Pildil vasakult: suusahüppekoondise treener Jaan Jüris, Martti Nõmme, Artti Aigro ja Taavi Pappel. Mehed käisid olude sunnil Rovaniemis lumist mäge otsimas.Foto: Faceook / Eesti kahevõistlus ja suusahüpped / Karl-August Tiirmaa
Talisport
22. november 2018, 18:27

RUKA MK-ETAPP | Suusahüppajad käisid jõuluvana juures lund otsimas

Tähelepanu, talispordisõbrad! On aeg päike ja Pärnu rand mõneks ajaks peast pühkida ning pöörata pilgud üle Soome lahe, Ruka poole, kus algavad sel nädalavahetusel lumenappuse kiuste murdmaasuusatamise ja kahevõistluse MK-sarjad. Oma esimese etteaste teevad ka Eesti suusahüppajad.

Kuivõrd Ruka hüppemäele kedagi enne homset ei lasta, vuras Eesti suusahüppekoondis eile hommikul ligi 200 kilomeetrit lääne poole, jõuluvana kodulinna Rovaniemisse, tegi lumisel nõlval kaks hüppetrenni (kokku kümmekond hüpet) ja sõitis õhtuks tagasi Rukale.

Tüütu, aga koondise treeneri Jaan Jürise sõnul vajalik ja kasulik käik. Enne seda hüppasid MK-etapil startivad Martti Nõmme ja Artti Aigro poolteist nädalat tagasi Otepääl. „Seis polnud üldse paha,“ märgib Jüris.

„Hea oleks olnud rohkem varustust katsetada ja uusi suuski proovida, aga iseenesest poolteise nädala pikkune paus pole nii hull. On olnud suuremaid pause. Rovaniemis saime lumetunnetuse kätte, keegi midagi ära unustanud polnud.“

Jüris ütleb endise tippsportlasena, et teinekord võib hüppepaus hoopis kasuks tulla, saab mõtted klaariks. Aga üldiselt mõjub säärane paus igale sportlasele erinevalt. Treener teab, et nii Aigro kui ka Nõmme on võimelised heal päeval punktikohale ehk 30 sekka lendama, kuid esiti on tähtis kvalifikatsioonist põhivõistlusele ehk 50 hulka pääseda.

See näikse olevat eestlastele rohkem vaimne kui sportlik barjäär. Jüris nõustub. Võimalik, et meite mehed on endale ise kvalifikatsiooniks liigseid pingeid tekitanud. „Mõttetud pinged tuleb maha saada, siis tuleb õige hüpe välja,“ teab elu parimal MK-etapil 15ndaks hüpanud Jüris. 

Jaan Jüris Foto: Tiina Kõrtsini

„Proovin neile koguaeg omi nippe jagada, kuidas pingetest lahti saada. Oleme teinud mõttelist hüppetrenni, mille abil saab hingerahu leida. Mäletan üht MMi, kus olid nii kehvad ilmad, et mitu päeva ei saanud hüpata. [2009. aasta maailmameister] Andreas Küttel ütles, et „pole probleemi, ma olen oma peas siit mäelt 50 hüpet teinud“.“

Suusahüppajate MK-sari algas tegelikult juba eelmisel nädalalõpul Poolas Wislas, kus võidutses 24aastane venelane Jevgeni Klimov, kes oli varem vaid korra poodiumile jõudnud. Möödunud MK-hooajal kogus ta kõigest seitse punkti, mis andis kokkuvõttes 65. koha.

Midagi liiga üllatavat Jüris selles ei näe, sest Klimov näitas juba suve GP-del pikki hüppeid. Hoopis tähtsamaks peab Eesti treener fakti, et Klimov kasutab sarnaselt eestlastele (sh Kristjan Ilvesele) Meiningeri hüppekombet. „Suvel tundus, et need on väga heast materjalist ja väga hästi tehtud kombed, loodame sellega rohkem konkurentsis olla. Klimovi võit andis positiivsust, sest venelastelgi pole oma õmblejat.“

***

Eestlaste ajakava Rukal

Reede
kell 16.00 kahevõistluse kvalifikatsioon HS 142 mäelt (Kristjan Ilves ja Andreas Ilves)
kell 19.00 suusahüpete kvalifikatsioon HS 142 mäelt (Martti Nõmme ja Artti Aigro)
Laupäev
kell 11.00 klassikasprindi kvalifikatsioon (Marko Kilp, Raido Ränkel, Karel Tammjärv, Henri Roos, Mariel Merlii Pulles)
kell 12.00 kahevõistluse suusahüpped HS 142 mäelt
kell 13.30 klassikasprindi finaalid
kell 16.00 kahevõistluse 10 km suusasõit
kell 17.30 suusahüpete võistlus

Pühapäev
kell 13.30 meeste 15 km klassikat eraldistardist (Tammjärv, Ränkel, Veerpalu, Kilp)
kell 16.30 suusahüpete kvalifikatsioon HS 142 mäelt (Nõmme ja Aigro)
kell 18 suusahüpete võistlus