Artti Aigro.Foto: Reuters/Scanpix
Talisport
4. detsember 2018, 16:02

Rukal 19. kohaga üllatanud suusahüppaja Aigro naaseb MK-sarja alles veebruaris (2)

Ülemöödunud nädalavahetusel Ruka MK-etapil 19. kohaga sähvatanud suusahüppaja Artti Aigro (19) ei naase MK-sarja enne veebruarikuud.

Selle asemel võistleb ta nii sel kui ka paljudel tulevastel nädalavahetustel aste madalamal ehk kontinentaalkarikasarjas. Küllap mõtlevad nüüd paljud spordihuvilised, miks nii? Selgitab Aigro treener Silver Eljand:

"Alustame sellest, et mis tal sinna Rukale üldse asja oli? Meil on sel hooajal kolm eesmärki. Esiteks, hea esinemine 24. jaanuaril juunioride MMil Lahtis. Eelmisel aastal tahtsime esikümnesse tulla, ei õnnestunud. Sel aastal üritame uuesti. See on põhieesmärk. Ta on viimast aastat juunior.

Teine eesmärk on hüpata lennumäel 200 meetrit, eelmisel aastal tuli 190,5. Kolmas on Eesti täiskasvanute meistritiitel." 

Siit jõuame ringiga tagasi Ruka MK-etapi juurde. "Tegelikult tahtsime teha lumelaagrit, aga lund polnud, hüpata ei saanud, seega olime sunnitud minema Rukale," lausus Eljand.

"Ruka tulemus oli meeldiv üllatus. Nii mulle kui ka Arttile. Samas, teades tema treeninghüppeid ja viimast kaht kuud, siis päris luuavarrest pauk ei tulnud. Annaks jumal, et nii jätkuks, aga eufooriasse me ei satu.

Käime kontinentaalkarikasarjas, et negatiivseid emotsioone vältida. Et saada omasugustega võistelda – me pole maailma tipus –, kindla peale rohkem hüppeid ja olla konkurentsis." 

Ühesõnaga, Aigro naaseb MK-sarja pärast hooaja tähtsaimat võistlust ehk juunioride MMi. "Ütlesin Hillarile (teine Aigro abiline Hillar Hein - M.T.), et kannata, kui jungad on ära, siis minu pärast käige hommikust õhtuni MK-l," lisas omal ajal Aigro isa Kalevitki treeninud kogenud juhendaja (67).

Ta jätkas: "Olen koos Artti isaga teda 15 aastat hommikust õhtuni treeninud. Oleme mingi arusaama talle kujundanud. Kiirustame aeglaselt. Lähme tasa ja targu. Kui [Andrus] Veerpalu oleks noorteklassis hirmsasti põristanud, siis tal poleks nii pikka ja head karjääri olnud."

Pärast Ruka etappi tulid Eesti koondislased kodumaale treenima. Täna õhtul Lillehammerisse, kus nädalavahetusel toimub kontinentaalkarikasarja etapp, rändav Aigro veetis suurema osa vahepealsest ajast Tehvandil jõusaalis. 

"Meie Arttiga oleme väga tänulikud Tehvandi spordikeskusele, kus toimub 90% meie ettevalmistusest. Meil on väga head treeningtingimused," kiidab spordiseltsi Põhjakotkas treener Eljand.

Lillehammeris võistlevad ka Martti Nõmme ja Kevin Maltsev. Neist vähemalt Nõmme taasliitub järgmisel nädalal Engelbergis MK-karusselliga.