Andres Sõber.Foto: Martin Ahven
Korvpall
12. detsember 2018, 19:46

Andres Sõber: olen valmis korvpallikoondise peatreeneriks asuma. Kullamäe ja Müürsepp punti ning läheb! (13)

Käisin laupäeval Kadrina Karudega Viimsis Eesti II liigat mängimas. Seal nägin korvpalliliidu presidenti Jaak Salumetsa. Küsisin pooleldi nalja tehes, et kas Eesti koondisele hakkab varsti uus peatreener tulema. Salumets vaatas mulle otsa, muigas ja küsis vastu: „Aga keda siis panna oleks?“

Ütlesin, et vaata siiapoole, ma olen valmis! Gert Kullamäe ja Martin Müürsepp punti ning läheb! Salumets vaatas mind imeliku näoga. Eks me polnud teineteist ammu näinud, võib-olla oli suur pauk talle.

Siis küsis Salumets: „Mida sa Priit Venest arvad?“ Nojah, mis ma temast ikka arvan… üks mäletus on see, kui viis aastat tagasi pani Tarvas Pärnule veerandfinaalis 3:1 ära. Aga tegelikult on Vene tubli poiss, möllab Tartus noortega. Samas ei ole ta veel midagi sellist korda saatnud, et ta võiks kangesti koondise peatreeneriks saada. Sellega oli teema ammendatud.

Ma arvan, et (praegune peatreener) Tiit Sokk on nii arukas poiss, et ta saab ise ka aru, et ta on juba kaua eesotsas olnud. Usun, vana paneb veebruaris veel viimase akna ära, aga viimasel ajal pole resultaadid enam kõige paremad olnud. Tundes teda, siis ilmselt pole ta sellest enam ise ka väga huvitatud.

Seega hakkab tulevikus neid asju tegema uus mees. Aga kes? Eestist on variandid järgmised: Kullamäe, võib-olla Aivar Kuusmaa ja kui ma tõsiselt räägin, siis oleksin vähemalt ühe tsükli valmis seda vankrit vedama.

Praegu on koondises palju neid mängijaid, keda hästi tean ja noortega olen ka kursis. Ei oleks probleemi. Välismaalt oleks variant Donaldas Kairys, sest ta on Eesti värgi sees juba olnud. Aga sellised mehed tahavad rohkem raha saada.

Nüüd sõltub kõik alaliidu juhtidest, Keio Kuhist ja Salumetsast. Ma pole kindel, kas nad suudavad õige otsuse teha, aga eks näis.

Kui veel veebruari mängudest rääkida, see seekord peaks Henri Drelli kutsuma, siin pole küsimustki. Kaspar Treier on paar korda käinud, aga temast pole Sokk suutnud head käiku välja pigistada. Kuigi Treier on minu arvates väga asjalik poiss. Vaja on tasakaalustatud koondis kokku saada.

***

Kuigi vahepeal arvasin, et Kalev/Cramol pole Ühisliigas enam play-off’i asja, siis Tanel Kurbase ja Arnett Moultrie tulek jättis mulle väga võimsa mulje. Olen tihti emotsionaalsete hinnangutega, aga tundub, et nüüd pani Kalev õudselt täppi.

Minu meelest pani Kurbas esimese viie minutiga Janari Jõesaare paika, kelle abimeheks ta toodi. Nüüd on juba ehk vastupidi, kes keda toetama hakkab. Üle pika aja on võistkonnal pulgad paika loksunud, mingit uhajat enam vaja pole.

Landen Lucasest saadi lahti ja võib-olla pole Ivan Almeida ka kõige õigem frukt oma jalavigastusega. Kui tal asjad õiged oleks, küll ta juba naasmisele lähedal oleks. Mingid sahinad on käinud, et tal võib olla vana vigastus. See asi ei tundu õige ja aus.

***

Rain Veidemani siirdumine Itaalia esiliigasse oli igati õige käik. Au Raplale, et nad ta minema lasid. Veideman aitas Raplat päris kõvasti ja ta on oma parimas mängijaeas. Eks ta lõikas viimane kord natuke näppu ja ta tahab ennast tõestada. Nüüd olid vanal tiivad seljas ja pani kohe 28 punkti. Siim-Sander Vene minek Hispaaniasse on ka vinge, nüüd tuleb loota, et nad välismaal jätkavad.

Andres Sõber jagab Õhtulehes korvpallimõtteid iga kahe nädala tagant.