EOK esindajate kogu.Foto: Teet Malsroos
Olümpia
11. detsember 2018, 14:32

GALERII | EOK hindas Eesti sportlaste esitusi Pyeongchangi taliolümpial rahuldavaks (1)

Eesti Olümpiakomitee (EOK) vaatas tänasel esindajate kogu koosviibimisel tagasi lõppenud aastale ning andis hinnangu ka Pyeongchangi olümpiale. Kuigi medaleid Lõuna-Koreast meile ei tulnud, said eestlased rõõmustada Saskia Alusalu neljanda koha üle. Seetõttu otsustas EOK 23. taliolümpiamänge hinnata „rahuldavaks”.

Eesti saagiks Pyeongchangi olümpialt jäi seega üks esikümne koht ning seitse tulemust (neli individuaalset ning kolm meeskondlikku) vahemikus 10.-20. Märkimisväärne on ka asjaolu, et see arv osutus suuremaks, kui EOK tippspordikomisjon oli oodanud. 

„Medaleid küll ei tulnud, kuid see-eest tuli neljas koht Saskia Alusalu poolt, mis oli meile kõigile väikene üllatus. On väga hea meel, et noori tegijaid oli palju 20 parema hulgas ja sama näitas tegelikult ka Noorte olümpia, kus oli palju noori esi20s ja tõime ka ühe medali ära, Greta Jaansoni poolt,” sõnas EOK president Urmas Sõõrumaa.

Eesti Laskesuusatamise Föderatsioon (ELSF) hindas enda esitusi - parimad kohad olid Johanna Talihärma 22. ning Kalev Ermitsa 32. positsioon – hindega „3+”.

„Need kaks tulemust olid kindlasti positiivsed, kuid teised kindlasti ebaõnnestusid ning nende tulemustega polnud rahul ükski treener ega ka sportlased ise,” sõnas ELSFi president Assar Jõepera.

Eesti Suusaliidu (ESL), mis koondab enda alla kuut ala: murdmaasuusatamine, kahevõistlus, mäesuusatamine, suusahüpped, freestyle-suusatamine ning lisaks veel lumelauasporti, kus Eesti Pyeongchangis esindatud polnud, parimateks tulemusteks olid Kristjan Ilvese 16. ning Algo Kärbi 17. koht.

„Meil on hetkel kuus ala ja viis on neist täna edukad. Olime Pyeongchangis väljas suurima koosseisuga ja saime parimad tulemused. See on fakt ning hindame oma esinemise heaks,” sõnas ESLi peasekretär Tõnu Seil.

Eesti Uisuliit (EUL) jagas oma hinnangud ilu- ja kiiruisutamise osas kaheks. Esimesel puhul ei õnnestunud Eestil Pyeongchangi saata ühtegi sportlast, mistõttu pandi ka hinnanguks „ebaõnnestunud”.

Kiiruisutamises oli eesmärgiks üks olümpiakoht. Selle ootuse valguses on Alusalu massstardi 4. ning Liivi 1000m distantsi 18. koht kõvasti üle ootuste.

„Alusalu neljas koht oli kõigile üllatuseks. Ta on tark tüdruk ja võttis võistlustelt maksimumi, päästes nii uisuliidu au ja tuues Eesti delegatsioonile Olümpia edukaima koha,” sõnas EUL peasekretär Gunnar Kuura. „Arvestades, et mõlemad on kiiruisutamises suhteliselt noored sportlased, siis loodame parimaid kohti ja nende sportlaskarjääri viimast sõna järgmistel olümpiamängudel.”

Lisaks sellele kinnitati EOK 2019. aasta eelarve, mis suurenes ligi kaks korda 12,45 miljoni euro peale ning kiideti heaks EOK C-kategooria toetuse tõus ehk edaspidi hakkavad selle taseme sportlased 600 euro asemel teenima 1000 eurot kuus. 

Põgusalt puudutati ka Team Estonia teemat ning eelarvet. Järgmisest aastanumbrist käivituva projekti eelarve on 2019. aastal 4,89 miljonit eurot. EOK president Urmas Sõõrumaa ei eita, et see number on kaugel sellest, et olla konkurentsivõimeline, kuid kusagilt tuleb arusaadavalt alustada. 

"Team Estonia täiskäigul tööle saamiseks läheks vaja umbes 20 miljonit eurot aastas. Meie hakkame vaikselt sinna suunas liikuma ja võtame vaikselt hoogu. Nii mõnedki riigid on juba kümme aastat selles suunas liikunud," selgitas ta.