JUHHEI: Kaisa Mäkäräinen sai Pokljukas kaks päeva järjest võidukalt käed taeva poole tõsta.Foto: AP/SCANPIX
Talisport
9. detsember 2018, 19:00

„Ta jääb tippu täpselt nii kauaks kui soovib.“

Ettevalmistusperioodil hingamisprobleemiga võidelnud Soome laskesuusakuninganna Kaisa Mäkäräinen (35) tõestas MK-hooaja avaetapil Pokljukas, et on jätkuvalt sarja parim suusataja.

„Olen pisut üllatunud,“ lausus tiitlikaitsja Mäkäräinen laupäeval pärast sprindivõistluse võitu. „Sügis oli nii keeruline, et hakkasin mõtlema, et äkki karjääri jätkamine oli viga. Aga kui lumele sain, läks enesetunne paremaks.“

Keerulise sügise all peab soomlanna silmas astmaatilisi hingamisprobleeme, mis avaldusid niipea, kui ta treeningul vinti peale keeras. „Ma ei saanud terviseprobleemide tõttu nii palju rassida kui varasematel aastal,“ tunnistas Mäkäräinen, kes kevadel flirtis lõpetamismõttega.

Ta lisas: „Loodetavasti ei jäta see hooajale suurt jälge. Vastupidavuse baastreeningud sain siiski korralikult tehtud, hädad avaldusid maksimaalse pingutuse juures.“

Ei sportlane ega tema treener Jarmo Punkkinen soovinud teemat detailselt lahata, kuid andsid Pokljuka eel mõista, et seis on müstiline. 

Teadmatuseloor haihtus 2. detsembril, kui Mäkäräinen suusatas segateatevõistlusel oma vahetuses ülekaalukalt parima aja (sakslanna Denise Herrmann kaotas talle 6 km peal 20,6 sekundiga). Soomlaste näod venisid naerule. Järgnenud individuaalvõistlused ainult kinnitasid: Mäkäräinen on jätkuvalt maailma nobedaim naislaskesuusataja.

15 km distantsil edestas ta Herrmanni 2,4 sekundiga, kuid hüva tulemuse nurjasid neli trahviminutit. Kusjuures kõik kogunesid asendivea tõttu esimeses lamadestiirus. Vigade parandus saabus laupäeval 7,5 km võistlusel. 

Ebastabiilse laskjana tuntud Mäkäräinen tabas mõlemas tiirus viiest viis, suusatas taas konkurentidest kiiremini (Paulina Fialkova kaotas teisena 30,1 sekundit) ja vormistas karjääri 24. etapivõidu. Täna jälitussõidus lasi soomlanna taas kõik märgid alla, mis lubas viimasel suusaringil maksimaalse pingutuse asemel rahulikult kruiisida. 25. etapivõit oli niigi kindel.

Hiline ja raske algus

Soomlanna edu rajaneb suusakiirusel, mille poolest kuulub ta kahtlemata ala kõigi aegade kuulsuste halli. Lasketiirus on ta pigem aeglane ja tippudest selgelt kehvema tabavusprotsendiga, eriti püstiasendis (tänavune hooaeg on alanud vastupidi). Ent kõik see on loogiline, sest Mäkäräinen võttis relva esimest korda kätte alles 20aastasena. Sinnani tegeles ta lihtsalt murdmaasuusatamisega.

MK-sarjas debüteeris ta 2005. aasta lõpus Östersundis, kus sai 7,5 km distantsil viie trahviga 94. koha. „Katastroofiline algus,“ meenutas Mäkäräinen lõbusalt.

Kaisa Mäkäräinen on nelja esimese võistluse peale eksinud püstitiirus vaid ühel lasul. Foto: Sputnik / Scanpix

Ent juba järgmisel etapil Hochfilzenis pressis ta end sprindis 29ndaks. Poodiumile pääses Mäkäräinen esmakordselt kaks aastat hiljem Pokljuka sprindis, etapivõit lasi end oodata 2010. aasta detsembrini. Loomulikult sprindidistantsil ning paigaks Östersund, kus tuleval kevadel toimub MM.

„Mõistagi oli alguses väga raske,“ on soomlanna ütelnud. „Mul on hea meel, et saavutasin mõningaid häid tulemusi, mis hoidsid mind motiveerituna. Mul ei tekkinud kunagi tunnet, et see laskesuusavärk on jama. Leidsin kärmelt sõpru, kes tegid samuti kohanemise kergemaks.“

Kui vaadelda selle kümnendi MK-sarja tulemusi, on Mäkäräinen kolme üldvõidu ja 74 poodiumikohaga edukaim naine. Etapivõitude arvestuses edestab teda vaid äsja karjääri lõpetanud Darja Domratševa (29 vs 25), kuid tegevsportlastest on soomlanna järel pingereas järgmine Anastassia Kuzmina 23 poodiumikohaga (10 võitu).

Kuidas on Mäkäräinenil õnnestunud kaheksa aastat tipus püsida? Aastatel 2012-14 Soome koondist treeninud Jari Karinkanta: „Isiklik motivatsioon on kõige tähtsam. Kaisal on uskumatu sisemine põlemine, mida saadab edu. Kui need kaks asja on olemas, sujuvad asjad justkui iseenesest. Nii on hea sporti teha. Kui tal puuduks kirg, oleks suusad juba ammu kuuris.“

Ta jätkab: „Lisaks on Kaisal uskumatu vastupidavus. Ta jääb tippu täpselt nii kauaks kui soovib. Isegi, kui ta otsustab 40. eluaastani jätkata, ütleb ta auhinnarahade jagamisel sõna sekka.“

Aastatel 2014-16 meie põhjanaabrite koondist juhendanud Marko Laaksonen lisab: „Kaisa on saanud endale ise treeningplaane koostada ja teha, mida tahab. Suurtes koondistes, nagu Saksamaa või Venemaa, otsustavad treenerid, kuidas ja mida teha. Sel juhul ei pruugi sportlase motivatsioon olla nii kõrge.

Pealegi on ta erakordselt talendikas. Ta on ladunud nii kõva füüsilise põhja, et õigete treeningute korral püsib ta pikalt tippvormis. Kui tervis teda alt ei vea, võib ta rahulikult veel mitu aastat kõrgeimas mängus kaasa rääkida.“  

***

Kaisa Mäkäräinen

  • Sündinud 11. jaanuaril 1983 Soomes.
  • Alustas laskesuusatamisega 20aastaselt, MK-sarjas debüteeris 22aastasena.
  • Saavutused: 3x MK-sarja üldvõitja (2011, 2014, 2018); maailmameister aastast 2011 (sprint); MMi hõbe + 4x pronks; 25 MK-etapi võitu, kokku 74 korda poodiumil. 

***

Pokljuka MK-etapp

Laupäev
Naiste 7,5 km

1. Kaisa Mäkäräinen (Soome)  20.08,1 (0 trahvi)
2. Dorothea Wierer (Itaalia)  +14,8 (0)
3. Justine Braisaz (Prantsusmaa) +42,1 (0)
...
54. Regina Oja +2.03,9 (1)
76. Grete Gaim +2.51,3 (2)
82. Tuuli Tomingas +3.22,2 (3)

Pühapäev
Naiste 10 km jälitus
1. Kaisa Mäkäräinen 29.16,9 (0)
2. Dorothea Wierer +41,3 (0)
3. Paulina Fialkova (Slovakkia) +59,2 (0)
...
53. Regina Oja +5.18,5 (2)

Meeste 12,5 km jälitus
1. Johannes Thingnes Bö (Norra) 30.20,4 (3)
2. Quentin Filloin Maillet (Prantsusmaa) +0,1 (0)
3. Aleksandr Loginov (Venemaa) +1,9 (1)

Martin Fourcade (Prantsusmaa) katkestas.

MK-sarja punktiseis
Mehed: 1. J.T. Bö 156 punkti, 2. Simon Eder (Austria) 123, 3. Antonin Guigonnat (Prantsusmaa) 119, ..., 11. Fourcade 77.
Naised: 1. Wierer 144, 2. Mäkäräinen 131, 3. Fialkova 129.