Oscar Pistorius. Foto: Reuters/Scanpix
Kergejõustik
21. november 2018, 12:24

Oscar Pistoriuse elu türmis: kähmlev raamatukoi aitab vaesemaid ning on juba kolm korda vabaduses käinud

Mäletate veel Oscar Pistoriust? Kunagine (para)olümpiastaar ja mõrvar tähistab homme 32. sünnipäeva. Oma tüdruksõbra Reeva Steenkampi tapmise eest türmi mõistetud lõunaaafriklane on rootsi kardinate tagant aga juba kolm korda vabaduses käinud.

Olümpialgi võistelnud proteesjalgadega kergejõustiklane pole vanglamüüridest väljaspool siiski niisama lulli löönud, vaid alati on põhjuseks olnud kurvad perekondlikud sündmused. Pistorius on viimase paari aastaga matnud kaks vanaema ning ühe vanaisa, oktoobris suri tema 101aastane esivanem Hendrik.

Kuigi tema käigud on tekitanud küsimusi nagu oleks tal privileegid, on kohalik vanglaamet seda eitanud ning väitnud, et kõiki koheldakse võrdselt ning kui Pistorius käituks türmis kehvasti, ei oleks ta kordagi vabaduseõhku nuusutanud.

Endise sportlase vanglaelu kohta suurt teada pole, kuid aeg-ajalt on info siiski uudishimulike kõrvadeni jõudnud. Mullu detsembris sai ta kergelt vigastada, kui sattus telefoni kasutamisõiguse küsimustes kähmlusesse. Kohaliku meedia allikatel on Pistorius vanglas heasüdamlik ning hooliv.

„Ta ostab toitu neile, kes on vaesemad või oma sugulastest kaugel, ning ta ei taha mitte midagi vastutasuks,“ rääkis üks allikas. „Ta ei eita, mida tegi, ning kahetseb seda siiralt iga päev. See on külg, mida ta vanglas näitab ning inimesed peaksid tema üle kohtu mõistmise lõpetama. Ta hoiab omaette ning veedab suure osa oma ajast raamatukogus. Ta on tõeline raamatukoi.“

Pistoriusele määrati esiti kuueaastane vanglakaristus, kuid mullu novembris pikendati seda 13 aasta ja 5 kuu peale. Enneaegset vabastamist saab mees kõigi eelduste kohaselt taotleda viie aasta pärast. Pistorius tappis 2013. aastal oma tüdruksõbra Reeva Steenkampi, tulistades teda neli korda läbi vannitoa ukse.