Eesti tenniseliidu peasekretär Allar Hint. Foto: Teet Malsroos
Tennis
27. november 2018, 13:44

Tenniseliidu juht: edetabelite süsteem muudetakse väga segaseks

Järgmisel aastal lüüakse pea peale praegune tennisehierarhia. Seni jagati ITF-võistlustel ka ATP- ja WTA-punkte, kuid nüüdsest olukord muutub ning eriti puudutab see ATPd ehk meeste tipptennist.

Kui tuleval aastal saavad ITF-turniiride parimad veidikenegi ATP-punkte, siis aastast 2020 üldse mitte. Tänasel pressikonverentsil jagas selgitusi Eesti tenniseliidu peasekretär Allar Hint.

„Vova (tennisist Vladimir Ivanov – toim.) ütles väga ilusti välja, et ta pole sellest asjast täpselt aru saanud ja õnnetul kombel on väga palju neid, kes pole muudatustest aru saanud. ATP ei soovi enam väiksematele turniiridele oma punkte jagada ning ITF peab tekitama 15 000- ja 25 000-dollariliste auhinnafondidega turniirile oma edetabeli. Mängijatele, kes koguvad punkte ITF-turniiridelt, on üks tabel, alates Challenger-turniiridest on ATP-edetabel nii nagu on alati olnud.

Fakt on see, et kui tänases meeste edetabelis on üle 2000 mängija, siis aasta pärast on neid kindlasti vähem, võib-olla 800, ülejäänud jäävad ITF-tabelisse. Paralleelselt jääb toimima, et läbi ITF-tabeli võib pääseda ka Challenger ja ATP-turniiridele. Igal turniiril on ITF jaoks neli vaba kohta ja kolm kvalifikatsioonikohta. Teoorias on see väga segane süsteem. Aasta algus näitab, kuidas see toimima hakkab. Turniiritabelid tõmmatakse kokku. Kui mõnel turniiril oli kvalifikatsiooniga 128 mängijat, siis järgmine aasta on 32 või 24. Naiste osas nii suuri muutusi ei ole, ITF-tabel jääb 15 000 dollarilistele turniiridele.“

Mida see tähendab Eestis korraldatavatele ITF-turniiridele?

„Kindlasti need turniirid peavad säilima, sest mängijad peavad kuskil mängima ja see on väga tähtis protsess mängijate arengus ja edasi liikumises. Meie ikkagi korraldame neid.“

Eesti tippmängijaid Anett Kontaveiti ja Jürgen Zopi muudatused ei puuduta, küll aga meie järelkasvu.

Mis on mis?

ATP - meeste profitennise liit
WTA - naiste profitennise liit
ITF - rahvusvaheline tenniseföderatsioon