RIVALITEET: Kalev/Cramo peab Riia VEFiga rinda pistma kahes sarjas. Seni on lätlased 2:0 peal.Foto: Martin Ahven
Korvpall
26. november 2018, 21:25

Klubikorvpall läheb minipuhkusele: Kalev/Cramo püsib Ühisliigas pardal! (3)

Nädala lõpp ja uue algus kuuluvad Euroopa korvpallis peaasjalikult rahvuskoondiste mängudele. Nõnda ongi septembri lõpust - oktoobri algusest pidurdamatult veerenud Eesti-Läti korvpalliliigale ja Ühisliigale mõneks ajaks pidurit tõmmatud. Õhtuleht vaatleb, millises seisus klubid pausile lähevad.

Eesti–Läti korvpalliliiga

Võib üsna julgelt öelda, et siiani on värske sari oma ootusi täitnud. Supp on muutunud tummisemaks, põnevaid mänge ja üllatavaid tulemusi leiab sisuliselt igast mänguvoorust. Teatud jõujooned on siiski väljakujunenud.

Nii nagu hooaja eel võis ennustada, siis BC Kalev/Cramo, Ventspils ja Riia VEF on omaette klassist. Alumised satsid on neile küll hambaid näidanud, aga ainsad kaotused on trio ära jaganud vaid omavahelistes mängudes.

Neile järgnev grupp, kohtadel 4.-8., on ühtlane ning favoriite välja tuua keeruline. Veidi on teistelt eest rebinud Ogre, kuid Tallinna Kalev/TLÜ ja Jurmala püsivad üsna tihedalt kannul. Kaugele ei jää ka TalTech ja Tartu Ülikool, kes vajaksid veidi enam stabiilsust.

Kuigi põhiturniiril jääb pidada veel üle poolte mängudest, siis eelnimetatud kaheksa tiimi on teistest paremini minema saanud. Nii Pärnul kui ka Raplal on üsna sarnased mured: oodatud taset pole stabiilselt välja vedanud välismaalastest korvialused jõud. Tõsi, vahed järgnevatega pole liialt suured, kuid konkurentsis püsimiseks tuleb vead ruttu kokku lappida. 

Kui Rapla ja Pärnu on võimelised play-off´i võitlusesse sekkuma, siis alumisest kvintetist reaalseid kandidaate ei paista. Hooaega hästi alustanud Valmiera toodi üsna ruttu maa peale tagasi, Valga-Valka värskel peatreeneril Mihhail Karpenkol ei paista pikaajalisema edu saavutamiseks piisavalt käike. Jekabpilsi suurimaks eesmärgiks saab ilmselt võidu jahtimine.

Järgmised liigamängud peetakse 5. ja 8. detsembril.

Tabeliseis:

1. BC Kalev/Cramo 10 võitu - 1 kaotus
2. BK Ventspils 10 - 1
3. Riia VEF 8 - 1
4. BK Ogre 8 - 3
5. Tallinna Kalev/TLÜ 7 - 4
6. Betsafe Jurmala 7 - 5
7. TalTech 6 - 5
8. Tartu Ülikool 5 - 5
9. Pärnu Sadam 5 - 7
10. Rapla Avis Utilitas 4 - 7
11. Valmiera Glass Via  3 - 7
12. Läti Ülikool 2 - 6
13. BC Valga-Valka/Maks&Moorits 2 - 8
14. BK Liepaja 2 - 9
15. Jekabpils/SMScredit.lv 0 - 10

Ühisliiga

Põhihooajast on peetud ligi kolmandik ning eesotsas on asjad ootuspärased: Moskva klubid CSKA ja Himki, Kaasani Unics, Peterburi Zenit ning Krasnodari Lokomotiv Kuban võivad end turvaliselt tunda, välja on vaja mängida lihtsalt play-off´i asetused. Nende seljataga käib aga armutu võitlus!

Parimas seisus on Astana, kes on „lihtsurelikest“ ainsana võitudega plussis. Kuid seis on tihe: 6. ja 13. meeskonda lahutab vaid kaks võitu. Sealsamas potis on ka Kalev/Cramo, kes kenasti play-off´i konkurentsis püsib.

Eesti meisterklubi hooaeg on kulgenud Ameerika mägedel: alustati võimsalt, misjärel vajuti natukeseks auku, kuniks taas reele saadi. Tõus algas üllatusvõiduga Kubani üle, kümme päeva hiljem saadi kodus jagu Poola klubist Zielona Gora. Kusjuures kummaski mängus ei teinud kaasa liidermängija Ivan Almeida.

Kalevlastel on viimastel nädalatel olnud suuri probleeme vigastustega, neile tuleb väike paus kindlasti kasuks. Lisaks asendati Landen Lucas NBA kogemusega Arnett Moultrie'ga. Ühisliigas läheb korvi alla lisajõudu kindlasti tarvis.

Hooaja esimene kolmandik on näidanud, et play-off´i nõudlejaid jagub rohkem kui on kohti. Kolme vakantse positsiooni eest on võimelised võitlema vähemalt kaheksa tiimi.

Järgmised mängud peetakse 7. detsembril, Kalev/Cramo võõrustab Permi Parmat.

Tabeliseis:

1. Moskva CSKA 8 võitu - 0 kaotust
2. Moskva Himki 8 - 0
3. Kaasani Unics 6 - 1 
4. Peterburi Zenit 5 - 2
5. Krasnodari Lokomotiv Kuban 5 - 3
6. Astana 4 - 3
7. BC Kalev/Cramo  3 - 5
8. Krasnojarski Jenissei 3 - 6
9. Saraatovi Avtodor 2 - 5
10. Zielona Gora Stelmet 2 - 5
11. Nižni Novgorod 2 - 5
12. Permi Parma 2 - 5
13. Riia VEF 2 - 7
14. Minski Tsmoki 1 - 6