Team Haanja treener Anti Saarepuu kannab tänavu formaalselt ka koondise treeneri nimetust, ent suusaliidu palgal ta pole.Foto: Aldo Luud
Talisport
22. november 2018, 18:09

RUKA MK-ETAPP | Suusatreener Saarepuu: sportlased on hästi treeninud, terved ja enesekindlad (8)

Möödunud suusahooaeg algas meeldiva pauguga – Marko Kilp murdis Ruka MK-etapi klassikasprindis poolfinaali (11. koht) ja Raido Ränkel liugles 15ndaks. Meeste treener Anti Saarepuu ei julge lubada, et mullune edu sel nädalavahetusel kordub, kuid kõik endast olenev on tehtud. 

„Sportlased on hästi treeninud, terved ja enesekindlad. Lähme positiivselt võistlusele vastu. Mis meie väikse tiimi võimuses, selle oleme ära teinud,“ lausub Saarepuu, kelle hoolealustest stardib Soomes ka Karel Tammjärv. 15 km klassikadistantsil startiv Andreas Veerpalu kuulub küll Team Haanjasse, kuid treenib olümpiavõitjast isa Andruse näpunäidete järgi. 

„Tulemust on alati raske enne esimest võistlust prognoosida, aga meie poisid on kindlasti [kahe nädala taguse] Olose võistlusega võrreldes paremas seisus,“ ütleb Saarepuu, kelle hinnangul võitlevad Rukal võidu eest tuttavad tegijad. Nimeliselt toob ta välja norralase Johannes Hösflot Kläbo ja venelase Aleksandr Bolšunovi.

Meenutagem, et Olosel oli kõigil kolmel distantsil (klassikasprint, 10 km KL, 15 km V) Eesti parim Ränkel. Kuid tasub märkida, et Tammjärvel ja Kilbil oli tänu mullustele tulemustele koondisekoht kindel, mistõttu esimene istus katsevõistluste ajal Pärnus koolipingis ning teine ei valmistunud tolleks eraldi. Seega oleks rutakas minna Kilbi rinnast esisprinteri nimetust ära kiskuma.

 
 
 
View this post on Instagram

Läbi lume ja mööda jääd Avensisega! #teamhaanja #merkoehitus #elkeToyota

A post shared by Team Haanja (@teamhaanja) on


„Marko polnud Olosel kõige paremas seisus, ei lihased ega psühholoogiliselt,“ selgitab Saarepuu. „Aga seisund vaikselt paraneb, Marko juba kibeleb starti. Eks me kõik ootame. Loodame nädalavahetusel saada hea pildi, kus võrreldes teistega asume.“

Tõsi, suusakilomeetritega pole eestlastel kiita. Septembris ei saadud tänavu sekundikski lumele, sest laagripaigas Ramsaus (3000 m merepinnast) tervitas neid must jää. Oktoobriks oli seis vähe parem, kuid novembriks kogunenud kümme lumepäeva on üle kahe korra vähem kui mullu samal ajal.

„Seda on vähe. Ka poisid ütlesid Olose võistluse järel, et uisu peal andis lumepäevade nappus kõvasti tunda. Suusatunnetus jättis soovida. See on kindlasti miinus,“ osutab Saarepuu, kuid ei tee sellest suuremat numbrit. Esiteks võisteldakse Rukal klassikatehnikas, teiseks on novembris Põhja-Soomes saadud siiski üksjagu lumel liuelda.


Aga ega põhjanaabrite juureski lumega kiita pole. Looduse panus on null ning temperatuur ei võimalda kunsthelbeid juurde toota. Seetõttu toimuvad pühapäevased 10 ja 15 km eraldistardist klassikadistantsid viiekilomeetrise ringi asemel 3,3 (naised) ja 3,75 (mehed) peal. See tähendab sportlastele, et kõige karmimast tõusust tuleb üks kord rohkem üles rühkida, kuid laias laastus peaks võistluse raskusaste jääma samaks.

Lisaks nimetatud neljale mehele stardivad Ruka sprindis 20aastased Mariel Merlii Pulles ja Henri Roos. Kuivõrd suusaliidul oma hooldetiimi pole, määrivad Team Haanja meistrimehed nendegi sõiduvahendid (tõsi, liidu kulul). 

Et töökäsi jaguks, palus Saarepuu tiimi kahele hooldemehele appi oma venna Asko, kes oli parasjagu sealkandis Võru suusaklubi noortega laagris. „See on hädavariant,“ ütleb Saarepuu. 

„Mul on vennaga kokkulepe, et ta tuleb klassikaetappidele meile appi. Ta käis ka olümpial ja mullu mõnel MK-etapil. Hanno (füsioterapeut Tikkerbär - M.T.) on ka noorteklassis suusatanud, eks meiegi aitame suuski testida kui vaja. Küll me hakkama saame.“

Suusaliit ei toeta Team Haanjat küll ühegi euroga, kuid Saarepuu rõõmuks saadi seekord juba kevadel lepingutele allkirjad ja säästeti end üleliigsest energiakulust.

***

Eestlaste ajakava Rukal

Reede
kell 16.00 kahevõistluse kvalifikatsioon HS 142 mäelt (Kristjan Ilves ja Andreas Ilves)
kell 19.00 suusahüpete kvalifikatsioon HS 142 mäelt (Martti Nõmme ja Artti Aigro)
Laupäev
kell 11.00 klassikasprindi kvalifikatsioon (Marko Kilp, Raido Ränkel, Karel Tammjärv, Henri Roos, Mariel Merlii Pulles)
kell 12.00 kahevõistluse suusahüpped HS 142 mäelt
kell 13.30 klassikasprindi finaalid
kell 16.00 kahevõistluse 10 km suusasõit
kell 17.30 suusahüpete võistlus

Pühapäev
kell 13.30 meeste 15 km klassikat eraldistardist (Tammjärv, Ränkel, Andreas Veerpalu, Kilp)
kell 16.30 suusahüpete kvalifikatsioon HS 142 mäelt (Nõmme ja Aigro) 
kell 18 suusahüpete võistlus