Andres Sõber.Foto: Martin Ahven
Spordiblogi
28. november 2018, 13:27

Andres Sõber | Spikker Tiit Sokule: mida tuleks teha, et Gruusiat võita? (7)

Eesti korvpallikoondisel on mängudes Gruusiaga ja Saksamaaga vaja võite. Need 40ga saadud rahvaliiga mängud lõppesid ära, nüüd võiks võita.

Võtame koondise koosseisu ette. Janar Talts - hästi. Kristjan Kangur - hästi. Siim-Sander Vene - väga hästi. Siis Indrek Kajupank ja Kristjan Kitsing - okei. Kregor Hermet mulle ka meeldib. Aga väga oleks tahtnud näha Rauno Nurgerit, kahju, et ta ei saanud tulla.

Kaspar Treier on tubli poiss, aga kui Tiit Sokk talle kaks minutit mängida annab, siis ma ei tea, kas teda oli mõtet Itaaliast kohale tassida.

Keskmine osa, kahed-kolmed. Rain Veideman - tubli. Martin Paasoja - tubli. Taga on Sten Sokk ja Kristian Kullamäe - see on ka väga hästi. Mina oleks väga tahtnud näha Gregor Arbetit, kelle oleks võinud kohale kutsuda. Küll ta oleks oma püssi puhtaks puhunud. Temasugune mees teeb teised enesekindlaks, TalTechis on tema osakaal juba 50 protsendi peale tõusnud. Seal on respekt tema vastu nii kõva.

Nüüd on põhiline, kuidas Tiit Sokk mängijad väljakule paneb. Kas rotatsioonis on 12, 10 või 8-9 mängijat? Kui Tiidu-poiss tahab võita, siis peaks platsil käima maksimaalselt 9-10 meest. Korvi all peaks kindlasti olema Talts ja näiteks Kitsing. Kangur ka. Kui võimalus on, siis panna sinna ka Hermetit või Kajupanka.

Taga peaks Sokk olema põhimees, aga Kullamäele tuleb ka kindlasti korralikke minuteid anda. Ma olen alati arvanud, et Kullamäe on rohkem number kaks kui number üks. Tema vise on juba nii tappev, et võin julgelt väita, et ta on kõvema viskega kui Paasoja või Veideman. Kui oleks punkte vaja, võiks väljakul olla korraga Sokk, Kullamäe ja Paasoja.

Mängujuhid Sten Sokk (vasakul) ja Kristian Kullamäe. Foto: Martin Ahven

Kahed-kolmed oleks siis Paasoja ja Vene. Kuigi minu arust sobib Venele koondises number nelja mängida, Vene ja Talts oleks väga hea paar. Veideman võiks tulla vahetusest. Jõesaart ma ei julgeks panna, sest ta on olnud vinguviiul - kord on ta olemas ja siis teda pole.

Jõesaar on praegu koondise ainus puhas number kolm, aga ta on ka ainus, kes igalt poolt pidevalt ära ütleb. Siin loeb treeneri usaldus väga palju. Mina ei saaks sellist meest usaldada. Vaatan, et ka Kalev/Cramo mängudes on teised mehed pisut kangemad sellid. Võib-olla Sokk pigistab temast midagi välja. Jõesaarel oleks aeg midagi tegema hakata, sest juba mitu aastat räägitakse, et võiks. Tema asemel oleks ma kindlasti võtnud Arbeti või Henri Drelli. Silm ka ei pilguks.

Väga kahju, et Drell ei saanud tulla. Ta on minu arust praegu üks andekamaid Eesti kossumehi ja tema koht on koondises. See jutt, et teda ei lastud või tehti kokkulepe... okei, las olla.

Need, kes mängu Gruusiaga võitma hakkavad, on mehed nimedega Kangur, Talts, Vene, Paasoja, Veideman, Sokk ja Kullamäe.

***

Mulle väga meeldib, et Alar Varrak on nüüd spordidirektori ametis ja aitab Eesti korvpallile kaasa, aga meil on üks asi lasteaiatasemele läinud. Hirmsasti kiidetakse mängijaid, et suur tänu, et saite kohale tulla. See on ju normaalne, et koondisesse tullakse! Eelmine kord ei suutnud korvpalliliit sellega hakkama saada, nüüd tänatakse maapõhjani.