Jasmiin Üpraus. Foto: Simon Palfrader
Spordivaria
15. detsember 2018, 11:10

MM-sarja kokkuvõttes pronksile tulnud Eesti neiu sihib järgmisel aastal juba maailmameistritiitlit

Araabia Ühendemiraatides Sharjah´is jagati välja jetispordi MM-sarja medalid. Kolme võidusõiduklassi peale oli võistlustules viis eestlast, kellest kõige edukamalt läks Jasmiin Üprausil, kes tuli MM-sarja kokkuvõttes pronksile. 

Võistelnud eestlased ja nende klassid: SKI GP1 klassi sõitsid kaasa Marten Männi ja Markus Lutsokert, SKI Ladies GP1 klassis tegid kaasa Jasmiin Üpraus ja Kätriin Nilbe ning Runabout GP1 klassis Anton Pankratov.

Teisipäevastes ajasõitudes tegid parima tulemuse Jasmiin Üpraus, kes oli SKI Ladies GP1 klassi kvalifikatsioonis teine ja Anton Pankratov, kes klassis Runabout GP1 sõitis välja viienda koha.

SKI GP1 klassi sõitudesse kolmapäeva hommikul startisid nii Marten, kui Markus asendus võistlusjettidega, kuna põhitehnika oli mõlemal ajasõitude ajal tõrkuma hakanud ja tekkinud vigu ei olnud võimalik kohapeal parandada. Marten näitas head minekut juba esimeses sõidus ja lõpetas viiendana. Markus lõpetas esimese sõidu 12.

Teises sõidus sai Marten väga hea stardi ja oli esimeses pöördes kolmas aga kurvi läbimisel tuli kukkumine ja konkurente tuli hakata jälitama võistlejate rivi lõpust. Marten lõpetas teise sõidu 13. kohal ja Markus oli 14.

Eile toimunud viimases sõidus lõpetas Marten kaheksandana ja Markus katkestas. Markusele etapilt 16. koht ja MM-sarja kokkuvõttes 12. koht. Martenile etapilt kaheksas koht ja MM-sarja kokkuvõttes jäi jagama 5.-6. kohta.

Maailmameistriks tuli Kevin Reiterer Austriast, hõbe läks Raphael Maurinile Prantsusmaalt ja pronks Quinten Bosschele Belgiast.

„Viimased nädalad on olnud üleüldiselt väga kurnavad ja tehnika on meil korralikult streikinud. Millegagi enda puhul eriti rahul ei saa olla, loodame et kogu ebaõnn on nüüd selle aastaga kogetud. Enda jetiga tundus kiirus hea ja oleks tahtnud kindlasti poodiumi nimel võidelda aga tegemist siiski tehnikaspordiga ja midagi teha ei ole. Etapi kokkuvõttes veidi halvem kui ootasime aga hooaega kokku võttes on tulemus üllatavalt hea.“ võttis Marten hooaja MM-sarjas kokku.

Runabout GP1 klassis ei läinud meie võistlejal Anton Pankratovil kõige paremini. Ajasõidus hea tulemuse välja sõitnud Antonil oli tehnikaga probleeme kogu ülejäänud võistluse ja tulemuseks 20. koht. MM-sarja kokkuvõttes tuli Anton 24.

MM-sarja üldvõit kuulus Jeremy Perezile Prantsusmaalt, hõbe Yousef Al Abdulrazzaqile Kuiveidist ja pronks Lars Akerblomile Rootsist.

Debüüthooaja pronksile

SKI Ladies GP1 klassis püsis põnevus kuni viimase sõiduni, mille tulemusena jagunesid MM-sarja medalid. MM-tiitlit olid viimases võistlusõidus jagamas Krista Uzare Lätist ja Emma-Nellie Ortendahl Rootsist.

See aasta pidi mitmekordne maailmameister Emma-Nellie tunnistama lätlanna paremust ja leppima hõbemedaliga MM-sarjas. Pronksmedali saatus oli samamoodi otsustamisel viimases võistlussõidus, kus selle eest olid võistlemas esimese sõidu võitnud, teises sõidus teiseks tulnud Jasmiin Üpraus ja MM-sarja punktitabelis kolmandal kohal asuv Kätriin Nilbe.

Otsustavas sõidus võeti Kätriin aga eksimuse tõttu kohtunike poolt raalt maha, mistõttu sai MM-sarja üldarvestuses pronksi kaela Jasmiin Üpraus. 

MM-sarja esikolmik: Emma-Nellie Ortendahl, Krista Uzare ja Jasmiin Üpraus. Foto: Vittorio Ubertone/ABP

„Oma esimese rahvusvahelise hooajaga oleme mina ja mu tiim väga rahul. Euroopa meistrivõistluste pronks, maailmameistrivõistluste slaalomsõidu hõbe ja nüüd maailmameistrivõistluste viimasel etapil sõiduvõit, etapi kolmas ja suurimaks kordaminekuks on 2018 aasta maailmameistrivõistluste pronks medal, mis on esimene MM-sarja medal eestlastele.

Lisaks on olnud võimalus võistelda Alpe Adria, Läti ja Eesti meistrivõistlustel ning nendelt nii tiitleid kui ka medalikohti koju tuua. Hetkel hakkame valmistuma juba uueks hooajaks, mille peamiseks eesmärgiks on tulla maailmameistriks!“ kommenteeris Jasmiin kordaläinud hooaega.

Hooajal 2019 algab viieetapiline MM-sari mai kuus Portugalis. Järgnevad etapid sõidetakse Itaalias, Hiinas, Indias ja finaal on Araabia Ühendemiraatides.