oma panuse sellesse andsid ka (vähemalt) kuus eestlast, nende hulgas ka Eesti suursaadik Kreekas, Priit Pallum.

Tagasi ei hoita

Kreeka esiliigas kehtib ühe leegionäri piirang, mistõttu on Hiiumaalt pärit Paasojal oma klubis täita liidriroll. Esimese viie mänguga oli ta suutnud seda ka täita, tuues mängus keskmiselt 16,6 punkti. Ka kohtumises tabeli tipus oleva Larissa Ermis Agiase vastu oli just eestlane see, kes esimese vea tegi, esimese lauapalli noppis ning ka esimesed punktid tõi.

Kodusaalis pallinud Psychiko pani kohe avavile kõlades ajama ning nagu hiljem selgus, ongi meeletu rahmimine siinmaal tavaline. Puhkusehetke pole ei kaitses ega rünnakul. Neljaminutilise mängu järel oli kodumeeskonna eduseis üheksapunktiline (14:5) ning avaveerandi lõpus valitsesid tablool numbrid 30:7.

Psychiko spordihall seest Foto: Karl Juhkami

Teisel veerandajal, kui platsile sattusid ka rotatsioonimehed, hakkasid külalised vahet tagasi mängima ning kolm minutit enne poolaega oli Psychiko suurest edust alles vaid seitse silma (37:29.). Avapoolaja lõpp oli kodumeeskonna poolt taas soliidsem. Minut enne riietusruumi minekut sattus Paasoja vastaste koljati vastu ning pärast cross-over’it ning tabavat keskpositsiooniviset tuli hiidlase tagumikule ka vastase tunnustav pats. Poolajale mindi seisult 46:34.

Vaheajal oli spordihalli põrand laste kasutuses, kes mitte ei käinud põrandaid mopiga üle - see töö jäeti pensionäridele - vaid loopisid oma rõõmuks hoopis palle korvi. 

Tavapärane "mopipoiste" töö oli seekord usaldatud hallipäisele mehele. Foto: Karl Juhkami

Ka teise poolaja algus kuulus pigem külalistele, kes vahe kuue punkti peale said. Seejärel oli aktsioonis jällegi Paasoja, seda nii rünnakul kui ka kaitses. Esmalt lõpetas hiidlane ühe nurja läinud kombinatsiooni hullu kolmesega. Mõni hetk hiljem oli ta aga kaitsetsoonis kolmese joone taga patustajaks. Vähemalt nii arvas kohtunik, kelle otsus saadeti saalis viibijate poolt kärmelt pimedasse kohta. Jookse-viska mängult mindi viimasele veerandajale Psychiko 67:58 eduseisult.

Kui vahepealsetel veerandaegadel käis mäng läbi Paasoja ainult kohati, siis viimasel veerandajal anti võtmed taas klubi ainsa leegionäri kätte, kes mitte ainult ei hoinud võidukursil liikunud masinat rajal, vaid suurendas lõpusireeniks ka edumaad.

Martin Paasoja vabaviskel. Foto: Karl Juhkami

98:76 võidumängus kogunes eestlase arvele lõpuks 34 punkti (kolmesed 2/5, kahesed 9/12), 3 lauapalli ning 4 resultatiivset söötu. Pärast kohtumist läks 38 minutit väljakul rassinud hiidlasega patsu lööma päris mitu hallipäist vanapapit ning esimest korda oma Kreeka-karjääri jooksul palusid lapsed ka eestlasega ühispilti teha. 

Paasoja enda sõnul ta Eestis 30punktilisi esitusi ei pakkunud, kuid mullu õnnestus Rumeenia liigas küll üks selline teha. "Siis tuli ka üle 30 punkti, aga see oli ikkagi tabeli alumise otsa satsi vastu. Praegu siin, nad pole küll kõige tugevam meeskond, kuid Agias oli ikkagi tabeli liider," sõnas hiidlane. 

Võiduga tõusis Psychiko (3 võitu, 3 kaotust) tabelis kaheksandaks, Agias (4-2) pudenes tipust neljandaks. Paasoja ise tõusis aga hetkel liiga suurimaks punktikütiks, kuue mänguga on ta toonud 117 punkti ehk keskmiselt 19,6 silma mängus. Lisaks kuulub ta esikümnesse ka vaheltlõigete (2,0) arvestuses. 

Tõe huvides olgu ära toodud, et Paasoja Rumeenia-karjääri parimaks tulemuseks jäi samuti 34 punkti

***

Laupäeval mängisid ka Sokk ja Laane. Soku koduklubi Saloniki Iraklis alistas kodusaalis Pefkohori Evropi 83:60. 17 minutit mänginud Soku arvele jäi 5 punkti ja 2 resultatiivset söötu.

Laane ja Kosi Ippokratis pidid kodus alla vanduma Kastoriale 72:79. Laane viskas 34 minutiga 24 punkti ja andis 3 resultatiivset söötu.

Tabeliseis:

Standings provided by Sofascore LiveScore