Ronnie O'Sullivan.Foto: PA Images / Scanpix
Spordivaria
5. detsember 2018, 00:25

SNUUKRIKATLAS KEEB! Kas kuningas O'Sullivan läheb „diktaatoriga“ lõplikult tülli?

Snuukrikuningas Ronnie O’Sullivan alustas sel sügisel taas mässu, millega ta viitab turniiride rohkusele ja kehvale tasemele. Viiekordne maailmameister tahab luua oma võistlussarja, kuhu kutsub vaid kümmekond maailma parimat mängijat.

Ilmselgelt tekitavad O’Sullivani sõnavõtud eriarvamusi: ala juht Barry Hearn pole kriitikaga kuidagi nõus ja kahtleb ilmameistri adekvaatsuses. 

O’Sullivan väidab, et uue võistluse kontseptsiooniga ühineks ka seitsmekordne maailmameister Stephen Hendry, kes 2012. aastal karjääri lõpetas. Väidetavalt on asjast huvitanud ka neli korda planeedi parimaks kroonitud John Higgins.

„Ootan, et vähemalt viis rahulolematut tippmängijat minuga ühineks. Kui tekiks võimalus mõnel teistmoodi turniiril mängida, siis oleksin nõus alustama juba homme. Tahan mängida kvaliteetsetel võistlustel, kus on head tingimused ja tipptasemel konkurendid. Praegune formaat on paljude jaoks fantastiline, aga mitte kõik ei arva nii,“ pajatas 42aastane O’Sullivan. „Samas olen kannatlik, sest tahan veel vähemalt 15 aastat snuukrit mängida.“

Ronnie O'Sullivan Foto: PA Images / Scanpix

Tema suurim vaenlane on aga Barry Hearn, keda O’Sullivan kutsub rahaahneks diktaatoriks. „Mulle meeldib Ronnie’t mängimas vaadata, aga tema jutust on mul kõrini,“ teatas Hearn. „See plaan on ju ebaloogiline, sest ta vajab uue sarja jaoks mängijaid. Võin kinnitada, et mitte ükski praegusel profituuril osalevast 128 mehest ei usalda O’Sullivani tulevikuplaani.“

O'Sullivan: ta võib mind tuurilt ka välja visata

Arvatakse, et pikalt hoogu kogunud tüli järel püüab Hearn O’Sullivani kuidagi karistada, kuigi see võib olla üsna libe tee, sest tegemist on konkurentsitult kõige populaarsema snuukrimängijaga. „Mind ei huvita, ta võib mind tuurilt ka välja visata,“ põrutas tšempion. „Olen sellega leppinud. Pigem lahkun spordi juurest, kui hakkan muretsema selle pärast, kas tohin oma arvamust välja öelda või mitte.“

Sõnasõda paistab vähemalt Inglismaa meedias üsna teravalt silma, kuid laias plaanis pole kellegi jaoks selge, kas O’Sullivanil on uue võistlussarja loomisega tõsi taga või püüab ta lihtsalt Hearnist vabaneda.

Barry Hearn. Foto: PA Images / Scanpix

Snuukriboss on samuti kange mees ega kavatse publiku lemmiku provokatsioonidele alluda. „Laua taga on Ronnie geniaalne, aga sealt eemal peaks ta end paremini üleval pidama. Ta ei mõista snuukrit kui äri. Tegelikult on ala kõigi aegade parimas seisus ja auhinnarahad on paari aastaga neljakordistunud. Mängijad on tegelikult õnnelikud!“

Hearn kinnitas, et tal on kavas O’Sullivaniga maha istuda ja asjad selgeks rääkida. Tõsi, see võib üsna keeruliseks osutuda, sest O’Sullivan ei ole ümarlaua vastu erilist huvi üles näidanud.

Uus võistlussari: kümmekond mängijat, põnevad matšid?

Mida O’Sullivani organiseeritavad turniirid endast üldse kujutama hakkaks? „Ma ei vaja palju mängijaid, sest see ei ole alternatiivne profituur. Vajan seitset või kaheksat täielikku tipptegijat, et korraldada midagi tennise ATP turniiride või jalgpalli Meistrite liiga laadset. Iga matš peaks olema nagu finaal!“ selgitas O’Sullivan.

Ronnie OSullivan. Foto: Caters News/Scanpix

Tema sõnul on praegu liiga palju ühepoolseid matše ja seda pole huvitav vaadata. Ta tõi näiteks, et ühtegi jalgpallifänni ei huvita, kui Lionel Messi mängiks Leyton Orienti meeskonna vastu.

O’Sullivani liigas osalevad staarid peaksid profituurist loobuma, kuid ka uues sarjas kaasneks ilmselt korralik sissetulek. Mängupaikadena näeks O'Sullivan mõnda Euroopa snuukrimekat, Dubaid, Abu Dhabit ja Hiinat. 

Eks näis, kas viiekordsel maailmameistril on tõsi taga või on tegemist lihtsalt protestiaktsiooniga, et Hearni positsiooni kõigutada.