Kristjan Ilves möödunud aastal Rukal.Foto: Romina Eggert / Suusaliit
Talisport
22. november 2018, 17:23

RUKA MK-ETAPP | Kristjan Ilves pole saanud üle kahe nädala hüpata (1)

Kahevõistleja Kristjan Ilvese (22) ja tema treenerist isa Andrus ootavad põnevusega sel nädalavahetusel Rukal toimuvat hooaja esimesest MK-etappi.

Esiteks puudub igasugune võrdlusmoment konkurentidega, sest viimati võistles Kristjan augusti lõpus. Teiseks puudub teadmine, mis saab hüppemäel, sest tornist laskus ta viimati 6. novembril Otepääl. Nimelt valitseb Põhja-Soomes, kus nad 8. kuupäevast saati treeninud on, kohalikkegi hämmastav lumepuudus. Ruka mäele, mis on tuntud oma riukliku iseloomu poolest, lastakse sportlased esimest korda alles homsel ametlikul treeningul (kaks hüpet).

Ent Ilvesed ei muretse enam kui kahenädalaseks veninud hüppepausi pärast, sest viimased hüpped tulid korralikult välja. „Sõltub, mis tunde pealt oled tulnud,“ märgib Kristjan. „Kui pole kaks nädalat üsna kehva vormi pealt hüpanud, siis polegi midagi loota. Aga kui viimased trennid läksid üpris okeilt, siis on mingi tunne jalas.

Kuiva oleme päris palju teinud. Keha tuleb hoida heas konditsioonis, kui selle käest lased, siis pole midagi loota. Oleme vaeva näinud, et keha painduvus ja plahvatus säiliksid. Väga hullu ei tohiks olla, ega hüpe unune. Kes teab, võib-olla on hoopis pea puhanud ja saab värskemana peale tulla.“ 

Tegelikult polegi Kristjan ega tema 18aastane vend Andreas, kelle esimene eesmärk on homsest kvalifikatsioonikadalipust läbi murda, teinud kevadest saati ühtki talvetingimustes hüpet. Kõige lähemale jõuti sellele kuu alul Lahtis, kus tunnetuslikult tähtsam osa ehk hoovõturenn oli talviselt jäine, kuid maandumisnõlv suviselt lumetu. Suusatrenni see-eest on vihutud kõvasti, nii et murdmaavorm peaks olema korralik.

Kui eelmise aasta suvel-sügisel küpsetas Kristjan end liigse võistlemisega talihooajaks pisut läbi, siis tänavu tehti vastavad korrektuurid ja nüüd isutab stardijoonele küll. Et vaim eriti värske oleks, põikas ta oktoobri lõpus nädalaks Madridi sõbra juurde. Muuhulgas külastati korvpalli Euroliiga matši Real - Podgorica, mille kodumeeskond 89:55 võitis.

„Koss oli äge, maailmatasemel mehed mängisid, aga kahju, et vastane oli üks liiga kehvemaid,“ muljetab kahevõistleja. „Poole pealt vajus mäng täitsa ära, aga melu oli äge ja saal megasuur. Tahtnuks jalkat ka näha, siis olnuks täislaks.“

Mullust hooaega alustas ta Rukal 12. kohaga. Treeneri sõnul pole Kristjani seis mullusest halvem, kuid ilmselgelt rihitakse tippvormi jaanuarikuiseks koduseks MK-etapiks ning veebruari lõpus algavaks MMiks. „Täitsa põnev on,“ tunnistab Andrus. „Usun, et oleme valmis võistlema. Eks ole näha, mis tase meil hetkel on.“

Andrus Ilves Foto: Aldo Luud

Kristjan nimetab Ruka enda üheks lemmikvõistluspaigaks. Ta tunneb mäge väga hästi ja loodab selle eelise ka tänavu ära kasutada. „Keerulised olud ja tavapärasest natuke suurem hüppemägi võib paljusid hirmutada, sest hooaja alguses pole kõik veel enese- ja hüppekindlust leidnud,“ arutleb Eesti koondise esinumber.

„See aasta pole küll siit hüpata saanud, aga mägi on tuttav. Põhiline on enesekindlalt teha, mida oskan. Tuleb minna esimesest hüppest täispanga peale, mitte midagi katsetama hakata. Siis võib kasu lõigata küll, eriti võrreldes keskeurooplastega, kes on Rukal kõvasti vähem hüpanud.“

Aga kes seda kõikse kõrgemat mängu mängivad? Raske täpselt prognoosida, aga tõenäoliselt juba tuttavad nimed: jaapanlasest tiitlikaitsja Akito Watabe, eelkõige suusarajal tugevad sakslased, norralased eesotsas Jan Schmidi (universaal) ja Jarl Magnus Riiberiga (suurepärane hüppaja) ning miks mitte ka austerlane Mario Seidl (väga hea hüppaja) ja soomlane Ilkka Herola (ülitugev suusataja). Näis. Esimese aimduse saame ülehomsel suure mäe võistlusel (hüpped kell 12, 10 km suusasõit kell 16). Pühapäeval on kavas meeskonnavõistlus, kus Eesti ei osale.

***

Eestlaste ajakava Rukal

Reede
kell 16.00 kahevõistluse kvalifikatsioon HS 142 mäelt (Kristjan Ilves ja Andreas Ilves)
kell 19.00 suusahüpete kvalifikatsioon HS 142 mäelt (Martti Nõmme ja Artti Aigro)
Laupäev
kell 11.00 klassikasprindi kvalifikatsioon (Marko Kilp, Raido Ränkel, Karel Tammjärv, Henri Roos, Mariel Merlii Pulles)
kell 12.00 kahevõistluse suusahüpped HS 142 mäelt
kell 13.30 klassikasprindi finaalid
kell 16.00 kahevõistluse 10 km suusasõit
kell 17.30 suusahüpete võistlus

Pühapäev
kell 13.30 meeste 15 km klassikat eraldistardist (Tammjärv, Ränkel, Veerpalu, Kilp)
kell 16.30 suusahüpete kvalifikatsioon HS 142 mäelt (Nõmme ja Aigro) 
kell 18 suusahüpete võistlus