Marko Kilp.Foto: SIPA/SCANPIX
Talisport
3. detsember 2018, 21:33

Suusasprinter Marko Kilbi seisund pole kiita. Miks? (7)

Kui möödunud MK-hooaega alustasid Eesti murdmaasuusatajad kahe ilusa tulemusega, siis tänavu ollakse Ruka ja Lillehammeri etappide järel punktide mõttes nulli peal. Iseäranis kehv on sprinter Marko Kilbi seis.

Aasta eest saavutas Kilp Ruka klassikasprindis elu parima, 11. koha. Nüüd jäi OMi 18ndal mehel oma trumpalal isegi veerandfinaalist ehk punktikohast üle kahe sekundi puudu (46. koht). Nädal hiljem Lillehammeris tiksus stopper veelgi halastamatumalt. 

Ta läbis 1,6 km pikkuse vabatehnikasprindi trassi 16,64 sekundit aeglasemini kui Johannes Hösflot Kläbo ja sai 72. koha. Veerandfinaali viis 6,13 sekundit kiirem aeg. „Marko seisund pole kiita,“ tõdeb treener Anti Saarepuu.

„Aga noh, enne Ruka juba oli teada, et ta pole õiget särtsu leidnud. Arvatavasti keerasime oktoobris Ramsaus vindi natuke üle, Marko ei taastunud ära. Tahtsime rohkem ja rohkem, et talvel parem olla.“

Team Haanja treener Anti Saarepuu. Foto: Aldo Luud

Nüüd pole muud, kui kehale pisut puhkust anda. Sel nädalal kogub Kilp Itaalias Livigno keskmäestikus rahulikus tempos suusakilomeetreid. „Midagi intensiivset kindlasti ei tee,“ ütleb Saarepuu. 

„Vaatame, kuidas keha kosub. Järgmise nädala alguses teeme kontrolltreeningu. Selle järgi tunnetab Marko ise väga hästi ära, kas on mõtet Davosi minna või mitte.“

Lisaks Saarepuule ja Kilbile jõudis täna Livignosse Andreas Veerpalu. Kohapeal ootasid neid juba tiimikaaslased Algo Kärp ja Kaarel Kasper Kõrge. Seal treenivad nad, väljaarvatud Kärp, Davosi MK-etapini (15.-16.12.). Eile kurguvalu tõttu igaks juhuks mitte startinud Karel Tammjärv tuli kodumaale õppima ning Raido Ränkel teeb samuti Eestis kergema nädala.

„Keha on lakanud töötamast, laktaaditaluvus ja kannatusvõime on langenud alla igasugust arvestust,“ teatas Ränkel sotsiaalmeedias. Lillehammeri sprindis oli ta parima eestlasena 38., kuid mõlemal distantsil tagumises otsas.

Eestlaste senine parim tulemus on Tammjärve Ruka klassikasprindi 36. koht. Eile tegi Lillehammeris 15 km klassika jälitussõidus sitke etteaste Veerpalu, kes sai kirja päeva 41. aja (+1.35,8), millega edestas teiste seas olümpiavõitjaid Dario Colognat ja Martin Johnsrud Sundbyd. 

„Hooaja algus on raske,“ kõlab Saarepuu hinnang seninähtule. „Igal võistlusel on keegi keskpärase tulemuse ära teinud. Hullu pole, aga hetkeseis on selline. Ragistame ajusid, kuidas paremaks saada.“

Sel nädalavahetusel Norras Beitostöleni MK-etapil eestlased ei võistle. Põhjus peitub rahas. "Meil pole kahjuks finantsi, et kümme päeva järjest Norras ööbida," selgitas Saarepuu.

"Seal maksab öö 120 eurot, Kesk-Euroopas alla 70. See on suur vahe. Muidugi oleksime tahtnud seal teadet sõita, aga peame [rahadega] MMini vastu pidama. Praegu tuleme sinnani välja, kui lisakulutusi ei tee."

Davosi MK-etapile on 15 km vabatehnikadistantsile üles antud Tammjärv, Veerpalu ja Kõrge ning sprinti Kilp ja Henri Roos. Ent nagu öeldud, Kilbi osalemine on küsimärgiga.