Ajalooline finaal: Rover Plate alistas Madridis Boca Juniorsi. Foto: AFP/Scanpix
Jalgpall
10. detsember 2018, 00:06

GALERII | Buenos Airese miljonärid näitasid ajaloolises finaalis töölisklassile koha kätte

Lõuna-Ameerika suurima klubijalgpalli sarja ehk Copa Libertadorese finaali võitis River Plate, kes oli kahe matši kokkuvõttes 5:3 (2:2 ja 3:1) üle oma suurimast rivaalist Boca Juniorsist.

Tänavune finaal oli mitmel moel ajalooline. Esimest korda nähti karikasarja finaalis Superclasico nime kandvat vastasseisu ehk Buenos Airese derbit Riveri ja Boca vahel. Lisaks selgitati võitja välja Euroopas! Niinimetatud Riveri kodumatši võõrustas Madridi Reali staadion ehk Santiago Bernabeu.

Tänane kohtumine pidi tegelikult toimuma 24. novembril River Plate'i areenil, kuid kodumeeskonna fännid ründasid Boca bussi, mille tagajärjel mitu jalgpallurit haiglasse viidi. Kõigepealt lükati mäng päeva võrra edasi, kuid seejärel tegid ametnikud radikaalse otsuse: finaali kordusetendus koliti turvakaalutlustel Buenos Airesest 10 000 km kaugusele ookeani taha!

Kokku kestis kaheosaline finaalseeria ligu kuu aega, kuid täna selgitati lõpuks ikkagi võitja. Avamatš oli lõppenud 2:2 viigiga ja võrdne oli ka tänane normaalaeg: 1:1! See tähendas lisaaega, kus Boca staar Wilmar Barrios kiire punase kaardi teenis ja omad vähemusse jättis.

River Plate'i sangariks tõusis 25aastane Kolumbia koondislane Juan Quintero, kes on endale nime teinud ka FC Porto ridades. Just tema kauglöök lisajal, kohtumise 109. minutil otsustas matši saatuse. Hetk hiljem sekkus Boca poolelt väljakule ka Carlos Tevez, kuid legend ei suutnud täna meeskonda päästa.

Päris viimastel sekunditel viis Boca kõik jõud ründesse, kuid kiirel vasturünnakul lükkas Gonzalo Martinez palli tühja väravasse ja vormistas lõppskooriks 3:1. Hetk varem oli üks Boca pealelöök lennanud Riveri värava posti. 

Sangar Juan Quintero. Foto: AFP/Scanpix

Copa Libertadoresi finaal 2018

  • Turniiri tähtsust ja formaati võib võrrelda Euroopa Meistrite liigaga
  • Esimest korda ajaloos kohtuvad finaalis Boca Juniors ja River Plate
  • Avamäng Boca kodustaadionil lõppes 2:2 viigiga
  • Kordusmatš pidi toimuma 24. novembril, kuid River Plate'i fännid ründasid Boca Juniorsi bussi. Matš lükati edasi
  • Lõpuks otsustasid ametnikud, et kordusmatš toimub 9. detsembril Madridis ehk 10 000 km eemal algselt planeeritud paigast
  • Kordumatši normaalaeg lõppes 1:1 viigiga. Lõpuks võitis River lisaajal 3:1, kahe kohtumise kokkuvõttes 5:3
  • Buenos Airese suurklubid on omavahel pidanud 248 kohtumist, Bocal on kirjas 88 võitu, Riveril 79

SUPERCLASICO AJALUGU | Igipõline võitlus: töölisklass vs miljonärid

Mõlemad klubid loodi Buenos Airese sadamalinnaosas La Boca. River Plate sündis 1901. aastal, Boca Juniors neli aastat hiljem. Kuid River otsustas peagi kolida ja 1925. aastal asutigi ümber Nunezi regiooni. Võimalik, et siin toimuski otsustav pööre, mis pani alguse Superclasico sünnile.

Bocat tuntakse töölisklassi klubina, kelle toetajate seast leiab palju Itaalia päritolu immigrante. Riverist kasvas omakorda välja jõukama kontingendi lemmik, millele viitab ka tiimi hüüdnimi Los Millonarios. See kõik panebki aluse Supercalsicole, kus tähtis ei ole ainult jalgpall, vaid käib ka pidev klassisõda. 

Euroopas oleme harjunud lugema El Clasicost ehk Barcelona ja Madridi Reali omavahelisest rivaalitsemisest, kuid argentiinlastest rääkides tasub eesliidet „super“ igal juhul väga tõsiselt võtta.

Paljud, kes on Superclasicot lähedalt näinud, ei oskagi toimunut sõnadega kirjeldada. Ajalugu ja elu on jalgpallimatši ümber nii suureks kasvanud, et seda ongi raske hoomata. Superclasicost kirjutatakse raamatuid, kuid vaevalt mõni neist lõpuni ammendav on.

Suurbritannia rahvast riivas 2004. aastal ühe kohaliku ajakirjaniku võrdlus Old Firmi madinaga, kus kohtuvad Glasgow tiimid Rangers ja Celtic: „Buenos Airese derbipäeva kõrval paistab Old Firm nagu üks põhikooli pallitagumine.“ Jalgpalliajakirjanduses pannakse nn derbisid tihti paremusjärjestusse, kuid esikoht broneeritakse peaaegu alati Superclasicole.