Soome koondis alistas finaalis Rootsi.Foto: Martin Flousek/IFF
Spordivaria
9. detsember 2018, 21:04

PALJU ÕNNE! Soome koondis krooniti neljandat korda maailmameistriks

Tšehhi pealinnas Prahas lõppenud 12. meeste saalihoki maailmameistrivõistlused võitis tiitlikaitsja Soome, kes alistas finaalis 8-kordse maailmameistri Rootsi 6:3 (1:0, 1:1, 4:2) ja pälvis seeläbi oma ajaloo neljanda MM-tiitli. Ükski teine riik peale Soome ja Rootsi saalihoki maailmameistriks tulnud ei olegi.

Laupäevastes poolfinaalides alistas Soome kindlalt 7:2 võõrustaja Tšehhi, ent Rootsi oli Šveitsiga suurtes raskustes. Kõigis eelmises 11-s MM-finaalis osalenud svenssonid jäid neli minutit enne lõppu 3:4 kaotusseisu, aga suutsid 1.43 enne normaalaja lõppu viigistada. 10-minutiline lisaaeg äkksurma põhimõttel lahendust ei toonud ja finalisti pidi selgitama karistusvisete seeria, kus Rootsi osutus Šveitsist 4:3 paremaks.

Seega kohtusid MM-finaalis seitsmendat korda järjest spordiala kaks ainsat maailmameistrit – Soome ja Rootsi. Alagrupifaasis oli omavahelises duellis 5:4 võidu saanud Rootsi, aga finaal tõestas seda, millele poolfinaalid viitasid – rootslaste teadatuntud võime mange otsustada ja võit kasvõi kivist välja pigistada oli seekord koju ununenud.

Soome asus juhtima 2:0 ja kuigi Rootsi jõudis viigini, lülitasid soomlased seepeale viimasel kolmandikul sisse viienda käigu, millele rootslastel vastus puudus. Soome võtmemängijas tõusis oma seitsmendatel maailmameistrivõistlustel mänginud kaitsja Juha Kivilehto, kes viskas nii 1:0 kui ka 3:2 väravad. Need olid tema esimesed tabamused sel MMil.

Kaks väravat viskas Soome kasuks ka Peter Kotilainen, väravasuul tegi väga hea partii Eero Kosonen. Rootsi staarid eesotsas kaks aastat järjest maailma parimaks saalihokimängijaks tunnistatud ründaja Alexander Galante Carlströmiga ei suutnud aga enda oskusi seekord platsil tulemuseks konverteerida.

Rootsi asendas väravavahi kuuenda väljakumängijaga juba viis ja pool minutit enne lõppu ning teenis peagi karistusviske, mille realiseeris Alexander Rudd. Aga 1.49 enne lõppu kaotas sama mängija viimase mehena palli ning Soome viimistles valveta väravasse 6:3 võidu.

Pronksimängus suutis Šveits poolfinaali napi kaotuse pettumuse alla neelata ja jättis 4:2 võiduga MMi võõrustanud Tšehhi medalita. Viienda koha mängus alistas kahe aasta eest kodusel MMil täielikult põrunud ja alles 10. kohaga leppinud Läti 5:3 Saksamaa. Seitsmes oli Norra, kaheksas Taani, üheksas Slovakkia ja kümnes Eesti.

Prahas püstitati MM-finaalturniiride publikurekord, kui 48 kohtumist jälgis saalides kokku 181 518 inimest (keskmine 3781). Finaali 16 276 pealtvaatajad on MMi kõigi aegade ühe mängu publikurekord.

Järgmine MM-finaalturniir toimub 2020. aasta detsembris Helsingis.