Jaak Mae 2007. aastal Albus peetud omanimelisel võistlusel, taustal Petter Northug.Foto: MARIANNE LOORENTS
Talisport
12. detsember 2018, 15:47

Jaak Mae: Northug oli suusaringkonna jaoks unistuste sportlane

Eesti murdmaasuusatajatest puutus täna karjääri lõpetamisest teatanud Norra legendi Petter Northugiga palju kokku Jaak Mae. 2002. aasta olümpiapronks mäletab Northugi sooja ja sõbraliku inimesena.

„See kuvand, mille meedia temast jättis ja need olukorrad, kus temaga koos oldud said, erinesid oluliselt. Ettevalmistaval perioodil ja vähetähtsamatel võistlustel oli ta igatpidi sümpaatne kuju. Tiitlivõistlustel oli ta rohkem omas maailmas, aga konkurentidesse suhtus austusega. Noore mehena oli ta seltskonnas pigem kuulaja ja ei tükkinud esile. Väljapoole jättis ta võib-olla teadlikult teise kuvandi,“ meenutas Mae omaaegset konkurenti.

2007. aastal õnnestus Mael saada Northug võistlema Albus peetud võistlusele, samamoodi on Mae käinud suusatamas Northugi kodukandis peetud jõuproovidel.

Petter Northug 2007. aastal Albus. Foto: MARIANNE LOORENTS

Et norralane jõudis tippu väga varakult, oli ta juba 29aastaselt 13kordne maailmameister. Aga seejärel algas langus. Päris põhja kukkus ta tänavuse hooaja alguses, kus ta ei suutnud enam tippudele konkurentsi pakkuda.

„Minu jaoks on 32aastane sportlane vastupidavusaladel oma parimas eas. Ma ei ütleks, et tal oli aeg lõpetada. Spordis on edukamaid ja mitteedukamaid aastaid ja selle pealt ütleks, et see otsus tuli üllatavalt vara. Aga arvestades Norra koondise taset ja viimaste aastate tulemusi, siis tundus, et tervis polnud enam päris korras. Aga tõde teab ainult Petter ise,“ ütles Mae.

„Täna on Johannes Hösflot Kläbo ja Aleksander Bolšunovi näol areenil juba kaks uut sportlast, kes on vaat et veel edukama läbimurde teinud. Loodus tühja kohta ei salli. Iseasi, kas nad on nii värvikad persoonid kui Northug,“ lisas ta.

Just isiksus oli see, mis tegi Northugi tõeliselt suureks murdmaasuusatajaks. „Ta oli üks esimestest talisportlastest, kes oli aastaringselt pildis ning andis meediale tööd ja leiba. Northug on alaliitude ja toetajate jaoks unistuste sportlane, kellest on kogu aeg midagi rääkida. Eks huvitavaid seikasid on ka teistel suusatajatel olnud, aga Northug oli kõige rohkem pildis ja huvi tema tegemiste vastu kõige suurem,“ leidis Mae.

Northug oli võimeline võitma nii sprinte kui ka maratone. Selles vallas võib teda pidada teerajajaks. „Noorena paistis ta eriti silma plahvatuslikkuse ja sprindivõimega. Toona olid suusaringkonnad harjunud, et suusatamine on puhtalt vastupidavusala, aga näiteks 2007. aasta Sapporo MMi teatesõidu finišis tunnetas ta oma jõudu ja mängis konkurentidega,“ lausus Mae.