Andreas Mikkelsen Austraalia rallil.Foto: AFP/Scanpix
WRC
21. november 2018, 12:45

Vihane Lappi: Austraalias oleks võinud keegi surma saada (3)

Austraalia ralli võinuks saada traagilise lõpu. Reedel sõitis kiirukatse ajal mööda rada traktor, millest Andreas Mikkelsen napilt mööda suutis puigelda. Norralane kaotas intsidendi tõttu siiski rütmi ja juhitavuse ning sõitis vahetult pärast traktorist möödumist kraavi.

"Sellele ei ole mitte mingit õigustust, absoluutselt rumal olukord. Keegi võinuks surma saada," teatas Esapekka Lappi resoluutselt.

Rahvusvaheline alaliit FIA asus olukorda uurima, kuid kindel on see, et tegemist on ralli korraldajate ülisuure apsuga. Traktor saadeti rajale, et taastada heinapallidest ehitatud šikaan, mille Jari-Matti Latvala oli eelnevalt paigast nihutanud.

Ralliringkondades rägitakse üha väljemalt nn virtuaalsete šikaanide vajalikkusest. Sel juhul peaksid autod enne kindlaid rajalõike sõitma piirkiirusega ning aeglustamiseks pole vaja heinapalle enam rajale tuua.

Hyundai juht Alain Penasse ütles ajakirjale Autosport, et tema eelistab igal juhul kiirusepiirangut, sest heinapallid on läbi aegade põhjustanud suure hulga õnnetusi.

See kõik on tulevikumuusika, kuid selge, et ka heinapallide kasutamise puhul ei saa traktorid kiiruskatse ajal mööda rada sõita. Võib eeldada, et Austraalia ralli korraldajaid ootab suuremat sorti hurjutus või karistus.