Magnus Carlsen oli täna vana rahu ise.Foto: AFP/Scanpix
Spordivaria
28. november 2018, 20:29

Kiirpartiides ainult võite tunnistanud Magnus Carlsen säilitas maailmameistri tiitli

Male maailmameistri selgitamiseks läks vaja kõiki matšiks ette nähtud päevi, kuid tänastes kiirpartiides näitas norralane Magnus Carlsen väga kiirelt, kes on kes. Ta võitis kolm partiid järjest ja kaitses Londonis peetud matšis maailmameistri tiitlit.

Carlsen ja ameeriklane Fabiano Caruana olid viigistanud kõik kaksteist tavapärase ajakontrolliga partiid. Neist viimases nägid vaatlejad Carlsenil parajat ülekaalu, kuid too pakkus kõigile üllatuseks ise viiki, mille Caruana kõhklemata vastu võttis. Eksmaailmameister Garri Kasparov sai enda sõnul šoki.

Üldiselt aga nähti norralase samm läbi - ta oli veendnud oma kiirmalevõimekuses. Ning täna ta tõestaski seda kõige ehedamal kujul, näidates head intuitsiooni ning murdes vastase asjaoluga, et tol polnud õige vastumängu leidmiseks enam sama palju aega nagu varem. Esmalt oli ette nähtud mängida neli kiirpartiid, seisul 2:2 hakatuks välgutama. Ent Carlsen sai hakkama minimaalse partiide arvuga ning ehkki kolmandas kohtumises võinuks ta mängida rahumeeli viigi peale, võttis ta sellestki terve punkti.

Carlsen tuli neljandat korda järjest maailmameistriks. Ka eelmises, kaks aastat tagasi peetud MM-matšis vajas ta võitmiseks kiirpartiisid, tookord venelase Sergei Karjakini vastu. Tiitli võttis Carlsen endale 2013. aastal matšis hindu Viswanathan Anandiga, aasta hiljem jäi ta samamoodi peale revanšmatšis. Nood mõlemad piirdusid tavamalega, esimese võitis Carlsen ühtegi partiid kaotamata 6,5:3,5 ja teise ühe kaotuse juures 6,5:4,5.