Kristina Šmigun-VähiFoto: Erlend Štaub
Spordivaria
11. detsember 2018, 11:20

Kristina Šmigun-Vähi: spordis on võimalik võita dopinguvabalt

Kahekordne murdmaasuusatamise olümpiavõitja, poliitikasse siirdunud Kristina Šmigun-Vähi soovib seista selle eest, et lapsed ja üldse kogu rahvas liiguks rohkem.

"Et igapäevane liikumine oleks ühiskonna elementaarne osa. See oleks üks väljapääs nutiajastust ja istuvast eluviisist, ning tegutseda tuleks kiiremas korras. Kui vaadata statistikat, siis inimeste tervisehädad algavad vähesest liikumisest. Riik peaks panustama liikumisse ja inimeste tervisesse rohkem. Kui investeerime tervisesse, siis on see kogu riigile kasulikum – see on ennetav tegevus, mille tulemusena on inimesed tervemad," rääkis Šmigun-Vähi ajalehele Pealinn antud intervjuus.

Ta jätkas: "Me ei saa muuta täiskasvanud inimesi, aga me võime haridussüsteemi kaudu väga palju muuta laste ja noorte harjumusmudeleid. Me ei väärtusta õpetajaid ja treenereid oma ühiskonnas piisavalt. Õpetajate ja treenerite, kõigi laste ja noortega tegelevate ametite ühiskonnas väärtustamine peab olema meie riigi järgmine tähtsaim ülesanne. Ja see ei puuduta vaid palga suurendamist, vaid süsteemi nende ametite au sisse tõstmiseks."

Kas spordis on võimalik võita dopinguvabalt?

"Jah, on küll. Tuleb endasse uskuda ja kõik on võimalik. Osal aladel on aga spordivarustuse roll oluliselt kasvanud. Näiteks kui vaadata suusavarustust, et mis oli 1970ndate lõpus ja mis on nüüd, siis see on meeletult edasi arenenud. Milliseid kiirusi näidatakse ainuüksi tänu tehnoloogiale. Ma ei saa seda päriselt võrrelda autospordiga, aga siiski."

Refereeritud artikli täistekst Pealinnas.