Siim-Sander Vene püüab üle mängida Giorgi Tsintsadzet.Foto: Stanislav Moškov
Korvpall
30. november 2018, 20:46

7 VÕTIT | Gruusia pikad võimutsesid korvi all, Eesti kaotas 73:80

Eesti korvpallikoondis võttis Rocca al Mare suurhallis 2019. aasta MM-valikturniiri raames vastu Gruusia ja kaotas 73:80. Üheksa vooru järel on Gruusial 4 ja Eestil 2 võitu. Õhtuleht võtab mängu kokku seitsme võtmeküsimuse abil.

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Gruusia eesliini ülekaal. Eesti koondisel olid küll rivis tagasi vanad kalad Kristjan Kangur ja Janar Talts, kuid külaliste võimsa eesliini vastu jäid nemadki koos Kristjan Kitsinguga raskustesse. Kauase Euroliiga meeskonna ja praegu EuroCupil osaleva Malaga Unicaja üks liidreid, 217 cm pikkune Giorgi Šermadini tegi enam-vähem, mida tahtis. Esimese poolaja lõpuks (külalised juhtisid 41:32) oli tal kirjas 15 punkti ja 8 lauapalli, mängu lõpuks vastavalt 23 ja 11.

Kristjan Kangur võitleb Giorgi Šermadini (paremal) ja Goga Bitadzega. Foto: Stanislav Moškov

Hästi toetas teda 19aastane tulevikumees, Serbia klubis Mega Bemax mängiv Goga Bitadze (19 p, 11 lp). Kõnekad olid ka esimese poolaja lauavõitluse näitajad: 13-24 (ründelauapallid 1-8). Teisel poolajal lauavõitlus võrdsustus.

2. MIllega üllatas Eesti peatreener Tiit Sokk?

Tavatu algkoosseisuga. Mängu alustasid Sten-Timmu Sokk, Janari Jõesaar, Siim-Sander Vene, Kristjan Kangur ja Kristjan Kitsing. Ehk Jõesaar ja Vene mängisid ühe võrra "väiksemal" positsioonil kui tavaliselt. Seejuures hakkas Vene kaitses olles valvama suisa vastaste mängujuhti Giorgi Tsintsadzet, Jõesaare valvata jäi grusiinide kodustatud ameeriklane Thaddeus McFadden ja Sokule snaiper Duda Sanadze. Huvitav lahendus, mis ei lasknud vastastel esimestel minutitel õiget rütmi saavutada. Neil aitas esimese veerandi järel 22:19 edu kätte võidelda Šermadini ja Bitadze võimutsemine korvi all (kahe peale 15 p, 5 rl).

3. Millises vormis on eestlaste vana tuttav Giorgi Tsintsadze?

Nii ja naa. Tsintsadze on endiselt Gruusia koondise põhimängujuht, mis tähendab, et peatreener Ilias Zouros usaldab teda. Ta kogus 7 punkti ja 7 korvisöötu, samas tabas mänguist 8 viskest ainult 1 ja patustas 6 pallikaotusega. Ent meeskonna suutis ta võidule aidata.

4. Kes oli Eesti parim?

Janari Jõesaar Foto: Stanislav Moškov

Janari Jõesaar. Tundub, et ta luges läbi mõne päeva eest Õhtulehes avaldunud Andres Sõbra kommentaari, kus kogenud treener ütles, et ta jätaks Jõesaare silma pilgutamata koondisest välja ning kasutaks tema asemel äärel Gregor Arbetit või Henri Drelli. Jõesaar oli algusest peale võitlusvaimu täis ning kogus lõpuks 14 punkti, 7 lauapalli, 4 vaheltlõiget ja 2 kulpi. Sõber võiks ka järgmise, veebruaris peetava koondiseakna eel kellegi korralikult vihaseks ajada!

5. Mida peab Eesti järgmiseks mänguks parandama?

Lauavõitlust ja visketabavust. Lauavõitlusest oli eespool juba juttu. Tegelikkuses parandati suurel vaheajal asja ning viimasel 20 minutil blokeeriti enda korvi all vastaseid oluliselt paremini. Kuid niimoodi on vaja mängida algusest peale. Kui aga tahta Gruusia-taolist meeskonda võita, tuleb kaugelt paremini sisse visata. Täna tabati esimesel poolajal kolmeseid vaid 11/1 (kahesed samal ajal 18/12), mängu lõpuks 27/7.

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Avaldame kommentaarid esimesel võimalusel.

7. Mis saab edasi?

MM-valiksari jätkub Eesti ja Gruusia jaoks esmaspäeval, 3. detsembril. Eesti sõidab külla Saksamaale, kohtumine peetakse Ludwigsburgis. Gruusia võtab aga koduses Tbilisis vastu Iisraeli.