Andri Aganits blokis vasakpoolne (number 19).Foto: Erki Pärnaku
Võrkpall
23. november 2018, 15:00

Eesti võrkpallikoondislane sai hoiatuse dopingu tarvitamise eest!

Eesti dopinguvastane distsiplinaarkolleegium määras v­õrkpallur Andri Aganitsale noomituse ilma võistluskeeluta. Põhjuseks spordis keelatud aine, mis sattus Aganitsa organismi arsti ettekirjutusel ravimi tarbimise tagajärjel.

Andri Aganits andis suvel dopinguproovi, mis sisaldas ainet tamoksifeen. Dopinguvastase distsiplinaarkomisjoni läbiviidud põhjaliku uurimise käigus tuvastati, et sportlane ei tarvitanud dopingainet sisaldanud ravimit sportliku soorituse tõstmiseks, vaid arsti ettekirjutusel isikliku tervisemure lahendamiseks. Arvestades kogutud informatsiooni, sportlase ja arsti selgitusi ja leitud aine kogust, samuti Eesti Antidopingu kodulehel oleva ravimite registri mitmetitõlgendatavust ning sportlase olulise süü puudumist, otsustas distsiplinaarkomisjon piirduda Andri Aganitsale noomituse määramisega.

Eesti Antidopingu juhataja Elina Kivinuki sõnul on ravimite andmebaas loodud lihtsustamaks infootsinguid, et kontrollida Eesti Ravimiametis registreeritud ravimites sisalduvate toimeainete kuuluvust WADA keelatud ainete nimekirja. "Antud juhul on tegemist kahetsusväärse juhtumiga, kus oli raske taolist situatsiooni ette näha ja mille tulemusel osutus kannatajaks sportlane," selgitab Eesti Antidopingu juhataja Elina Kivinukk. "Kuna oleme sportlastelt ja treeneritelt saanud head tagasisidet ravimite registri olemasolu osas, soovime kindlasti andmebaasi edaspidi käigus hoida. Tänase seisuga oleme andmebaasi sulgenud tehnilisteks täiendusteks ning plaanime selle peatselt täiustatuna taasavada. Toonitame, et tegu ei ole õigusliku abimaterjaliga, vaid kahtluse korral tuleb igal juhul kontrollida keelatud ainete nimekirja ja nõu pidada spetsialistiga."

Andri Aganits andis augustis dopinguproovi, millest leiti vähesel määral tamoksifeeni. Sportlane kinnitas, et tarvitas keelatud ainet sisaldanud ravimit arsti ettekirjutusel ravi eesmärgil. Distsiplinaarkolleegium leidis, et ravimi kasutamise eesmärk oli tervisemure lahendamine ja eesmärgiks ei olnud sportlike saavutuste parandamine. Sportlane oli uurinud Eesti Antidopingu kodulehel olevast ravimite registrist, kas ravim on lubatud ja järeldanud, et antud ravim on tablettide kujul lubatud. Kuigi sportlane oleks võinud kontrollida keelatud ainete nimekirja või konsulteerida spordiarstiga, mis kolleegiumi arvates oleks tõenäoliselt vältinud dopingureegli rikkumise, on sportlase hooletusest tingitud viga siiski väike ning kolleegium määras noomituse ilma võistluskeeluta.

Eesti võrkpalliliidu peasekretäri Helen Veermäe sõnul tegi alaliit juhtumis selguse toomiseks Eesti Antidopinguga igakülgset koostööd. "Meie jaoks on ausa mängu reeglid üliolulised, enamik meie tippklubidest on saanud sellesisulise koolituse. Koondise arstid jälgivad mängijate kasutatavaid ravimeid regulaarselt ning võtame antud juhtumit hea õppetunnina, et tulevikuks midagi sarnast ükski mängija üle ei peaks elama. Soovime Andrile kõike paremat, et ta oma tervisemured seljataks ning saaks keskenduda 100% võrkpallile."

Aganitsa enda kommentaari saab lugeda siit!