Toomas Merila (vasakul).Foto: MATI HIIS
Spordivaria
20. november 2018, 14:19

KATKEND UUEST RAAMATUST | Toomas Merila: ütlesin Andrus Värnikule – su IQ on sama suur kui jalanumber (14)

Reedel jõuab poelettidele Õhtulehe spordireporter Deivil Tserpi kirjutatud raamat "Heiteareenide sangarid", kuhu on koondatud Eesti tippheitjate ja -tõukajate põnevad lood. Sel nädalal avaldame teosest mõned katkendid.

Treener Toomas Merila värvikaim hoolealune oli kahtlemata Andrus Värnik "1997. aastal saabus ta keset suve minu juurde ja küsis, kas saaks harjutama tulla. Kõigepealt palusin ristsammu näidata. Ta tegi seda väga kehvasti. Ütlesin, et õpi ära ja tule näita kuu aja pärast uuesti. Tuligi ja seis oli juba parem. Oktoobris hakkasime tegutsema."

Värnikuga pani Toomas nii-öelda kodukorra kohe paika. "Hüppasin talle nelja jalaga selga. Esimene kokkulepe oli see, et tuled trenni, aasta aega ei räägi midagi ja liigutad kõrvu. Teisel aastal hakkad küsima-rääkima ja kolmandal arvamust avaldama."

Esmalt kõik toimiski. „Andu oli superõpilane, ta kuulas kõiki mu soovitusi,” meenutab juhendaja koostöö algust. Ja lisab otsekoheselt: „Tulemused paranesid, kuigi märgatavalt targemaks ta ei läinud. Üldiselt saime hästi läbi. Ühe korra ütlesin talle päris halvasti. Ei mäletagi, miks ta mind lõunalaagris vihastas, kui põrutasin: su IQ on sama suur kui jalanumber. Ma ei tea, kas ta sai sellest aru.

Vastakate tunnetega meenutab Toomas 2002. aasta talve. "Andu polnud eluski nii ilusti visanud. Kuid ta läks Lõuna-Aafrikasse laagrisse ja otsustas seal olla kaks kuud. Samasse kohta sattus härra Uwe Hohn, kes viskas vana oda 104 meetrit. Ma ei oska täpselt öelda, kui palju Hohn temaga tegeles, Andu ütles, et ikka tegeles. Hohnil oli oma nägemus, mul oma, paraku Hohni variant Andule ei sobinud. Esimeses trennis oli ta kuue sammuga visanud 79 meetrit, mis on märtsi alguses väga hea tulemus. See lubas suveks rohkem kui 87. Laagrist
tagasi tulles Andu oda üle 75 meetri ei lennanud."

Kevadel läks Toomas Värnikuga Hispaaniasse harjutama ja oda saadi uuesti lendama. "Seal oli mu elu säravaim treening, olin erilises hoos. Keerasin Andu õigesse asendisse tagasi. Ta viskas pool trenni 73 kanti, seejärel tulid 80, 81, 82 ja 83. Üks Läti odaviskaja vaatas kõrvalt ja kommenteeris, et sellist asja pole ta varem näinud – poole trenni pealt niisugune muutus! Järgmises trennis maandus oda jälle 73 kanti.”

Pärast Eestisse naasmist puudus tandemil varasem säde. „Muidu olin mina boss ja tema tegi,” sõnab Toomas. „Ühtäkki viibisid staadionil lihtsalt kaks tuttavat meest. Mõnikord lendas oda taas 86 meetrit, aga need olid rohkem juhuslikud sähvatused. Tundus, et usaldust enam pole. Andu oli juba eelmisel sügisel küsinud: treener, kas vahel juhtub nii, et sportlane kasvab treenerist üle? Vastasin: loomulikult juhtub! Vaatasin talle otsa ja lisasin: sina ei kasva minust kunagi üle!”

12. juunil 2002 püstitas Värnik Ostravas Eesti rekordi 85.47, ületades 1994. aastast püsinud Donald-Aik Silla tippmargi 19 sentimeetriga. Suvel 2003 sai nende pikk koostöö otsa ja Värnik jätkas Puuste näpunäidete järgi.