Tunnete ära? Jevgeni Kafelnikov veteranide turniiril mängimas.Foto: ITAR-TASS / Scanpix
Tennis
11. detsember 2018, 17:01

Endine maailma esireket Kafelnikov: Venemaa kulutab sõjaväele liiga palju, riigi maine läheneb Põhja-Korea omale

Venemaa TV-saates "Kehamäng" oli külaliseks endine tipptennisist, 1999. aastal ka maailma esireketiks tõusnud Jevgeni Kafelnikov, kes tegi mitmes suunas väga avameelset kriitikat.

Kui te saaks presidendiks, mida riigis muudaks? küsiti Kafelnikovilt. "Seda ei selgita kahe sõna ega isegi viie minutiga," ohkas spordiäss, kes elab ägedalt kaasa Moskva Spartaki jalgpallimeeskonnale ja tuli seitse aastat tagasi ka Venemaa golfimeistriks!

"Me kõik mõistame hästi, mida on vaja teha. Turgutada tuleb sotsiaalsfääri. Kus mujal on pension 12 000 rubla (160 eurot - toim)? Kes suudab sellise pensioniga ära elada? On selge, et raha tuleb ümber jaotada.

Asjad on tasakaalust väga väljas: jõustruktuurid saavad väga palju raha, kõik läheb sõjaväele, aga midagi ei lähe meditsiini,... Ma ei tea, kuhu veel? Õpetajatele, kõigisse neisse valdkondadesse, mille abil saaks reaalselt teha meie rahvuse maailma üheks paremaks.

Viimasel neljal-viiel aastal meie maal toimunud välispoliitika tõttu muutume maailmas üha tõrjutumaks. Meie maine ja käitumine lähenevad juba Põhja-Korea omale."

Samas märkis Kafelnikov, et talle meeldib Venemaa ja selle rahvas. "Armastan Venemaad. Mul on siin mugav, olen kõigega rahul. Mulle meeldib mentaliteet. Iga rahva seas on teatud arv lolle, kuid olen kindel, et valdav enamus on täiesti intelligentsed ja haritud inimesed."

Juttu tuli ka Kafelnikovi olematutest suhetest Maria Šarapovaga, sest viis-kuus aastat tagasi juhtus üks lugu, mis ületas Kafelnikovi jaoks punase joone. Lisaks lausus ta: "Kõik teavad juba ammu, et ta pole mingi venelanna. Tal on USA pass, ta mõtleb ameerikalikult."