NOOR JUMAL: 19aastane Matthijs de Ligt on Ajaxis kerkinud tõeliseks liidriks.Foto: AP/Scanpix
Jalgpall
13. detsember 2018, 22:30

Matthijs de Ligt – Hollandi ja Ajaxi tuhast tõusmise sümbol

Matthijs de Ligtist rääkides saavad jalgpalliekspertidel ülivõrded otsa. 19aastane keskkaitsja on Hollandi jalgpalli uue tõusu sümbol.

Kolm korda MMi finaalis kaotanud hollandlaste koondis mandus pärast 2014. aasta maailmameistrivõistlusi, kus saavutati kolmas koht. Kaks aastat hiljem jäädi eemale EM-finaalturniirist, ka tänavu ei jõutud Venemaal toimunud MMile. Ometi paistab oranžide meeste tulevik helge.

Matthijs De Ligt (vasakul) koondise särgis. Foto: AFP/Scanpix

Rahvuste liigas jõuti finaalturniirile ja FIFA edetabelis on ronitud 14. kohale. Klubitasandil särab kunagi maailma parimate hulka kuulunud Amsterdami Ajax, kes jõudis üle aastate Meistrite liiga alagrupiturniirile ja pääses ühegi kaotuseta ka kaheksandikfinaali. 2017. aasta kevadel kaotati Euroopa liiga finaalis Manchester Unitedile, kuid juba see oli märk millegi suure algusest.

Loomulikult on Hollandi jalgpalli uue tõusu taga suur hulk inimesi, kuid de Ligt on omaette fenomen. Augustis 19aastaseks saanud keskkaitsjal on Ajaxi eest kirjas 86 mängu ja üheksa väravat. Koondist on ta esindanud juba 13 korda.

„Näib, nagu oleks ta selles rollis mänginud kuus-seitse aastat. Ta on oma ea kohta väga küps, füüsiliselt meenutab ta 24aastast jalgpallurit,“ kirjeldab Ajaxi tegevjuht ja endine tippväravavaht Edwin van der Sar. Legend toob välja, et juba 18aastaselt oli de Ligt tõeline meeskonna liider. „Ta mängib suurepäraselt mõlema jalaga, söödutäpsus on ülihea, ta on õhus tugev ja lööb väravaid. Matthijs tuli põhimeeskonda ega vaadanud enam kordagi tagasi.“

Matthijs de Ligt on 188 cm pikk ja domineerib peavõitlusi. Foto: Reuters/Scanpix

Koondises moodustab de Ligt koos maailma parimaks keskkaitsjaks peetava Virgil van Dijkiga pöörase duo, kes võivad koos veel kümmekond aastat ründajaid peatada. 

„Matthijs on üks nendest, kes suudab riietusruumis vajalikku meeleolu luua. Enne avavilet võtab ta keskse rolli ja hoolitseb, et kõik oleks superteravad ja jätaks endast kõik väljakule,“ ütleb Ajaxis de Ligti kõrval mängiv austerlane Maximilian Wöber.

De Ligt on elav tõestus, et Ajaxi jalgpalliakadeemia tase pole kuhugi kadunud. Üheksa-aastaselt tiimiga liitunud kaitsja kõrval kerkib üles teisigi tähti ja üheskoos sepistati Meistrite liiga hooaja suurim üllatus: viimati jõudis Ajax sel turniiril alagrupist edasi hooajal 2005-06. Järgmise vastase saavad nooruslikud hollandlased teada 17. detsembril.

Küll aga pärsib Ajaxi tiibu paratamatu mure: alates 1990. aastate teisest poolest pole nad suutnud kasvatatud staare endale hoida. Barcelona koputab de Ligti uksele ja üleminek võib toimuda juba jaanuaris. Supertalendi leping kestab küll 2021. aastani, kuid ilmselt on terve hulk tiime nõus tema eest maksma väga palju raha, räägitakse 50 miljonist eurost. 

Matthijs de Ligt kannab Ajaxis kaptenipaela. Foto: AFP/Scanpix

Väidetavalt on de Ligti klubivahetuse üks läbisurujatest endine Barcelona mängija Ronald Koeman, kes praegu töötab Hollandi koondise peatreenerina. Avalikku huvi näitas üles ka Müncheni Bayern, kes kuulus Ajaxiga samasse alagruppi, omavahelised matšid lõppesid 1:1 ja 3:3 viikidega. Tugevad spekulatsioonid viivad kaitsjat ka Torino Juventusesse, sest just selle tiimiga on head suhted de Ligti kuulsal agendil Mino Raiolal. Huvitatute ringi kuuluvad veel Madridi Real, Manchester City ja teised põhjatu rahakotiga klubid.

De Ligt ise on öelnud, et usaldab tuleviku osas täielikult Raiolat, temal kuskile kiiret pole. „Tahan olla keskkonnas, kus saab areneda. Tähtis on palju mänguminuteid teenida. Mõistan, et mitte ükski tiim ei saa lubada, et pääsen alati väljakule, samamoodi on ka Ajaxis,“ rääkis ta Hollandi meediale.

***

Meistrite liigas 16 hulka pääsenud klubid

Alagruppide võitjad: Dortmundi Borussia, Barcelona, Pariisi Saint-Germain, Porto, Müncheni Bayern, Manchester City, Madridi Real ja Juventus

Alagruppide teised kohad: Madridi Atletico, Tottenham, Liverpool, Schalke, Ajax, Lyon, Roma, Manchester United

Meistrite liiga kolmapäevased tulemused

Plzeni Viktoria - AS Roma 2:1
Madridi Real - Moskva CSKA 0:3
Amsterdami Ajax - Müncheni Bayern 3:3
Lissaboni Benfica - Ateena AEK 1:0
Manchester City - Hoffenheim 2:1
Donetski Šahtjor - Lyoni Olympique 1:1
Valencia - Manchester United 2:1
Berni Young Boys - Torino Juventus 2:1