SÕNASEPP: Kettaheite olümpiavõitja Gerd Kanter demonstreeris oma tänugalal head kõneoskust. Parima kuulmiskoha on endale välja kaubelnud poeg Kristjan.Foto: Karli Saul/Scanpix
Spordiblogi
26. november 2018, 17:37

Deivil Tserp | Gerd Kanter – loom, kelles on riigimehe ainest

Kettaheite olümpiavõitja Gerd Kanteri pühapäevaõhtune tänuball oli sama briljantne nagu tema pikk sporditee.

Legendaarse kergejõustiklase kutsel Saku suurhalli tulnud 500 inimest said taas kinnitust tõsiasjale, et peoperemehe 11 tiitlivõistluste medalit oli sündmuste loogiline käik, sest ta ei jätnud midagi juhuse hooleks.

Päev enne tänuballi tundis Kanter parema abaluu taga surinat, justkui läheks tähtsal võistlusel heitepuuri. Nüüd oli areeniks lava, millel ta tundis end mõnusalt. 39aastase mehe nauditav esinemine tõestas, et ta on vinge oraator. Kanteri kõnes oli nii naljakaid repliike, mis panid kuulajad mürinal naerma, kui ka sügavaid mõtteid.

Oskas välja tuua nii hea kui halva

Eesti kõigi aegade edukamate sportlaste hulka kuuluv Kanter pajatas muheldes, kuidas doktor Ants Kass teda enne suuri tegusid testis. Tohter võttis tulemuse kokku ühe lausega: see mees on loom!

Õhtust ei puudunud ka Gerd Kanteri teine meelisala, korvpall. Foto: Karli Saul/Scanpix

Nii mõnigi Eesti sportlane on pärast karjääri kibedalt tõdenud, et sisimas möllanud looma ei õnnestunudki välja lasta. Kanter sai sellega hiilgavalt hakkama. Tema tiimi kauane juht Raul Rebane osutas huvitavale faktile – 2009. aasta varakevadel lennutas Kanter Rootsis sisehallis kahekilose ketta proovikatsel 71 meetri kanti. Suure tõenäosusega läheb ta enne halliks, kui mõni ametivend nii pikka heidet korrata suudab.

Väga sümpaatne oli Kanteri tänurituaal. Ta meenutas hea sõnaga ka nii-öelda väikseid abilisi. Näiteks Urmas Randma ning vendade Peeter ja Veiko Tishleri rahasüstid tulid sel ajal, kui tippurühkijal oli neid kõige rohkem vaja – esimeste tagasilöökide järel! Toona tegutses ta üksiku alpinisti kombel kõrgmäestikus, kus väiksemgi vääratus tähendab hukkumist.

Kanter maalis sporditeest tõetruu pildi, millel on enamasti heledad toonid, aga ka mõni tõrvaplekk. Kui spordikorüfee kutsus lavale kergejõustikuliidu esindajad – Erich Teigamägi, Sirje Lippe ja Kristel Berendseni – märkis ta otsekoheselt, et ametnikega on olnud ägedaid kemplemisi. Ometi jõuti alati mõlemat osapoolt rahuldanud lahendusteni.

Kulturist Ott Kiivikas andis Gerd Kanterile musklimeeste poolt sellise südamliku meene. Foto: Karli Saul/Scanpix

Vahepeal läks jutujärg kuulsatele peokülalistele. Eesti Olümpiakomitee president Urmas Sõõrumaa märkis siiralt, et Kanter on korraldanud vägeva peo. Võõrustaja kõrval oli suurettevõtja üsna kehv sõnaseadja. Äriajamine on tema jaoks endiselt lihtsam tegevus kui oma mõtete väljendamine.

Šmigun-Vähi võiks Kanterilt õppust võtta

Mida rohkem Kanter rääkis, seda selgemalt kangastus mu silme ette pilt temast kui tulevasest riigimehest, kes oskab rahvale meelepäraselt esineda ja jõuab sõnadelt tegudeni.

Tore, et Kanteri tänuballile oli saabunud ka peaminister Jüri Ratas, kes demonstreeris kaks korda head viskekätt. Paraku jäi mulje, et ta oli valguskiirusel lähenevate riigikogu valimiste eel järjekordset linnukest kirja panemas.

Paar korda seisis mikrofoni ees kahekordne olümpiavõitja Kristina Šmigun-Vähi. Endine tippsuusataja peab kõneoskust kõvasti lihvima, muidu ootab teda eriti okkaline poliitikutee.

Kui ma pärast südaööd Saku suurhallist lahkusin, oli peoperemees abikaasaga tantsupõrandal. Ühtäkki jooksid mu silme eest filmilindina läbi need 17 aastat, kui kajastasin tema tegemisi. Kuigi ka minul on olnud Kanteriga teravaid sõnavahetusi, alustaksin seda teekonda meeleldi otsast peale ja kajastaksin looma tegemisi sama särtsakalt.