Anti Saarepuu.Foto: Aldo Luud
Talisport
12. detsember 2018, 16:44

Anti Saarepuu suusalegendi karjääri lõpust: tundub, et Northug tegi endale liiga

Omal ajal Petter Northugiga sprindiradadel mõõtu võtnud Anti Saarepuu sõnul oli täna karjääri lõpetamisest teatanud Norra suusaäss maksimalist ja see võis olla ka tema viimaste aastate nigela käekäigu põhjuseks.

„Kurb uudis. Aga ju ta tunnetab, et ta pole võimeline enam kõrgete kohtade eest heitlema. Sel juhul oli see ainuõige otsus,“ ütles Saarepuu alustuseks.

„Juba kolm aastat tagasi räägiti, et Northug teeb kesk- ja kõrgemäestikutreeninguid teistest tunduvalt rohkem. Ta tahtis veel parem olla. Alates hooajast 2015/2016 enam säravaid tulemusi ei tulnud. Tundub, et ta tegi endale liiga. Ta tahtis enne hooaja algust enam kui 90 päeva keskmäestikus olla, mida oli teistest kolmandiku võrra rohkem. Spordis võib see vastupidise efekti anda,“ lisas ta.

Saarepuu sõnul on teistel suusatajatel Northugist palju õppida. „Tal oli väga hea looduslik kiirus, aga samal ajal oli ta ka suurepärane taktik. Eks isegi sain tema vastu võistelda, tavaliselt kaotasin, aga kui tal hea päev polnud, siis mõned korrad õnnestus isegi võita. Mäletan 2015. aasta Faluni MMi 50 km sõitu, kus ta rippus pundi taga ja lõpuks võitis. Ta ei pruukinud olla füüsiliselt kõige paremas vormis, aga tema taktikaline vaist ja kokkuvõtmisvõime oli maailma tipule kohane. Ta suutis ennast pildituks sõita.“

„Pahatihti heideti talle ette, et ta ei viitsi ühisstartides tööd teha, Aga nagu ta ise kommenteeris, et kui teised nii kõvad on, siis sõitku eest ära. Northugi tippajal seda väga tihti ei juhtunud,“ meenutas Saarepuu.

Uue põlvkonna suurim nimi on Johannes Hösflot Kläbo, samuti norralane. Saarepuu ei usu, et Kläbo legend nii võimsaks kasvaks kui Northugil.

„Northug paistis silma ka spordiväliselt (tülid alaliiduga, purjuspäi autojuhtimine, sõnasõjad rootslastega – A.K.), aga nagu ta täna pressikonverentsil ütles, siis ta ei kahetse midagi. Kläbo võib küll väga hea olla ja tulemustega Northugist mööda minna, aga sellist staari ei saa temast ilmselt kunagi,“ leidis Saarepuu.

Kuhu Saarepuu Northugi ajaloos paigutaks? „Viimase kümnendi meestest oli ta kindlasti silmapaistvaim. Björn Dählie saavutustele pole ta vastu saanud, aga teda mäletatakse samamoodi nagu Dählie’t. Tõeline suusamaailma legend. Teised pole nii meeldejäävad.“