Episood Eesti - Slovakkia mängust.Foto: Vladimir Hodac/IFF
Spordivaria
7. detsember 2018, 21:58

KAHJU! Saalihokikoondis lõpetas MMi kaotuse ja 10. kohaga

Tšehhi pealinnas Prahas jätkuvatel saalihoki maailmameistrivõistlustel kaotas Eesti 9. koha mängus Slovakkiale 5:7 (3:1, 1:3, 1:3).

Meeskondade senine turniir oli kulgenud identselt – kolm võitu alagrupis, kaotatud kaheksandikfinaal ning kindel võit mitte-Euroopa koondise üle 9.-12. koha mängus. Maailma edetabelis asetsetakse kõrvuti (Eesti 9., Slovakkia 10.). Seega ennustas kõik tasavägist matši, mida Sparta Arenale kogunenud 572 pealtvaatajat (nende seas umbes 150 Eesti fänni) ka nägid.

Eesti järgis peatreener Risto Lalli juhiseid ja alustas kohtumist marulise pressinguga – slovakke suruti nende värava lähistel kahe või kolme mehega ning harvad polnud juhud, kui pall oli Slovakkia valduses, aga Eesti mängijaid nende väljakupoolel neli. Slovakid olid sellest ähmis ning eksisid juba teisel minutil enda värava lähistel sööduga, mis andis Oskar Salmile võimaluse Eesti 1:0 juhtima viia.

Slovakkia viigistas kaheksandal minutil arvulisest ülekaalust, aga seejärel jätkas Eesti tugeva pressinguga. Tõsi, see tähendas paratamatult tagapool suuremaid katmata tsoone ning väravavaht Daniel Vaigur pidi mitmel puhul hiilgama. Aga pressinguga võetud risk tasus ära, sest esimese viisiku kaks tabamust (esmalt söötis Ken Pähn ja tabas Patrik Kareliusson, seejärel vahetati kohad) viisid Eesti esimesele puhkepausile 3:1 eduseisus.

Platsile naastes vahetusid rollid – initsiatiivi haaras Slovakkia, kes jõudis 27. ja 28. minuti iluväravatest viigini. Tapal aega teeniv Pähn (jällegi Kareliussoni söödust) viis veel Eesti korra ette, aga 37. minutil viigistas Slovakkia uuesti ja viimasele kolmandikule mindi vastu seisult 4:4.

Eesti meeskonda häälekalt toetanud ja Slovakkia poolehoidjatega ägedat hõikumislahingut pidanud Eesti fännid said rõõmustada 45. minutil, kui tabas Oskar Salm, aga Slovakkia viigistas juba kaks minutit hiljem. 52. minutil jäi Eesti arvulisse vähemusse, ent pidas kaks minutit vastu. Aga 2.31 enne kohtumise lõppu asus Slovakkia Lukaš Ulhelyi väravast esimest korda juhtima.

Eesti asendas kohe pärast palli enda valdusse saamist väravavaht Vaiguri kuuenda väljakumängijaga ja asus viiki püüdma. 1.21 enne normaalaja lõppu kasutati time-out’i. Üheksa sekundit enne lõppu teenis Eesti ülisoodsast kohast vabalöögi, aga Slovakkia väravavaht Rastislav Mazak tegi hiilgava tõrje. Slovakkia pääses vasturünnakule ja vormistas kaks sekundit enne sireeni tühja väravasse lõppseisu 7:5.

Eesti peatreeneri Risto Lalli kommentaar: “Vastane oli palliga oluliselt parem kui meie. Esimesel kolmandikul nad ei oodanud meie pressingut ja seetõttu olimegi edukad, aga hiljem nad kohanesid ja tulid selle alt hästi välja. Slovakkia oli kindlasti täna parem meeskond – neil oli rohkem kvaliteeti nii füüsiliselt kui ka tehniliselt. Realiseerisime võimalusi võrreldes eelmiste mängudega suhteliselt hästi ja andsime lahingu, aga tunne on ikka paha.”

Eesti meeste koondis on osalenud kõigil 12. MM-finaalturniiril ning tulemused on järgmised: 11. (1996), 10. (1998), 11. (2000)., 12. (2002), 12. (2004), 11. (2006), 8. (2008), 7. (2010), 9. (2012), 8. (2014), 8. (2016) ja 10. (2018) koht.

MM-finaalturniir jätkub laupäeval poolfinaalidega, kus on vastamisi Rootsi – Šveits ja Soome – Tšehhi. Pronksimäng ja finaal peetakse pühapäeval.