Aleksander Zubkov 2014. aastal Sotšis. Foto: AI Project/Reuters
Doping
22. november 2018, 12:01

Omad reeglid: Venemaa kohus otsustas, et dopingupatune olümpiavõitja on nende silmis puhas! (1)

Venemaal käivad asjad ikka omamoodi. Kuigi kahekordne olümpiavõitja Aleksander Zubkov on rahvusvahelise spordiarbitraaži (CAS) otsuse järgi dopingupatune ja tema tulemused tühistati, siis sportlase kodumaal arvatakse teisiti. 

Zubkov võitis 2014. aastal Sotši taliolümpialt kuldmedali nii nii meeste kahe- kui neljabobis. Lisaks kandis ta Venemaa lippu. Hiljem lahvatanud ulatusliku dopinguskandaali valguses leiti, et ka Zubkov tarvitas keelatud aineid. Seega tühistas CAS tulemused. 

Esialgu määrati talle ka eluaegne võistluskeeld, millest hiljem aga taanduti. Zubkov ei tohtinud osaleda vaid tänavusel Pyeongchangi olümpial. Sellele vaatamata ei tunnistatud teda puhtaks. 

Küll aga tegi seda Moskva kohus! "Kohus vaata Zubkovi juhtumi seoses keelatud ainete tarbimisega üle. Venemaa kohus ei saa CASi otsust tühistada või muuta, sest neil pole selleks õigusi. Aga vaadates CASi dokumente, leiti, et nõnda väheste tõenditega on olümpiamedalite ära võtmine põhjendamatu," vahendab TASS advokaat Artjom Patsevit. 

Nõnda ongi Zubkov Venemaal puhas poiss ja olümpiavõitja. Lisaks aule ja kuulsusele tähendab see sportlasele ka rahalist tulu, nimelt kaasneb olümpiavõiduga riigi poolt eluaegne pension.