AJALUGU: Hetk, mis alles jääb. Ragnar Klavani värav Inglismaa kõrgliigas 2018. aasta esimesel päeval. Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
9. detsember 2018, 23:21

Vähe mänge, palju saavutusi – Klavan valiti teenitult aasta parimaks (1)

Laupäeva õhtul müttas Ragnar Klavan 90 minutit Itaalia kõrgliigas, pühapäeval nimetati ta kuuendat korda Eesti aasta jalgpalluriks. Selle saavutusega möödus ta Raio Piirojast ning tõusis ühele pulgale Mart Poomiga.

Olgem ausad, valik oli õige ning ükskõik milline teine lõpplahendus oleks juuksekarvad püsti kergitanud ning šokina mõjunud. Aga tõsi on seegi, et Klavani viimasele 12 kuule saab tagasi kiigata kaht viisi. 

Viljandist pärit keskkaitsja on seni aastal 2018 saanud kirja kõigest 14 liigamängu. Koondisesärgi tõmbas ta selga ainult kolmel korral ning neist vaid üks oli ametlik punktide peale matš, Klavani saldo rahvusrüüs: null võitu, üks viik, kaks kaotust. Kui lisada siia tugevamast liigast nõrgemasse ehk Inglismaalt Itaaliasse siirdumine, ei tundugi seis nii roosiline. Kes soovib, leiab põhjuseid küll, miks just keegi teine oleks pidanud tiitli endale napsama.

Klavani aasta ei olnud küll ühtlane – oma osa selles oli teda kimbutanud vigastustel –, kuid vallutatud tipud olid väga kõrged. Esimese eestlasena värav Inglismaa kõrgliigas, seda aasta esimesel päeval Liverpooli särgis Burnley vastu. Ja kuigi see tabamus polnud messilik ega ronaldolik jumalik pintslitõmme, oli see üdini klavanlik ehk kõva pusimine mehelt, kes andis punases särgis endast kõik.

Kipub ununema, et kevadel jõudis Klavan ülilähedale vutimaailma ühele tähtsaimale autasule ehk Meistrite liiga tiitlile. Madridi Realile kaotatud finaalis ta platsile ei pääsenud ja play-off’is teenitud 27 mänguminutit (neist kaheksa poolfinaalis AS Roma vastu) ei tundu esmapilgul võimas, kuid mõelgem korra veel. Eesti mees Meistrite liigas kahe parema hulgas! Ma kardan, et isegi jumal ei pruugi teada, millal see uuesti võiks juhtuda.  

Samuti on võimas Inglismaa meistrivõistluste neljas koht, kusjuures Klavan mängis 2017/2018 hooajal Premier League’s täpselt pooled kohtumised ehk 19. Alahinnata ei saa ka siirdumist Itaalia kõrgliigaklubisse Cagliari. Kurb, et Inglismaal madistatakse eestlaseta, aga saapamaa jalgpall on samuti Euroopa ja maailma tipp.

Aasta parim jalgpallur Ragnar Klavan saatis Itaaliast Tallinnasse tervitusi videoekraani vahendusel. Foto: Teet Malsroos

Kui panna kõik neli saavutust (värav, Meistrite liiga teekond, Inglismaa neljas koht, Itaalia kõrgliiga) kokku, siis pole küsimustki, tegemist on Eesti parima jalgpalluriga. Silmapiiril pole konkurendipoegagi. Karol Mets võib Hollandis möllata ning Joonas Tamm Euroopa liigas, kuid Klavani saavutustest on nad veel kaugel. Mis on kurb. Aastast 2006 on Eesti aasta parimaks jalgpalluriks valitud vaid kolm vutimeest: Raio Piiroja, Konstantin Vassiljev ja Ragnar Klavan. Viimane aeg oleks kellelgi kõige kõrgemasse mängu sekkuda.

Cagliarilt imeline tagasitulek

Eesti aasta parimaks jalgpalluriks valitud Ragnar Klavan ei saanud Estonia kontserdisaalis auhinda vastu võtta, kuna oli 24 tundi varem Itaalia kõrgliigas madistanud kolmekordse riigi meistri AS Roma vastu. 

Duellis pealinnaklubi vastu jäi Cagliari avapoolajaga 0:2 kaotusseisu, kuid suutis hullumeelse lõpuga siiski 2:2 viigi välja võidelda. 84. minutil vähendas Artur Ionita nurgalöögist kaotusseisu minimaalseks ning lisaminutitel rullus lahti järgnev stenaarium: 90+4. minutil teenis Cagliari kaks punast kaarti ning jäi üheksakesi, lisaks saadeti tribüünidele ka nende peatreener Rolando Maran. Sellest hoolimata suutsid nad alles jäänud sekundite jooksul lahtilöögist palli võita, selle pikalt ette lüüa ning tänu Roma kaitsja eksimusele ka viigivärava lüüa, autoriks Marco Sau. 

15 vooruga koguni kaheksa viiki teinud Cagliari hoiab liigatabelis 17 punktiga 13. kohta. 

Marco Sau Cagliari viigiväravat tähistamas. Foto: AP/Scanpix

Aasta parimad

Aasta naisjalgpallur: Katrin Loo
Aasta juuniorid: Rauno Sappinen ja Lisette Tammik
Eesti meistriliiga parim: Zakaria Beglarišvili
Naiste meistriliiga parim: Katrin Loo
Aasta treener: Sergei Frantsev

Eesti jalgpalliliidu presidenti Aivar Pohlakut nägi galal teistmoodi riietuses: seljas Karlssoni pildiga särk.  Foto: Teet Malsroos

Viljandi ülemvõim!

Traditsiooniliselt valiti parim Eesti Jalgpalliajakirjanike Klubi (EJAK) ja Eesti Jalgpalli Liidu (EJL) ringküsitluses. Esikoht teenis 3, teine koht 2 ja kolmas koht 1 punkti. Võrdsete punktide korral sai kõrgema koha see, kes oli teeninud rohkem kõrgemaid kohti. Esikolmiku moodustasid seekord Viljandist pärit jalgpallurid.

1. Ragnar Klavan 176 punkti (54 esikohta)
2. Joonas Tamm 94 punkti (6 esikohta)
3. Karol Mets 65 punkti (2 esikohta)
4. Konstantin Vassiljev 16 punkti (3 esikohta)
5. Taijo Teniste 11 punkti
6. Henrik Ojamaa 7 punkti
7. Mattias Käit 6 punkti
8. Siim Luts 5 punkti
9. Rauno Sappinen 4 punkti
10. Mihkel Aksalu 3 punkti (1 esikoht)
11. Sergei Lepmets 3 punkti
11. Pavel Londak 3 punkti 
13. Tristan Koskor 2 punkti
14. Madis Vihmann 1 punkt

Jalgpallurid, kes valitud Eesti aasta parimaks rohkem kui korra

Mart Poom (6), Ragnar Klavan (6), Raio Piiroja (5), Konstantin Vassiljev (3), Andres Oper (3).