Jalgplalikoondise peatreener Martin Reim.Foto: Alar Truu
Jalgpall
2. detsember 2018, 15:43

Martin Reim: naiivne oleks hõigata, et lähme teist kohta püüdma (1)

Euroopa jalgpallikoondised loositi täna Dublinis 2020. aasta EMi valikgruppidesse. Eesti hakkab järgmisel aastal võitlema Hollandi, Saksamaa, Põhja-Iirimaa ja Valgevenega.

"Loos võttis naeratuse näole," lausus koondise peatreener Martin Reim telefonitsi Dublinist Eesti ajakirjanikele. "Grupp on loomulikult väga tugev, aga jalgpalli mõistes väga kihvt.

Saksamaad pole ammu olnud, vähemalt Eesti rahvas saab nüüd ka Saksa koondise mängijaid näha. Mis ikka öelda, kaks esimest loosigruppi on niikuinii hästi tugevad. Nüüd on vähemalt ka nimede poolest atraktiivsed vastased.

Tõepoolest, Holland ja (pisikeses) mõõnas Saksamaa ilmselt ei vaja tutvustamist. Põhja-Iirimaa nime kuuldes meenub inimestele ehk õilis 2011. aasta sügis, mil me neid 2:1 ja 4:1 võitsime, kuid tänapäev on vähe karmim. 2016. aasta EMil jõudis Põhja-Iirimaa 16 sekka ning oleks peaaegu kvalifitseerunud Venemaa MMile, kuid langes play-off'is.

Tõsi, hiljutises Rahvuste liigas langesid nad B-grupist C-sse, sest Bosnia ja Hertsegoviina ning Austria käest saadi neli kaotust väravate vahega 2:7. Valgevene, ainus meist kehvema asetusega grupikaaslane seevastu ei lasknud Rahvuste liigas endale ühtki väravat lüüa (vv 10:0) ning tõuseb D-liigast C-sse. Olgu märgitud, et valgevenelaste vastasteks olid Luksemburg, Moldova ja San Marino.

Reim tunnistas, et koondise reaalne eesmärk võiks olla alagrupi 3. koht. "Loomulikult võime välja hüüda, et lähme edasipääsu püüdma. Eks lähmegi igat mängu võitma, see on selge, isegi Saksamaa vastu. Aga kui jääda kahe jalaga maa peale, siis...

Sportlikus mõttes on väga suur väljakutse ka Valgevenest ja Põhja-Iirimaast eespool olla. See ei tähenda, et Hollandi ja Saksa vastu midagi ära annaksime, aga pole ka mõtet hõigata, et lähme teist kohta püüdma, kui nemad on grupis. See tundub natuke naiivne."

Koondise treenerid kogunevad juba sel reedel, et esmalt analüüsida lõppenud Rahvuste liigat ja seejärel juba pöörata pilgud märtsi lõpus algava valiksarja poole.

"Rahvuste liiga näitas, kes saavad hakkama ja kes mitte, kui vastas on meist natuke tugevam võistkond," ütles Reim. "Vaatame, kas on vaja noori jurude võtta ja kes need võiks olla.

Loodame võimalikult kähku saada teada jaanuari sõprusmängud. Need on eriti olulised, et mingitest mängijatest pilt ette saada. Peame kahe jaanuarikuise mänguga täpselt teadma, kes meil veel tagalast juurde on võtta. Ja kes mis tasemel on."

EM-valiksari mängitakse täielikult ära järgmisel aastal. Mängud toimuvad kahe kaupa märtsis, juunis, septembris, oktoobris ja novemrbis. Viiestes valikgruppides jäävad kaks nendest päevadest ametlikeks maavõistlusteks.