Team Haanja peatreener Anti Saarepuu.Foto: Aldo Luud
Talisport
12. detsember 2018, 12:45

LAAGRIVAIM? Kummalised hääled segasid Team Haanja ööund

Team Haanja murdmaasuusatajad avaldasid oma veebilehel järjekordse blogipostituse. Livigno keskmäestikulaager hakkab läbi saama. Suurem osa tiimist jõudis siia 3. detsembril, mõned aga juba varem, novembri lõpus. Muuhulgas elab ja treenib meiega Aleksei Poltoranin koos Andrus Veerpaluga.

Selle aja jooksul on meil siin olnud enamjaolt ideaalsed tingimused: lumi (tundub naljakas, aga viimaste aastate valguses vajab see nüüd iga kord eraldi mainimist), paar miinuskraadi ja igal hommikul üle tehtud ligi 30 km jagu suusarada. Vahepeal sadas ka pool meetrit lund juurde ja nüüd on hommikuti ligi 20 kraadi külma. 

On olnud tagasilööke: plaanisime osaleda OPA karikal, kuid need võistlused jäeti ära. Kavatsesime kaasa lüüa kontrollvõistlusel koos siin treenivate valgevenelastega, kuid küla peal kulutulena levinud kõhuviirus (kahtlustame noroviirust) niitis parasjagu jalust ka 2/3 meie siinsest koosseisust. Mitu päeva oli öösiti üles ärgates naabertubade WC-dest kuulda huvitavaid hääli.

Vahejuhtumist hoolimata on suurem osa laagrist kõigil korda läinud; kilomeetrid on hõredas õhus kogutud ja raskemad trennid on õnnestunud. Järgmiseks verstapostiks on 15. ja 16. detsembrini siit võrdlemisi lähedal toimuv Davosi MK, kus laupäevases vabatehnikasprindis stardivad Marko, Karel, Kaarel, Patricija ja Henri Roos ning pühapäevase vabatehnikadistantsi võistlustules on Karel, Andreas, Kaarel, Patricija ja Henri. Muuseas teeb Kaarel Kasper Kõrge Davosis oma välismaa MK-debüüdi. Kes Davosis ei võistle, valmistuvad juba aegsasti 23. detsembril Otepääl toimuvateks Eesti meistrivõistlusteks suusavahetusega sõidus. 

Livigno eeliseks laagripaigana on nii elamine kui treenimine 1800m kõrgusel merepinnast – täpselt paras, et saada kätte mäestikuefekt, kuid mitte võtta liigseid riske – ning lauge profiiliga treeningrada, mis võimaldab mägedes hädavajalikud rahulikud treeningud teha normaalsel kiirusel, liigutust aeglaseks harjutamata ja liigselt väsitamata. Ka mõjub mägede päike pärast Soome kaamost (või Eesti novembrit, ega väga vahet pole) eriti hästi.

Loe Team Haanja blogist.